Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Våra medier.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Våra medier."— Presentationens avskrift:

1 Våra medier

2 Massmedier? Mass = mycket, många
Medier = böcker, tidningar, radio, tv, internet Massmedier = medier som kan sprida information till många människor.

3 Massmedias historia

4 Kyrkan – före 1400-talet Kyrkan var den enda informationskanalen.
Kyrkan kunde därför sprida sitt budskap utan konkurrens. Nästan ingen kunde ifrågasätta de kyrkan sa.

5 Boktryckarkonsten – 1400 talet
På 1400-talet uppfann man tryckpressen. Man kunde trycka böcker i större upplagor. Men… få människor var läskunniga = informationen nådde inte så många.

6 Tidningar 1800-talet Nu var läskunnigheten nästan 100% i Sverige.
Många människor kunde ta del av nyheter och granska, värdera och sprida dem.

7 Radio 1920-talet På 1950-talet hade de flesta hem en egen radio.
Nu kunde människor ta del av nyheter i direktsändning, från hela världen. Radion blev en viktig möbel i många hem.

8 TV 1960-talet 1953 första tv-sändningen i Sverige.
På 1960-talet hade många en tv hemma. Nu kunde man se, i rörliga bilder, vad som skedde runt om i världen. Sverige hade bara en tv-kanal. De flesta människor litade helt på att det som visades på tv var sanningen.

9 Dator 1980-talet Nu kunde man börja söka information själv.
Med sociala medier kan även vem som helst sprida information vidare. Källkritik blir viktigare och viktigare. Allmänbildning är grunden för att kunna vara källkritisk, utan faktakunskaper är det omöjligt att värdera informationen man utsätt för.

10 Farlig rapportering – Är det värt det? del 1
Begrepp som tas upp i avsnittet: Undersökande journalistik Risktagande och demokrati Förstahandskällor Andrahandskällor Yttrandefrihet Pressfrihet

11 Fria medier- bra grejer för demokratin
I Sverige har vi pressfrihet = ingen får i förväg censurera våra budskap i media. Censurera = kontrollera eller ändra budskapet . Men man får inte skriva vad man vill. Man får till exempel inte uttrycka åsikter som innebär hets mot folkgrupp. Ansvarig utgivare = en person som är ansvarig för vad tidningen/radioprogrammet/mediesajten skriver eller visar. Är en mediesajt modererad, en förhandsgranskad sajt, ansvarar den ansvarige utgivaren för kommentarer. Annars ansvarar var och en för sitt eget inlägg.

12 Två viktiga grundlagar i media
Tryckfrihetsförordningen : skyddar pressfriheten, alltså förbjuder censur. Inga myndigheter kan stoppa eller censurera böcker, tidningar mm. Yttrandefrihetsgrundlagen : Vi får säga och tycka vad vi vill, även i tv, radio och på webben. Men man får inte uttrycka åsikter som innebär hets mot folkgrupp eller som kan skada Sveriges säkerhet. Det samma gäller får tryckfrihetsförordningen. Det enda undantag som finns för censur är åldersgräns på bio.

13 Offentlighetsprincipen
Beskrivs i tryckfrihetsförordningen och i yttrandefrihetsgrundlagen. Finns för att vi ska kunna kontrollera våra makthavare. Alla handlingar tex brev och e-post som skrivs av myndigheter och politiker är offentliga handlingar = vem som helst har rätt att läsa dem. Vissa handlingar är dock undantagna = sekretessbelagda Dokument som riskerar Sveriges säkerhet. Dokument som kan kränka enskilda individers integritet, tillexempel patientjournaler.

14 Meddlarfrihet Gör det möjligt för oss i Sverige att vara anonyma när vi lämnar uppgifter till journalister. Om man tillexempel vill berätta för en journalist om det man tycker är fel på sin arbetsplats har man rätt att vara anonym. Om en journalist publicerar det man sagt i en tidning eller på en sajt är det den ansvarige utgivarens ansvar om publiceringen visar sig vara olaglig. Det är då hen som straffas.

15 Inte så här bra för alla…
I många länder tex Kina, Nordkorea, Syrien, Eritrea, Somalia, Pakistan, Mexiko och Pakistan begränsas journalister. Detta sker inte bara i diktaturer utan även i demokratier. Tidningar, tv och radio censureras. Webbsidor blockeras och läromedel vinklas så att de berättar om landets ledare och politik på ett positivt sätt. Medborgarna övervakas så att man ser vilka sidor de surfar på och vilken information de lägger ut. Även kriminella organisationer till exempel drogkarteller eller maffia kan försöka påverka vad som skrivs i media.

16 …kan vara tufft i Sverige också.
I Sverige blir man inte dödad eller satt i fängelse som journalist men… Många journalister får hot och kränkningar skickade till sig fram för allt på nätet. Ett exempel på detta är att många kvinnliga journalister får kränkningar och hot från män när de skriver om kvinnors rättigheter och jämställdhet.

17 Mediebranschens publiceringsregler
Ge korrekta nyheter Var generös med bemötanden Respektera den personliga integriteten Var varsam med bilder Hör båda sidor Var försiktig med namn


Ladda ner ppt "Våra medier."

Liknande presentationer


Google-annonser