Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Treklövern - ett bra exempel på hur nattfastan kan brytas Henrietta Hagman, Siv Sandberg Treklövern korttidsboende Karlskoga kommun.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Treklövern - ett bra exempel på hur nattfastan kan brytas Henrietta Hagman, Siv Sandberg Treklövern korttidsboende Karlskoga kommun."— Presentationens avskrift:

1 Treklövern - ett bra exempel på hur nattfastan kan brytas Henrietta Hagman, Siv Sandberg Treklövern korttidsboende Karlskoga kommun

2 ”Ett gott näringstillstånd är en förutsättning för att undvika sjukdom och återvinna hälsa. Alla individer, friska, sjuka, unga och gamla har rätt att erhålla en adekvat, till individen och dennes (sjukdoms-) tillstånd anpassad näringstillförsel” Näringsproblem i vård och omsorg, Socialstyrelsen, rapport 2000:11 Hos den äldre och sjuka individen är kroppens funktioner nedsatta och det är känt att nutritionsstöd tillsammans med medicin och omsorg minskar dödligheten och komplikationer. Vårdtagare ska erbjudas mat 6 ggr per dygn men det kan vara svårt att hinna få in på dagen och hos någon som har nedsatt aptit. Varför är det så viktigt att ge något att äta nattetid?

3  En lång fasteperiod från kvällen till morgonen kan ge lågt blodsocker, undernäring, öka risken för fall och trycksår och vårdtagare med nedsatt aptit har svårt att tillgodose sig om måltiderna kommer för tätt därför har forskare kommit fram till att nattfastan inte ska överstiga 11 timmar. Vid diabetes kan höga blodsockervärden på morgonen ibland orsakas av att nattfastan är för lång. Muskelprotein som bryts ned och omvandlas till blodsocker i brist på glykogen påverkar blodsockervärdet på morgonen. Det kan vara lätt att man börjar fundera på vad det är man har ätit på kvällen som har gett så höga värden på morgonen, när man i själva verket bör fundera över vad man inte har ätit. Därför är det bra om de som vaknar på natten blir erbjudna något eller alternativt något tidigt på morgonen. Servera näringstät liten shot med lagom tjock konsistens. En generell rekommendation är att man försöker uppnå ett mellanmål som ger minst 100 kcal. Gamla, sjuka människor kan inte lagra energi lika länge som en ung person, så det räcker inte över de här elva timmarna. Då hämtar kroppen istället energi från musklerna, med följden att de blir svaga, faller lätt och skadar sig. En period med för lågt energiintag kan leda till att man snabbare förlorar förmågan att orka äta själv, klä sig själv eller stå och gå själv, vilket i sin tur leder till lägre grad av självständighet och ökad vårdtyngd. Förmågan att läka ett sår beror inte bara på vilka förband man använder eller hur man lägger om såret. Ett vätskande sår läcker ut en del protein, vilket gör att förlusterna av protein och energi är större än normalt. Man behöver extra protein och energi för att kunna läka såret inifrån och bygga ny vävnad vilket gör att nattfastan om möjligt är ännu viktigare att jobba med. Immunförsvaret påverkas också och ökar risken för urinvägsinfektion och lunginflammation.

4 En god tandstatus kan raseras snabbt vid sjukdom, läkemedelsanvändning och med tilltagande omvårdnadsbehov ökar kariesrisken och speciellt hos personer med kaloririka mellanmål nattetid. I flera år hade vi nypon- eller saftsoppa att bjuda på men det är fullt av socker och lägger sig som en hinna över tänderna. Det kändes inte bra att om man upp till 80 års ålder har haft egna tänder, att vi skulle försämra munhälsan bara för att klara nattfastan. Vi övergick då till proviva som är ungefär 10 g kolhydrater/dl i men istället mycket dyrare för enheten att köpa in. Sedan en liten tid tillbaka gör vi egna smoothies med färska bär, naturell youghurt, röd mjölk och olja i. Vi serverar bara ½ dl då den är näringstät och lättdrucken. Den ska inte stå mer än en timme i rumstemperatur eftersom den är mjölkbaserad.

5 Treklöver-cocktail RECEPT 6 dl röd mjölk eller näringsdryck
 1 dl rapsolja  90 ml Meritene  3 dl naturell yoghurt  Valfri mängd bär eller frukt Även överrapportering mellan kvälls- och nattpersonal är viktigt för att nattpersonal ska vara extra observanta på de som ätit dåligt under eftermiddagen och kvällen för orolig nattsömn kan bero på hunger. Det som behövs för att klara det som vi har gjort är en mixer, se till att ingredienserna finns hemma och att få med sig nattpersonalen att det är värt de minutrana det tar att göra ordning en sats som räcker till natten.


Ladda ner ppt "Treklövern - ett bra exempel på hur nattfastan kan brytas Henrietta Hagman, Siv Sandberg Treklövern korttidsboende Karlskoga kommun."

Liknande presentationer


Google-annonser