Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Dietoteket ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg. Dietist Materialet.
Advertisements

Ger hälsa och välbefinnande
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Ät rätt För att träna lätt.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Bra mat för dig – som tränar
Näringslära – vad vill du lära dig?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Från frukost till kvällsmål.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Sveriges matkultur.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
KOST 15 Augusti 2008 Anteckningar:.
Träningslära ÅK8.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
ATT BLI EN IDROTTARE.
Att äta rätt - för kroppen, träningen och prestationens skull Sandra Eriksson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Kostföreläsning med inslag av förebyggande träning för knäskador Rebecca Pedersen Företagssköterska, kostrådgivare och styrketräningsinstruktör.
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
Ett bra mål för Järlas P97or
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Team 08.
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Ät så du orkar.
Presentationens avskrift:

Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat? 2. Tränar du lagom? Vad är lagom? 3. Får du tillräckligt med vila mellan träningarna?

Vad består mat av? kolhydrater proteiner fett vitaminer salter och spårämnen vatten

Matcirkeln

Byggstenar för frukost och mellanmål

Diskussionsfrågor Hur många gånger äter du per dag? Räcker det? 2. Dricker du tillräckligt före, under och efter träning? Vad? Är det bra och tillräckligt?

FRUKOST Havregrynsgröt 2,2 dl Äppelmos 2 msk Lättmjölk 1,75 dl Grahamsbulle med lättmargarin 1 st, ca 60 g Hamburgerkött 1 skiva, ca 15 g Gurka 4–5 skivor Te med lättmjölk 1 kopp

Tallriksmodellen för lunch och middag

Lunch och middag ¼ kött, fisk, ägg ca 1/3 pasta, ris , potatis ca 1/3 grönsaker

Mellanmål

Hur du ska äta inför träning/match 2-3 timmar innan träningen Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter en måltid minst 2 timmar innan träning som innehåller alla delar av fotbollscirkeln enligt tallriksmodellen 1,5-1 tim innan träningen är det för sent att äta en större måltid. Ät istället ett mellanmål, smörgås, yoghurt eller frukt är ett bra exempel. 1 timme-15 min innan träningen? Nu är det bäst att inte äta något alls. Problemet är maten inte hinner tas om hand ordentligt innan du börjar träningspasset och behöver energi. Bara 15-5 min innan träningen och du är hungrig? Då kan du äta en frukt och dricka vatten. Frukten hinner inte brytas ner och ställer därför inte till något problem. 1-60/90 minuter under träning fyller du på med vatten ca var 20:e minut. Inom två timmar efter passet. Bör du äta för att fylla på glykogen förråden som du har tagit av. Ha gärna med en frukt(banan)och dryck(drickyoghurt) direkt i omklädningsrummet. Kroppen går fortfarande på högvarv och behöver påfyllning av energi. Tiden på dygnet avgör om du bör äta en större måltid. Viktigt!!Glöm inte vattnet. Väldigt många glömmer att dricka efter träningen, huvudvärk kan vara ett tecken på för lite vätska och om du äter, så ge tillbaka kroppen rätt energi.

Återhämtningsmål Exempel på återhämtningsmål som är enkla att ta med •Risifrutti, nötter och torkad frukt •Smoothie + Russin •Drickyoghurt + frukt •Skinkfralla och Apelsinjuice •Musli + yoghurt •Nyponsoppa + tunnbrödsrulle (keso + tonfisk eller ost + skinka) •Kalla pannkakor

Vätska

Vätska före, under och efter träning Drick mycket före tävlingen Vätskebrist är det som snabbast försämrar din prestationsförmåga. Därför bör du fylla på ordentligt med vätska före aktiviteten. Drick ofta och lite åt gången Under aktiviteten är det bättre att dricka små mängder ofta, än stora mängder vid enstaka tillfällen. Om din träning eller tävling pågår längre än 40-50 minuter bör du vara extra noga med att dricka. Under tävlingar som varar ännu längre ska du helst dricka 1,5-2 dl var 15-20 minut. Drick inte för kall dryck. Efter tävlingen När aktiviteten är avslutad måste du snabbt återställa vätskebalansen. Vatten eller sportdryck brukar vara en bra början. Sportdryck påskyndar återhämtningen eftersom den innehåller kolhydrater.