Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som."— Presentationens avskrift:

1 LAG OCH RÄTT Brott och straff

2 Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som gäller vid exempelvis köp och i trafiken. göra livet tryggare. Polisen ser till att lagarna följs och vi slipper utsättas för ex. våld och stölder. skyddar vår natur och miljö Reglerar exempelvis hur mycket utsläpp man får släppa ut.

3 Regler i samhället Oskrivna regler Är regler som inte står i någon lagbok men som du ändå förväntas följa och anpassa dig till. Exempel: Man ställer sig sist i kön Man hälsar med höger hand Ställ dig inte för nära någon du inte känner Rapa inte högt vid matbordet Spotta inte inomhus!

4 forts. oskrivna regler Oskrivna regler kan variera mellan olika kulturer och länder. Att rapa högt efter maten anses hel OK i exempelvis Kina. I USA tar de allra flesta inte av sig sina ytterskor när de går in till någon, och i Indien är det fult att äta med vänster hand. ”Typiskt svenskt” är kanske att man inte sätter sig bredvid någon annan på bussen om det finns många tomma säten, medan man på andra håll i världen anses otrevlig om man inte gör det.

5 Skrivna regler Vi har också skrivna regler som reglerar vad vi får och inte får göra. Det kan vara regler när man spelar fotboll, ordningsregler i skolan eller vad man får göra i en förening. Skrivna regler för hela samhället kallas för lagar.

6 forts. lagar Det är Sveriges riksdag som stiftar våra lagar. Alla lagar är samlade i Sveriges rikes lag – lagboken. Lagboken skrivs om varje år eftersom det kommer till nya lagar och andra ändras eller tas bort. Lagboken har flera olika avdelningar, bland annat civilrätt och straffrätt. Balkar – är de olika huvud- Avdelningarna bland lagarna (som kapitel i en bok)

7 Civilrätten I civilrätten finns lagar som rör privata frågor. Här finns exempelvis lagar som rör äktenskap och förhållandet mellan föräldrar och barn(giftermålsbalken), och hur man ska dela upp arv (ärvdabalken). Här regleras också köp av ex. bilar, kläder och hus.

8 Straffrätten Straffrätten (brottsbalken) innehåller bestämmelser om straff. Det kan var straff för snatteri, djurplågeri, förfalskning och mord. Det står vilken påföljd brottet får. Med det menar man vilket straff brottet för med sig. För mord blir påföljden exempelvis fängelse, medan ett mindre allvarligt brott kan ge böter.

9 Det är ditt ansvar att känna till vilka lagar som finns. Man slipper inte påföljd bara för att man säger att ”man inte visste”.

10 Avtal När du köper något, beställer biljetter eller bokar hotellrum ingår du avtal. Därför är det bra att veta vilka regler som gäller när du handlar.

11 Forts. avtal Tänk på det här Du måste vara 18 år för att få ingå avtal. Läs alltid villkoren för avtalet före ditt köp. Om du har ingått ett avtal är du och den som du ingått avtalet med, skyldiga att rätta er efter de villkor som ni har kommit överens om.


Ladda ner ppt "LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som."

Liknande presentationer


Google-annonser