Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Debattmatchen. 1. Näthat Näthat är ett stort samhällsproblem. Många som uttrycker åsikter i sociala medier utsätts för hot och kränkande tillmälen. Men.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Debattmatchen. 1. Näthat Näthat är ett stort samhällsproblem. Många som uttrycker åsikter i sociala medier utsätts för hot och kränkande tillmälen. Men."— Presentationens avskrift:

1 Debattmatchen

2 1. Näthat Näthat är ett stort samhällsproblem. Många som uttrycker åsikter i sociala medier utsätts för hot och kränkande tillmälen. Men det är sällan någon som hotar och hatar döms för något brott. Lag 1 anser att sociala medier, som Facebook och Twitter, själva snabbt måste stänga av människor som uttrycker sig på ett sätt som kan tolkas som hotfullt eller rasistiskt. Lag 2 anser att företagen inte har något ansvar för vad som publiceras där.

3 Skämta om religion? Den 7 januari 2015 utfördes ett terrorattentat mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo, där 12 personer dödades. Tidningen har under årtionden publicerat skämtteckningar med udden riktad mot politiska och religiösa makthavare. När tidningen publicerat teckningar som driver med religion på olika sätt har många människor blivit upprörda. Lag 1 anser att religion är ett känsligt ämne och måste skyddas från all kritik och satir. Lag 2 anser att religion måste få kritiseras och häcklas.

4 Handel och yttrandefrihet 2014 dömdes Raif Badawi från Saudiarabien till 10 års fängelse och 1 000 piskrapp. Anledningen var att han drev nätforumet ”Saudi Arabian Liberals”. Där publicerade han sina egna och andras artiklar som bl a innehöll kritik mot religionens ställning i Saudiarabien. Sveriges utrikesminister kritiserade Saudiarabien och kallade straffet för ”medeltida”. Det ledde till en diplomatisk kris. Men våren 2015 besökte Sveriges näringsminister Saudiarabien för att öka den svenska exporten till landet. Lag 1 anser att Sverige bör bryta alla förbindelser med Saudiarabien –såväl diplomatiska som ekonomiska – tills den saudiska staten respekterar yttrandefriheten. Lag 2 anser att Sverige bör ha goda förbindelser med Saudiarabien, för att t ex gynna svensk ekonomi eller påverka situationen i landet.

5 Rätten till gympa… På Al-Azharskolan i Stockholm undervisas flickor och pojkar var för sig i idrott och hälsa. Skolinspektionen har gett skolans rektor rätt i att ha fortsatt könsuppdelning. Detta har lett till en diskussion kring om religionsfriheten ska gå föra jämställdheten. Lag 1 menar att könsuppdelningen är rätt och viktig för barnens utbildning. Lag 2 menar att skolan sviker sitt uppdrag att motverka traditionella könsmönster.

6 Förberedelser Förbered er i gruppen genom att skriva ner alla tänkbara argument för er ståndpunkt. Tänk på att vädja både till åhörarnas förnuft och känsla och försök ge fakta och exempel som stöd för er tes (den åsikt som ni står för). Sök fakta i olika källor för att hitta argument. Bestäm rollfördelningen inom gruppen. Vem ska säga vad? Försök ge alla gruppmedlemmar en roll i debatten. Bonus om ni får in retoriska knep från svenskan. OBS! Skriv ner de källor ni använder i en korrekt källförteckning.


Ladda ner ppt "Debattmatchen. 1. Näthat Näthat är ett stort samhällsproblem. Många som uttrycker åsikter i sociala medier utsätts för hot och kränkande tillmälen. Men."

Liknande presentationer


Google-annonser