Hem- och konsumentkunskap Vt 16 1.Kostproblematik. 2. Laktos, gluten, diabetes, demi-veg, lakto-veg, lakto-ovo-veg 3. Redovisningar idag. Efter att du lyssnat på redovisningarna ska ni kunna göra ett förslag på olika menyer. Ni ska nästa vecka laga/baka ngt som hör till det problem ni blivit tilldelade. (inga söta bakverk, Tänk H.E.M). Ni väljer och skriver beställningslista. Te och scones (om tid finns).
Matsedel Frukost: Havregrynsgröt Mjölk 3% Hallonsylt 2 franskskivor Gräddost 2 skivor Gurka 3 skivor Bredgott smörgåsmargarin Apelsin juice Mellanmål Banan Lunch Pastagratäng Sid 203 Morotsstavar Saft Hårdbrödsmörgås Bredgott smörgåsmargarin Mellanmål Äpple Chokladboll 1 festis Middag Grekiska köttbullar sid 244 Makaroner Isbegssallad Saft Kvällsmål Filmjölk Flingor (kalas puffar) Banan
Fall 1. Lisa har fått veta att hon är glutenintolerant (celiaki). Hur ställer man diagnos? Vilka symptom kan det ha funnits för att läkaren ska ha misstänkt gluten? Är symptomen lika för alla (kille/tjej, barn/vuxen)? Vad händer i kroppen om man är glutenintolerant? Är det ärftligt? Hur behandlar man detta? Hur ska matsedeln se ut för att passa så bra som möjligt. (kom ihåg näring) Måste man göra några andra ändringar (tider, aktiviteter mm)? Fall 2. Fredrik har fått veta att han är laktosintollerant, hur ställer man diagnos? Vilka symptom kan ha funnits för att man ska ha misstänkt Laktos? Är symptomen lika för alla (kille/tjej, barn/vuxen)? Vad händer i kroppen om man är laktosintolerant? Är det ärftligt? Hur behandlar man detta? Hur ska matsedeln se ut för att passa så bra som möjligt. (kom ihåg näring) Måste man göra några andra ändringar (tider, aktiviteter mm)? Fall 3. Sara har övergått till att bli vegetarian, vilka kan orsakerna var till att man tar detta steg. Vad är det en vegetarian inte äter? Vilka näringsämnen finns det en stor risk för att Sara inte får i sig? Vad ska hon äta istället? Hur bör matsedeln se ut för att fungera bra?
Varför ska vi arbeta med kostproblematik? Centrala innehållet: Mat måltider och hälsa Centrala innehållet: Mat måltider, hälsa Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.Individuella behov av energi och näringhur måltider kan komponeras efter olika behov Kunskapskrav: Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.