Naturresurser (NE) naturresurser, naturtillgångar, naturföreteelser i form av materia och energi som efterfrågas och utnyttjas av människan. De kan vara.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ett undervisningsmaterial om Förnybara Energikällor
Advertisements

Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Lokala miljövärden Lokala miljövärden Den energi som man använder har framställts på olika sätt. För att bedöma fjärrvärmens.
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
Fossila bränslen och växthuseffekten
Energiomvandlingar, energislag och energikällor
Olika energi källor Skilj mellan förnyelsebara och ej förnyelsebara energikällor (fossila bränslen eller material)
Energiformer och energikällor
El i samhället Ett bildspel om hur el produceras, transporteras, om elens miljöpåverkan och framtidens möjligheter.
Kostnad för olika energikällor
Vår hållbara skola.
Vi kommer att ta upp: Har vår skola grön el?
Energiteknik Teknik direkt s
Hållbar utveckling.
Natt på jorden.
Vattenkraft.
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Hur fångas energi?.
Energikällor.
Olika energiformer Energiprincipen
Växthus-effekten The Greenhouse Effect.
Fotosyntesen.
Fjärrvärme 1. I fjärrvärmeverket kokar man vatten.
Geografi Naturresurser, hållbar utveckling och befolkningsfördelning 1.
B Kasemo Prins Daniel Fellowship Energi för ett hållbart samhälle – dörröppnare till intresse för naturvetenskap, teknik och SO ? IVA- KVA projektet ”Energiboken”
Energiförsörjning.
Vind, vatten och jord
Energisamhällets framväxt
Naturresurser – en snäv definition I naturen förekommande ämnen, som är värdefulla i sin naturliga form Kan insamlas och renas inför användning – ej skapas.
Tema: Hållbar utveckling
Energianläggningar Ångkraft El- och/eller värmeproduktion
Var finns energi på jorden? På vilka sätt utnyttjar vi jordens energi?
Energiteknik Teknik direkt s
BRÄNSLEN och vår miljö Annika Adolfsson.
Vi kommer att ta upp: Har vår skola grön el?
Kolets kretslopp.
Vår hållbara skola. Vi kommer att ta upp: Grön el Hur man kan minska energianvändningen Bra energikällor för uppvärmning av vatten och el Vad vi har valt.
Skogen och klimatet Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Hållbar utveckling.
Naturresurser En resurs från naturen som vi kan använda oss av.
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Vad minns du från förra lektionen?
Geografi Kan jorden föda oss?. Kamp om hunger Jordbruket Fiske Vattenbrist – vattensnåla metoder 70% - av sötvattnet förbrukas inom jordbruken 3 ton vatten.
Grupp : Arvid och gänget
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
Vilka är förutsättningarna för liv?
En inledning till pararbete i åk 8
Energi Åk
Hållbar Utveckling. Här är fem punkter om vad hållbar utveckling är. Hållbar utveckling är när man tar ansvar så att det inte äventyrar framtiden för.
Bærekraftig gruvedrift i Arktis: Geologisk potential Pär Weihed, Director Centre of Advanced Mining and Metallurgy og prosjektleder for NordMin Bærekraftig.
NATURRESURSER Höstterminen 2015Höstterminen 2015.
Naturresurser (NE) naturresurser, naturtillgångar, naturföreteelser i form av materia och energi som efterfrågas och utnyttjas av människan. De kan vara.
Kap 5: Naturliga resurser 1.Icke-förnyelsebara resurser Fossila bränsle Metaller och andra mineraler 2.Förnyelsebara resurser Evig Potentielt förnyelsebar.
Kunskap – Nyckel – Förändring av natur, miljö och klimat. Ett program av K-G Ahlström, med enkel och saklig fakta om energi. ©K-G Ahlström 1.
Av: William, 8E. Biobränslen Bränslen har funnits länge, men har påverkat miljön på ett dåligt sätt, dessa kallas Fossila Bränslen. Endast nyligen har.
Onaturliga förändringar Ett exempel på hur människan omformat jorden. En monokultur. Bara ris.
Vad är energi? Åsa Kallebo, Stenungskolan, Stenungsund –
1700-tal Industriella revolutionen kom med industrier, folk flytta från landsbygd till stad.
Miljö kemi.
Miljö Ekonomiska Sociala
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
El i samhället Ett bildspel om hur el produceras, transporteras, om elens miljöpåverkan och framtidens möjligheter.
Människans nyttjande av naturresurser
Klimat och miljö.
Förenklad bild av kolets kretslopp
Hållbar utveckling? Hållbar framtid?
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Presentationens avskrift:

Naturresurser (NE) naturresurser, naturtillgångar, naturföreteelser i form av materia och energi som efterfrågas och utnyttjas av människan. De kan vara utnyttjade eller outnyttjade, upptäckta eller oupptäckta. Reserver är naturresurser som är kända och så åtkomliga att de kan utnyttjas ekonomiskt med känd teknologi. Naturresurser kan klassificeras i flödes-, fond- och lagerresurser. Flödesresurser är ständigt flödande resurser som i princip är outtömliga, t.ex. solinstrålning, atmosfären och vattnet i det hydrologiska kretsloppet. Fondresurser är naturresurser som är vårdnadskrävande och kan ge kontinuerlig avkastning, t.ex. vatten och markskikt samt biologiska resurser som växt- och djurliv. Lagerresurser är icke reproducerbara naturresurser som minskar i omfattning vid varje uttag. Dessa kan vara återvinnbara, t.ex. sand, grus och mineral, eller icke återvinnbara, t.ex. fossila bränslen som olja och kol; de senare förstörs vanligen vid användning. En annan grund för indelning är graden av förnybarhet. Förnybara naturresurser ingår i ett kretslopp med en i det mänskliga perspektivet överblickbar omloppstid. Fossila bränslen är exempel på icke förnybara naturresurser eftersom de bildas för långsamt.

Linjära flöden eller kretslopp ? Flöden mellan stad och land

Naturresurser på Tellus Termodynamikens förutsättningar : 1.Ingen materia försvinner eller nyskapas 2.Allting sprider sig

Coal formation, Stenkol (Antracit), Brunkol Fossila bränslen : Kol

Fossila bränslen: Olja och Naturgas

Fossila Bränslen: Oil Shales and Tar Sand - Oljeskiffer och Tjärsand, Bitumen Smutsiga och kritiserade energikällor

Animal dung Organic household waste ANAEROBIC BIOGAS FERMENTATION ORGANIC FERTILIZER FUEL METHANE CH 4 Biobränslen

Biobränslen Biomassa Ved, Pellets, Flis, Halm, Energiskog Är sopor biobränsle? Torv – fossilt bränsle eller biobränsle?

Sopor och biobränslen Sopförbränning (Incineration) med rökgasrening Ett kraftvärmeverk som tillverkar både elektricitet och fjärrvärme – mer än 90 % av energiinnehållet i bränslet blir till nyttig energi.

Vattenkraftverk: A - damm, B - kraftstation, C - turbin, D - generator, E - intagsgrind/intagslucka, F - tilloppstub, G - transformator, H - sugrör/avlopp Vattenkraft – Hydroelectric power

Kärnkraft : Klyvning av Uran – Fission Ingen uranbrytning i Sverige. Import från Uzbekistan, Kanada, Ryssland, Australien, Namibia

Kraftverket Nesjavellir på Island Geotermisk energi

Bergvärme i Sverige : En värmepump koncentrerar den lilla värme som finns i Berggrunden till användbara temperaturer (Ett omvänt kylskåp)

Solceller - producerar el Solfångare - varmvatten, lagras i ackumulatortank Direkt Solenergi

Vindenergi gammalt och nytt

Biomassa Trä som byggmaterial, bränsle eller pappersmassa Avverkning av regnskog på Borneo

Matjord – Topsoil, den tunna hinna av jord som ska förse oss med mat. Miljarder ton med jord förloras årligen och hamnar på havsbotten genom vatten och vinderosion. Ett annat hot : Försaltning Några metoder som syftar till att minska jordförluster och upprätthålla jordens produktionsförmåga: Plöjningsfritt jordbruk (No till farming) Bio-kol (Bio char) Terra preta Organisk odling – Biodynamiskt Permakultur Konturplöjning

Koldioxid från jordbruket – nedhuggning av skogar och läckage från oxiderad matjord (Ruddiman 2003)

Järnmalm : Hematit (Blodstensmalm), Magnetit Jordskorpans kemiska sammansättning Banded Iron Ore Bildads när syrehalten steg pg av fotosyntesen för ca 2,5 mdr år sedan Metaller

Mineraljakten Samer kräver stopp för gruvplanerna i Kallak Publicerat: lördag 3 augusti kl 12:45, EkotEkot

Sällsynta jordartsmetaller (REE) t.ex.cerium, lantan, europium, neodym och dysprosium används bland annat i datorchips, LCD-skärmar, batterier och mobiltelefoner Sällsynta jordartsmetaller gör att Kina har en strategisk hållhake på resten av världen då landet står för 95 procent av all den globala produktionen av Rare Earth Metals