Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hur vanligt är veteallergi? Epidemiologiska synpunkter på veteallergi Eva Östblom Sachsska Barnsjukhuset Centrum för allergiforskning, KI Visby, September.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hur vanligt är veteallergi? Epidemiologiska synpunkter på veteallergi Eva Östblom Sachsska Barnsjukhuset Centrum för allergiforskning, KI Visby, September."— Presentationens avskrift:

1 Hur vanligt är veteallergi? Epidemiologiska synpunkter på veteallergi Eva Östblom Sachsska Barnsjukhuset Centrum för allergiforskning, KI Visby, September 2009

2 FHS total FHS, with doctor diagnosed food allergy FHS, without doctor diagnosed food allergy Trädnötter y2 y4 y1 y y2 y4 y1 y Mjölk y2 y4 y1 y Ägg y2 y4 y1 y Fisk SojaJordnötter y2 y4 y1 y y2 y4 y1 y y2 y4 y1 y Vete % % % % % % % Östblom et al Födoämnen som rapporteras ge symptom vid olika åldrar

3 MjölkJordnötÄggVeteSojaFisk Symptom EJ symptom Procent, % Sensibilisering mot specifika födoämnesallergen vid 4 års ålder i en kohort omfattande 2600 barn n=195n=112n=111n=88n=68n=17 Östblom et al. Acta Pædiatrica 2008

4 n=85 Mjölk n=74 Jodnöt n=68 Ägg n=32 Fisk n=22 Soja n=14 Vete Proportion of children (%) Födoämnen som rapporteras ge symptom på födoämnesöverkänslighet bland 4-åringar (n=2563)

5 n=85 Mjölk n=74 Jordnöt n=68 Ägg n=32 Fisk n=22 Soja n=14 Vete Andel barn (%) Födoämnen som rapporteras ge symptom i relation till sensibilisering bland 4-åringar (n=2563) Sensibiliserad mot det födoämne som rapporteras ge symptom EJ sensibiliserad mot det födoämne som rapporteras ge symptom Östblom et al. Acta Pædiatrica 2008

6 OR=4.7 CI 95% Cow’s milk IgE ab levels (kU A /L) n=195* Probability of symptoms to milk (%) OR j =3.5 CI 95% n=111* Hen’s egg IgE ab levels (kU A /L) Probability of symptoms to egg (%) OR=3.6 CI 95% Wheat IgE ab levels (kU A /L) n=88 Probability of symptoms to wheat (%) OR=6.4 CI 95% Cod fish IgE ab levels (kU A /L) n=17 Probability of symptoms to fish (%) Soy Bean IgE ab levels (kU A /L) n= 68* Probability of symptoms to soy bean (%) OR=1.8 CI 95% OR=1.4 CI 95% Peanut IgE ab levels (kU A /L) n=112* Probability of symptoms to peanut (%) IgE-nivå i relation till symptom mot samma födoämne hos åringar

7 Peanut IgE ab levels (kU A /L) Probability of symptoms to any food (%) n=125 Cod fish IgE ab levels (kU A /L) Probability of symptoms to any food (%) OR=5.9 CI 95% n=17 OR=2.0 CI 95% Cow’s milk IgE ab levels (kU A /L) Probability of symptoms to any food (%) n=197 OR=1.2 CI 95% Soy bean IgE ab levels (kU A /L) Probability of symptoms to any food (%) n=70 OR=1.4 CI 95% Wheat IgE ab levels (kU A /L) Probability of symptoms to any food (%) n=88 OR=2.2 CI 95% Egg white IgE ab levels (kU A /L) OR=2.4 CI 95% n=112 IgE-nivå i relation till symptom mot något födoämne hos åringar

8 Wheat IgE ab levels (kU A /L) Probability of symptoms to any food (%) n=88 OR=2.2 CI 95% OR=3.6 CI 95% Wheat IgE ab levels (kU A /L) n=88 Probability of symptoms to wheat (%) Sensibilisering och symtom mot vete A B A.IgE mot vete i relation till symtom mot vete B. IgE mot vete i relation till symtom mot något födoämne

9 Hur ser det ut i resten av världen? •Få studier specifikt för veteallergi •Metaanalys av befintliga studier: prevalens <1% Zuidmer et al, JACI 2008 •Populationsbaserad studie bland barn: 1/798 6-åringar konstaterades ha veteallergi Venter et al, PAI 2006

10 Naturalförlopp (?) •Barn med veterelaterade reaktioner anamnesen och sensibilisering (n=103) •Vid 4 åå - 29% utvecklat tolerans •Vid 8 åå - 56% utvecklat tolerans •Vid 12 åå - 65% utvecklat tolerans Keet et al Ann Allergy Asthma 2009

11 Sampson JACI 2001 AllergenDecision point 95% kU/L SensitivitetSpecificitetPPVNPV Ägg Vete Validering av analys av IgE

12 Sammanfattning •Sensibilisering mot vete är relativt vanligt bland barn •De flesta barn med sensibilisering mot vete har inte en klinisk IgE-medierad veteallergi – veteallergi ovanlig •Sensitivitet för IgE mot vete mycket låg


Ladda ner ppt "Hur vanligt är veteallergi? Epidemiologiska synpunkter på veteallergi Eva Östblom Sachsska Barnsjukhuset Centrum för allergiforskning, KI Visby, September."

Liknande presentationer


Google-annonser