Papperstillverkning Historia En kortare genomgång kring papperstillverkningens historia.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nu ska vi i motala och vadstena börja sortera våra matrester
Advertisements

De tidiga civilisationerna
Cykeln.
3. Material och sammanfogning
Industri och demokrati i sverige
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Tema: Uppfinning Av Thomas Mesumbe.
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
Historiebruk.
Block 4: Att driva företag
Handel – ord och begrepp
Teknisk rapportskrivning
Hur får jag använda digitalt material i min undervisning?
HÖGMEDELTIDEN 1000 – 1300 Förändringar som gör att vi kan tala om en ny period: - Treskiftet - Hjulplogen Som i sin tur leder till…
Kurslitteraturen består av 11 kapitel som var och en belyser olika delar av automatiseringstekniken. De utgör fristående delar men har en gemensam röd.
PortugalEngland Vin80120 Kläde10090 Antal timmar som går åt för att producera en enhet av varan. England har en ABSOLUT FÖRDEL att tillverka kläde. Handel.
Industriella revolutionen del 2
Köpmansgatan / lv 115 Förankring i läroplanen Utifrån det centrala innehållet för; Samhällskunskap -Individers och gruppers möjligheter att påverka.
Makt och Demokrati.
N ORDISKE R ÖTTER FLERFÄRGSVIRKNING. N ORDISKE R ÖTTER Indhold:  Baggrund og historie Baggrund og historie  Sådan gør du – fotos Sådan gør du – fotos.
Ekonomiska system Viktiga begrepp
Skriv in processens namn här Skriv in produktens och företagets namn här.
Världshandeln på 1700-talet
Spara kvittot! När du handlar en vara av ett företag/butik har du alltid rätt att få ett kvitto. Erbjuder ett företag/butik inte ut kvitto riskerar man.
Industriella revolutionen
Material. Mål om pappersanvändning Allt papper som köps in och används på skolan ska vara återvunnet för att det minskar uttaget av naturresurser och.
Vad handlar det om?. EcoCraft Allt handlar om hållbar utveckling, vikten av identitet, viljan till det unika, lusten att skapa, lusten att visa och dela.
Bäst uppfinningarna!. Teknik och fysikaliska begrepp ha kunskaper om användning av naturvetenskap och teknik i samhället kunna beskriva några vardagliga.
Kolonialism s
Litterturens epoker Epok- synonymer
Den industriella revolutionen
Fibrer, teknik, Material
Historik- Skriften.
TEKNIK BEHÅLLARE OCH FÖRPACKNINGAR
Fritt Broderi.
På vissa datorer behöver du trycka på F5 för att starta bildspelet.
Ett av de fyra elementen Vilka är de fyra? Vatten Eld Luft Jord.
Teknik Vad ska vi göra i tekniken?. Vad är skolans uppdrag? När vi lär oss inom skolan kommer vi att arbeta utifrån olika tankesätt  Historia  Internationellt.
Milj ton Förbrukning Insamling Import Export Förbrukning, insamling, import och export av returpapper i Sverige 0 0,5 1,0 1,5 2,
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Slöjd Glumslövs skola Hösten 2017
Familjeekonomi Samhällskunskap åk 4.
Svenska språkets historia
Förberedelser alias/skyddade personuppgifter inför produktionssättning
36 % 56 % Källa: IDC Visste ni….det finns studier som visar att en anställd lägger 36% av sin arbetstid på att leta efter och sammanställa information,
Proteiner 10.3.
Om den nya timfördelningen för gymnasiet ( ):
Internationell ekonomi (5 sp)
Teknik & Artefakter.
Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen.
Identitet Sömnadsprojekt åk 7 Hösten 2016
Entreprenörskap 2 Ni ska läsa detta och förbereda er inför lektion måndag vecka 40. Då börjar allvaret att bygga er stad.
Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan.
Samtal kräver interaktion
Montage - konstverks mening Är sambandet mellan bilder eller texter
Vad kan du om vatten?.
Produktion, handel och transport
Identitet Sömnadsprojekt
Vad är motivation? Vad är motivation? Drivkraften att förändra ett beteende.
Förstudie Otålighet Läsa redan beslutade Intervjua aktiva och berörda
Transport & handel.
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Näringslivsutveckling &offentliga måltiden
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Vårdhygiendagen Lina Widenmo Miljöenheten
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Frihandel.
Skogsindustrins virkesförsörjning 2017
Papper Produktion och leveranser
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Presentationens avskrift:

Papperstillverkning Historia En kortare genomgång kring papperstillverkningens historia

Tiden innan papper  Skrivkonsten och avbildningar har funnits mycket längre än pappret har funnits som uppfinning  Några exempel på produkter som utnyttjades var: Lertavlor Sten (Tio gudsbud, Runstenar) Trätavlor Djurhudar Grös (Papyrus) Linne Siden

Vad har pappret för betydelse?  Pappret ger oss vår identitet Ex: Dopbevis, dödsattest, skolbetyg, diplom mm  Skolböcker, skönlitteratur  Tidningar, tidskrifter  Förpackningar, livsmedel, äggkartong  Blöjor, engångs näsdukar, pappmuggar, våtservetter

Ordspråk kring papper Ibland kan man uttrycka sig med olika talesätt där pappret som uppfinning har en stor betydelse. Exempel på talesätt är:  ”Har du papper på det där?” – Vi frågar inte om pappret utan om man kan bevisa ägarskap över ett föremål t.ex.: Bil, Hyresavtal  ”Papperslösa” är ett begrepp som handlar om att man inte kan visa upp en legitimation eller ID handling. Ett begrepp som använts i TV och tidningar  ”Lägga papperna på bordet” när man menar att man skall lägga fram alla sina bevis och inte undanhålla något  ”Pappskalle” syftar på att man inte har något innehåll utan bara spån och fibrer

Viktiga årtal  105 Kinesen Ts’ai Lun presenterar för kejsaren ett förslag på papper som skulle ersätta det dyra sidenet.  400 Pappret har en dominerande roll i Kina och används för att skriva och måla på. Användning som toapapper börjar dyka upp  700 Pappret börjar utvecklas i Mesopotamien och pappersfabriker etableras  1100 Pappret har nu nått Europa och tillverkas av material som man kommer över som t.ex bomull och linne.  1300Papper används nu i Sverige i liten skala som importeras

Viktiga årtal  ~ 1500 Papper börjar tillverkas i Sverige  1573Det första pappersbruket öppnar i Sverige  1738Kungen i Sverige bestämmer att varje hushåll skall bidra med en viss mängd lump, annars blir det böter.  1806Bröderna Henry och Sealy Fourdinier har fått uppdraget av Didot och patenterar en pappersmaskin som fungerar kontinuerligt i Frogmore, England.

Viktiga årtal  1830Pappersmaskinen börjar få den form och funktion som den har idag  1840Textilarbetaren Friedrich Gottlod Keller kommer på den mekaniska pappersmassan  1853Patent tas på kemisk pappersmassa. Processen kallas sulfatmetoden och går till att träet kokas med kaustiksoda.

Nutid  Idag är pappersfabrikerna helt automatiserade  Ett modernt pappersbruk som Braviken producerar de ca 940 ton papper per dygn.