Ämnesspecifik läskompetens Kontext - Handlar om att kunna läsa och förstå en text utifrån det sammanhang den finns i. Lärarens jobb blir att ge en förförståelse.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Genrer Ett specifikt syfte – avgör vilken genre det handlar om
Advertisements

Återberättande text Berättar om något som har hänt.
Ett förslag på arbetsgång
Utförd av: Per Svensson Organisationsnamn: Göteborgs Stad NEKK-projektet Undersökningen utfördes från till Antal svar: 8 Antal inbjudna.
Dagens genomgång Bakgrundsfaktorer Strategier Studieteknik Kompensatoriska hjälpmedel Samordnare Ingvor Berndt,
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att skriva för att påverka.
Ö PPEN FRÅGESTUND 16 SEPTEMBER L3SUPPORT-434: Beskrivning av utbildning för sökandewebben Jag hittar ingen möjlighet i innevarande MIT-miljö att.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
dw. Källkritik och Historiska Källor Med fokus på hur man tillämpar ett källkritiskt förhållningssätt i studier.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
Några viktiga regler angående SKILJETECKEN. Rubriken ● Slutar aldrig med en punkt ● Kan sluta med ! eller ?
”funktionsrätt” ett nytt begrepp i svenska språket 1 Begreppet ”funktionsrätt”
Pedagogiska planeringar Hanna Sepp Marcus Granberg Albina Brunosson.
Pedagogisk bedömning Skriftliga omdömen Dokumentation Utvecklingssamtal IUP Södra Ängby skola.
Nyhetsartiklar/artiklar Tillämpat skrivande Vt 2011.
STILFIGURER Smycka din text – få fram ditt budskap.
Hur man använder EasyWorship del 1
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Återberättande text Kurs C.
Svenska som andraspråk 1
Nätverket Svenska nus skolbesök
Huvudsats och huvudsats
De sju intelligenserna
Representationer och deras användning vid framställning av begrepp i fysikläromedel för högstadiet Licentiand: Charlotte Lagerholm, Handledare Claes.
Välkommen till Uppsala universitet!
Inled med att presentera Raoul Wallenbergs dag
Digitalisering, flera begrepp i samma term
Varför läser ni religionskunskap?
Konsten att läsa skönlitteratur
Konsten att läsa sakprosa
Titel 92 punkter Av Namn Efternamn, Namn Efternamn, Namn Efternamn och jag förstås allt i 36 punkter Grupp X.
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
SPRÅKSOCIOLOGI. Norrländska..
Vi ger oss själva och andra arbetsro
Problematisering av diplomet
Vad ska vi arbeta med? En ledtråd:
Argumenterande text.
Välkomna till årskurs 6! Mentorer: Helen Webster (engelska, matematik) Terese Andersen (svenska, SO) Petra Yngström (matematik, NO)
Granska läromedel.
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Iris Rosengren Larsson
Etik- planering.
Läsförståelse.
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Några viktiga regler angående
Strategier för att förstå det vi läser
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Det digitala provet i svenska som andraspråk
Grammatik - satslära Eleven kan översiktligt (C: med viss precision, A: med god precision) utifrån språkexempel redogöra för hur olika typer av satser,
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Typiska kännetecken för instruktioner
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Ett samarbete mellan biologi, BILD och idrott och hälsa
Kan du begreppen? Para ihop rätt begrepp med rätt beskrivning. Algoritm Precis Program Är ett annat ord för exakt, tydlig eller noggrant. Är klara och.
- Att vara personlig och beröra
Textgenrer.
Struktur styrgrupp-lokalt
Verb I denna PowerPoint kommer ni få veta lite om  verb I olika former och hur de används I den svenska grammatiken. 
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Kronhjort Storlek: Handjur kg, vuxen hind väger kg, handjur, mankhöjd 120 – 150 cm Funnits: år i Sverige. Äter: Ris av blåbär,
Workshop om språkutveckling på arbetsplatsen
Djuren möter ungdomskulturen
Slutsats Berätta alltid huvudbudskapet först, studiens slutsats
Berättar om något som har hänt
Katedralskolans ordningsregler
Presentationens avskrift:

Ämnesspecifik läskompetens Kontext - Handlar om att kunna läsa och förstå en text utifrån det sammanhang den finns i. Lärarens jobb blir att ge en förförståelse som placerar texten i ett sammanhang för eleven.

Vad är den egentliga betydelsen av det som texten vill förmedla? Vad kan man läsa mellan raderna? Vilken nytta kan vi ha av tidigare kunskaper inom området?

Vilka ord och begrepp kan behöva redas ut för att vi ska förstå? Ämnesspecifika ord. Ämnesneutrala ord som ändå kan ställa till problem. Ord som har olika betydelse i olika sammanhang. Bena ut vad de betyder i just detta sammanhang. Bindeord, sambandsord. Fasta fraser(katt-råtta), metaforer m.m.

Register – Används för att kunna förstå och beskriva språkliga skillnader mellan olika texter. Kopplingen mellan språk och den kontext språket används i. Eleverna går från det personliga, konkreta, informella talade registret till det Abstrakta, formella skriftliga språkbruket som finns i skolan.

Lexikogrammatik – Ett samlingsnamn för ordförråd och grammatik. Medvetenhet om hur ordförråd och grammatik vävs samman och skapar betydelse. Vilka ord väljer den som skriver texten? Hur och i vilken form används orden?

Nominalisering – ” Man packar in en händelse och de människor som är inblandade i händelsen i ett ord eller en kort beskrivning. ”Invasionen av Norge” istället för ”när den tyska militären invaderade Norge” ”avsattes kungen” där den eller de som avsatte kungen har utelämnas.

Lexikala relationer – relationen mellan orden i en text. Att visa hur betydelsen hos ord i ett språk relaterar till varandra. Talat språk- Hunden var rädd för det åskade ute. Skrivet – Åskan var orsaken till att hunden var rädd.

Textbindning – Hur ord byggs ihop i en text genom sin relation till varandra med målet att få en sammanhängande text. - ord binds till varandra för att de refererar till varandra. Identitetsbindning – de är till ordformen identiska eller nästan identiska. grevinnan - grevinnans Semantisk bindning – Bygger på att läsaren kan koppla ihop ord som är närstående. Tex gran, tall och ek. Även jämförelseord stor – liten, liten- mindre - minst Inferensbindning – att läsaren kan komplettera orden med egna kunskaper.

Lexikalisk kedja – En kedja av ord som representerar en deltagare, grupp, plats eller fenomen. Ex från texten. De första människorna – människor som vi – en del av dem – någon människa – människor som jagade renar – de första jägarna – jägarfolket - de