Elev Här är några av de bilder jag pratade kring första tillfället ni hade HKK-ämnet nu i åk.8.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Planering, genomförande av undervisning och bedömning enligt Lgr 11
Advertisements

Beskriver vad eleven ska försöka uppnå
Centrala innehåll och kunskapskrav
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Betyg och bedömning.
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala begrepp.
Hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Närvaro!!.
Centrala innehåll och kunskapskrav
Introduktion till filmen Klicka för att se filmen.
Utveckling av Kapellbacken 2013/2014
Lokal pedagogisk planering
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP
The big 5 1.
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
Betyg och förmågor.
Målet med dagens lektion: Lektion 1
Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret
Kunskapskrav och matriser
Utvärdering i HK?.
Reseproduktion och försäljning
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
The Big 5 ANALYSFÖRMÅGA KOMMUNIKATIV FÖRMÅGA METAKOGNITIV FÖRMÅGA
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
Aktiviteter och upplevelser
Förskoleklassen Torpshammar
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Marknadsföring och försäljning
Lektion 1 Vt-15 Vad vi gör idag?
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför? Tvätta varför då?
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Föräldraråd Tack!. Bildningsförvaltningen Lgr 11 Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 Del 1- Skolans värdegrund och.
Välkomna Klassbloggen Lärare i klassen Skolrådsrepresentanter
Tallriksmodellen. Vad åt du till frukost, lunch?
Ekonomi och konsumentkunskap Syfte och kunskapskrav Åk.9.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Vårrullar Recept till lektion 3 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
MÅLSÄTTNING - Att sätta mål för det du ska göra. VARFÖR SKA VI SÄTTA MÅL? Vet du inte vart du ska kan du inte planera vägen dit… För att nå ett bra resultat.
Köttbullar sås och potatis Recept till lektion 2 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Problemlösning Matematik II åk / Pia Eriksson.
Dagens lektion? Mängd, metod, planera. Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Tallriksmodellen & matcirkeln, blodsockerkurva? Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Paj  Sammanfattande test.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. 2.Pizza ”hemlagad” vad kostar den? 3.Uppgradera snabbmaten?
Pedagogiska planeringar Hanna Sepp Marcus Granberg Albina Brunosson.
Pizza Recept till lektion 5. Pizza kemiskt jäsmedel = bakpulver kan du nämna 2 till?
Lektion 1 Mål med lektionen:
Lära för livet!.
Rädda klassrummet.
Lektionsplanering Hanna Sepp.
Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Hem- och konsumentkunskap (HK)
Hem- och konsumentkunskap
Hem- och konsumentkunskap Lek 2
Hem- och konsumentkunskap
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Eget arbete? Lektion 3 ht- 17.
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför?
IBSE Viktiga punkter i IBSE
Hållbar utveckling.
Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Matlagningsprov ½ gruppen. Ta med dig recept och anteckningar om du ska laga mat, är du kamratbedömare tar.
Presentationens avskrift:

Elev Här är några av de bilder jag pratade kring första tillfället ni hade HKK-ämnet nu i åk.8

HKK åk.8

Hem-och Konsumentkunskap HKK (förkortning) H E M Hälsa Ekonomi Miljö

Kunskapskrav Du ska kunna:  Planera och tillaga enkla måltider och genomföra andra uppgifter som hör samman med måltiden.  Använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert sätt som fungerar bra när du planerar och lagar måltider och gör andra uppgifter i ett hem.  Värdera ditt eget arbete och resultat.  Planera och beskriva samt berätta om varierade och balanserade (”nyttiga”) måltider för olika människors behov.  Räkna ut måltidskostnad utifrån givna livsmedelspriser.  Ge exempel på hur man kan vara miljösmart när man väljer och tillagar mat. (säsong, närproducerat, ekologiskt).  Återvinning och sopsortering.  Känna till de vanligaste miljömärkningarna.  Motivera val av råvaror med tanke på hälsa, miljö och ekonomi.

Mål från LGR11, kursplanens syfte  Planera måltider och tillaga mat för olika situationer och sammanhang, (HKK)  Hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, (HKK)  Värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling. (HKK)

Konsekvensförståelse.. Konsekvens = Det som händer, följd, resultat av något som görs, ett beteende. För att förstå konsekvenser måste du ha fakta för att kunna argumentera, göra jämförelser, och resonera. Du ska få Konsekvensförståelse vad gäller livsstil, hälsa, ekonomi och miljö. (H E M)

Livsstil = Ditt sätt att leva. Dina vanor och ovanor. Allt påverkar dig. Val av? Livsstil – mat – hälsa – ekonomi – miljö Ditt sätt att leva påverkar din hälsa, ekonomi och miljö. H E M Det är förståelsen kring detta som är ett av huvudsyftena med ämnet.

Fakta finns I din HKK-bok, du kan också hämta fakta från många bra sidor på nätet. Bra länkar att använda finns på HKK-bloggen. Se kategorier (mappar)

Arbetsområden  Praktiska matlagning  Mat och miljö  Mat och hälsa  Måltiden  Varukorgen

Sover för länge Ingen frukost Trött och hängig Orkar inte prestera så bra Inget bra resultat

Bedömning  Din förmåga att tillaga måltid samt därefter genomföra övriga uppgifter som krävs.  Din förmåga att använda metoder, redskap och livsmedel på ett säkert och ändamålsenligt sätt.  Din förmåga att beskriva och bedöma din egen arbetsprocess och resultat.  Din förmåga att räkna ut måltidskostnad.  Dina kunskaper att se samband och konsekvenser mellan mat och hälsa, mat och miljö och mat och ekonomi.  Din förmåga att resonera och berätta kring de val du har gjort, att se samband mellan mat och hälsa, mat och miljö samt mat och din egen ekonomi.