Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hem- och konsumentkunskap

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hem- och konsumentkunskap"— Presentationens avskrift:

1 Hem- och konsumentkunskap
Presentation av ämnet Planering några veckor framåt. file:///C:\Users\l3petter\Downloads\hkk_åk9_ht_17 .docx Kunskapskrav? t=3s Vad är HEM: Bedömning av praktiska arbetet: Utvärdering?

2 Checklista? ♥ Använd RENT förkläde, sätt upp långt hår i tofs, ta av ringar, klocka och armband ♥ Var noga med hygienen: tvätta ALLTID händerna innan arbetets början, mellan vissa moment och efter toalettbesök, använd avsedda skärbrädor (röd till kött, blå till fisk, gul till kyckling, grön till frukt,grönsaker, och vinröd till bröd). ♥ Fyll en diskho med varmvatten och några droppar diskmedel i början så att du kan diska undan efterhand - glöm inte att FÖRST skrapa bort matrester och skölja av det värsta i varmt vatten, börja med det som är minst smutsigt - torka med ren diskhandduk

3 BÖRJA med att läsa igenom receptet och lägg en plan för arbetet (“mise en place”)
♥ Ställ löpande UNDAN allt du inte har användning för - håll ordning ex när du använt en sak/livsmedel ställ tillbaka på vagnen. ♥ Välj RÄTT redskap och metoder ♥ Laga mat och baka på ett SÄKERT sätt: gå inte omkring med knivar, använd inte varmvatten från kranen i matlagning, hetta upp matfett försiktigt - om det börjar ryka, låt kokkärlet svalna, om det börjar brinna, lägg på ett lock, vänd kastrullernas handtag inåt, sätt spisen i “OFF”-läge när du är klar

4 ♥ Tajma, duka och presentera maten snyggt på tallriken (KOMPONERA och GARNERA)
♥ Ät, njut och ha GOD bordsskick ♥ Torka av bord med REN disktrasa

5 Utvärdering åk 7-9 Ge ett välutvecklat omdöme om arbetsprocessen.
Fundera på Vad som gick bra, vad som kunde ha gått bättre, samarbetet. Ge ett välutvecklat omdöme om resultatet. Använd dina sinnen och varierat språk. Skriv inte ”tomma” ord som t.ex. bra och gott utan beskriv resultatet ex konsistensen på pannkakan var mjuk i mitten men knaprig längst ut. Resonera utvecklat, med stöd av fakta kring en positiv/negativ konsekvens för Hälsa, Ekonomi och Miljö. Kom ihåg att kopplingen till den lagade måltiden ska vara tydlig. Ex du kan inte skriva om fisk om du inte använt denna proteinkälla.

6 Förslag när du skriver om
Hälsa: Tallriksmodellen, matcirkeln, nyckelhålet, alla våra näringsämnen, tomma kalorier, livsmedel, tillsatser, eko och hygien. Ekonomi: Pris, säsong, Fairtrade, KRAV, EU- ekologiskt, matrester, disk, kokplatta. Miljö: KRAV, EU-ekologiskt, matrester, disk, kokplatta, MSC, källsortering och transport. Tänk ut ett bra formulerat mål till nästa gång som direkt kan påverka din prestation. Ex: ”Nästa gång ska jag inte diska under rinnande vatten eftersom det påverkar både ekonomi och miljö”

7 ATT FÖRA UTVECKLADE RESONEMANG
Att resonera betyder att du utvecklar dina tankar och åsikter med stöd av fakta. Du kommer vid upprepade tillfällen uppmuntras att föra utvecklade resonemang i HKK. Sträva efter att föra resonemang på djupet (djupare fakta) och på bredden (fler argument). Glöm inte: “Kvalité framför kvantitet”. Detta är inte menat som något facit, men som en handledning.

8 Att föra resonemang på djupet
Om du t.ex. skall resonera utvecklat om varför man ur ett hälsoperspektiv skall välja grahamsmjöl:   “Jag tycker att det var positivt för hälsan att vi använde fullkornsvarianten grahamsmjöl för att innehållet av kostfibrer är högre än t.ex. i vetemjöl (E). Kostfibrer har förmågan att ge volym åt tarminnehållet (kostfibrer binder nämligen till sig vätska) och därmed underlätta tarmarnas arbete (C). På så sätt kan grahamsmjöl motverka förstoppning, dvs. att man blir hård i magen (A).”

9 Om du t.ex. skall resonera utvecklat om varför man ur ett ekonomiperspektiv skall äta upp mat:
“Jag anser att det är positivt för ekonomin att äta upp maten så att inget som vi köper eller odlar går till spillo (E). Om vi köper in mat eller odlar mat som vi sedan slänger, är det nästan samma sak som att spola ner pengar i toaletten (C). Om en genomsnittsfamilj hushåller med sina resurser, t.ex. mat, kan en familj enligt Livsmedelsverket få mellan 3 och 6000 kronor över till annat på ett år (A).”

10 Om du t.ex. skall resonera utvecklat om varför man ur miljöperspektiv skall välja närproducerat socker:   “Min åsikt är att det är positivt för miljön att välja socker från Dansukker eftersom transporter påverkar miljön negativt (E). Om vi köper något som t.ex. har producerats i Brasilien, skall det kanske fraktas med båt och lastbil och det är förknippat med utsläpp av koldioxid, CO2 (C). Ökat utsläpp av CO2 är ett miljöproblem knutet till växthuseffekt och sägs kunna ligga bakom  extremväder som översvämningar, orkaner och torka (A).“

11 För att svara mer utvecklat kan du använda dig av olika uttryck så som:
“Eftersom…” “Därför att…” “Med det menar jag…” “På så sätt...” “Exempel på detta är…” “Vilket gör att...” “Det leder till att…” “Alltså…”

12 Vad kommer du ihåg från förra året.
Du kommer att få ett arbetsblad som du tillsammans (tyst) med en lottad arbetskamrat ska lösa. Varför ska ni göra ett kom ihåg. Jag vill få reda på vad ni kommer ihåg från åk 8. Det jag ser att vi måste arbeta lite på gör vi under terminen. Nu KÖR vi.


Ladda ner ppt "Hem- och konsumentkunskap"

Liknande presentationer


Google-annonser