Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Kostproblematik. 2. Laktos, gluten, diabetes, demi-veg, lakto-veg, lakto-ovo-veg 3. Redovisningar idag. Efter att du.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Advertisements

PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Det svenska kulturarvet
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Kunskapskrav betyg E Geografi åk 6
Näring och individuella behov åk 8
Tema Kär och galen.
Från frukost till kvällsmål.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Hem- och konsumentkunskap
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Diabetes.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Biologiperiod klass 8 Vecka 2-4 och Vecka 6-7 Vecka 2-4 och Vecka 6-7.
Välkomna Klassbloggen Lärare i klassen Skolrådsrepresentanter
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
Tallriksmodellen. Vad åt du till frukost, lunch?
Skillnad livsmedel och näringsämne
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Balans ÄtaTränaVila Ökad träning: ökat energibehov mer mat Ökad träning utan ökat intag: tomt glykogenförråd muskulaturen bryts ner kan ej tillgodogöra.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
Vårrullar Recept till lektion 3 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Lektion 1 Mål med lektionen: -Jag jämför olika måltider och beskriver vilken näring de innehåller samt hur de påverkar ekonomi och miljö. Detta gör vi:
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
IDROTT OCH HÄLSA 1 ROS15 HT16 Mia Jönsson. UPPFÖLJNING ÅK 1 Halva kursen har ni redan gjort Betyget baseras på allt ni har gjort i åk 1 och åk 2. Hårt.
Elev Här är några av de bilder jag pratade kring första tillfället ni hade HKK-ämnet nu i åk.8.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Köttbullar sås och potatis Recept till lektion 2 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Dagens lektion? Mängd, metod, planera. Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Tallriksmodellen & matcirkeln, blodsockerkurva? Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Paj  Sammanfattande test.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Kostproblematik. 2.Planering en tid framöver 3.Z:\allergibra mat klar.pptZ:\allergibra mat klar.ppt.
Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Vad kostar maten? Helfabrikat, halvfabrikat laga från grunden. 2.Pizza ”hemlagad” vad kostar den? 3.Uppgradera snabbmaten?
Pizza Recept till lektion 5. Pizza kemiskt jäsmedel = bakpulver kan du nämna 2 till?
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Äta för att behålla en god hälsa
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Lektionsplanering Hanna Sepp.
2017.
Energi och Näringsämnen
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Team 08.
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Hållbar utveckling.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Träff 7 Välkomna!.
Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Matlagningsprov ½ gruppen. Ta med dig recept och anteckningar om du ska laga mat, är du kamratbedömare tar.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Kostproblematik. 2. Laktos, gluten, diabetes, demi-veg, lakto-veg, lakto-ovo-veg 3. Redovisningar idag. Efter att du lyssnat på redovisningarna ska ni kunna göra ett förslag på olika menyer. Ni ska nästa vecka laga/baka ngt som hör till det problem ni blivit tilldelade. (inga söta bakverk, Tänk H.E.M). Ni väljer och skriver beställningslista. Te och scones (om tid finns).

Matsedel Frukost: Havregrynsgröt Mjölk 3% Hallonsylt 2 franskskivor Gräddost 2 skivor Gurka 3 skivor Bredgott smörgåsmargarin Apelsin juice Mellanmål Banan Lunch Pastagratäng Sid 203 Morotsstavar Saft Hårdbrödsmörgås Bredgott smörgåsmargarin Mellanmål Äpple Chokladboll 1 festis Middag Grekiska köttbullar sid 244 Makaroner Isbegssallad Saft Kvällsmål Filmjölk Flingor (kalas puffar) Banan

Fall 1. Lisa har fått veta att hon är glutenintolerant (celiaki). Hur ställer man diagnos? Vilka symptom kan det ha funnits för att läkaren ska ha misstänkt gluten? Är symptomen lika för alla (kille/tjej, barn/vuxen)? Vad händer i kroppen om man är glutenintolerant? Är det ärftligt? Hur behandlar man detta? Hur ska matsedeln se ut för att passa så bra som möjligt. (kom ihåg näring) Måste man göra några andra ändringar (tider, aktiviteter mm)? Fall 2. Fredrik har fått veta att han är laktosintollerant, hur ställer man diagnos? Vilka symptom kan ha funnits för att man ska ha misstänkt Laktos? Är symptomen lika för alla (kille/tjej, barn/vuxen)? Vad händer i kroppen om man är laktosintolerant? Är det ärftligt? Hur behandlar man detta? Hur ska matsedeln se ut för att passa så bra som möjligt. (kom ihåg näring) Måste man göra några andra ändringar (tider, aktiviteter mm)? Fall 3. Sara har övergått till att bli vegetarian, vilka kan orsakerna var till att man tar detta steg. Vad är det en vegetarian inte äter? Vilka näringsämnen finns det en stor risk för att Sara inte får i sig? Vad ska hon äta istället? Hur bör matsedeln se ut för att fungera bra?

Varför ska vi arbeta med kostproblematik? Centrala innehållet: Mat måltider och hälsa Centrala innehållet: Mat måltider, hälsa Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.Individuella behov av energi och näringhur måltider kan komponeras efter olika behov Kunskapskrav: Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.