Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Yttrandefrihet i Sverige.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Yttrandefrihet i Sverige."— Presentationens avskrift:

1 Yttrandefrihet i Sverige

2 Yttrandefrihet är grundlag
Sverige har fyra grundlagar: regeringsformen, tryckfrihetsförordningen, yttrandefrihetsgrundlagen och successionsordningen. En grundlag är mycket svårare att ändra än andra lagar och väger också tyngre än andra lagar.

3 Rätten att vara anonym Vi har i Sverige rätt att yttra oss utan att behöva vara rädda för att bli straffade. Flera principer skyddar oss. Meddelanderätten ger offentligt anställda inom skola, vård och omsorg rätt att prata med journalister om brister de ser utan att deras chef får fråga vem som sagt något. En ansvarig utgivare är den person som ansvarar för innehållet i en tidning eller i ett TV-program oavsett vem som skrivit innehållet. Detta för att skydda journalisterna. Vi har rätt att skriva vad vi tycker och tänker i tidningar och på Internet anonymt, det vill säga att vi inte behöver avslöja vilka vi är.

4 Internet och anonymitet
Varför är det viktigt att kunna vara anonym på Internet? Vilka problem leder anonymitet på Internet till? Bör vi införa begränsningar i yttrandefriheten på Internet?

5 Begränsningar Läs sidorna i ”Ditt ord är fritt” från Amnesty och förklara begränsningarna i yttrandefriheten i Sverige. Förtal Hets mot folkgrupp Tystnadsplikt Pressetiska regler


Ladda ner ppt "Yttrandefrihet i Sverige."

Liknande presentationer


Google-annonser