Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit."— Presentationens avskrift:

1 Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit sitt tillstånd till att medverka här med sina bilder!

2 Varför ger vi bildkritik? Genom att kommentera andras bilder tränar vi vårt egna bildseende samt lär oss sätta ord på vad vi känner och tycker inför en bild. Att själv få en av sina bilder kommenterade hjälper oss att utvecklas som fotografer. En bildkommentar behöver inte vara en pekpinne på våra eventuella misslyckanden utan en kommentar över hur betraktaren ser på och upplever bilden räcker gott och väl. En rekommendation är att vi alltid ska kunna stå för det vi säger om någon annans bild.

3 Konstruktiv bildkritik Tänk på att det är bilden du bedömer, inte fotografen. Var så tydlig som möjlig i din kritik så att budskapet tas emot så som du menat. Försök att sätta ord på varför du upplever det du upplever med bilden och hitta en balans mellan bildens positiva element och det du skulle vilja se förbättrat/förändrat. En kommentar som enbart är positiv hjälper inte fotografen att utvecklas medan en kommentar som enbart är negativ kan vara svår att ta till sig. När du ska bedöma en bild kan du till exempel ta hänsyn till din första känsla av bilden, det tekniska genomförandet, bildens funktion eller hur väl den berättar sin historia eller sitt budskap. Bildidé och bildkomposition är också två viktiga aspekter att fundera kring.

4 Vad ska man skriva? Försök hitta en balans mellan det positiva och det du upplever kan förbättras, försök sätta ord på varför du upplever det du upplever som bra eller dåligt. Var alltid ärlig, men försök ge en lagom mängd kritik. Vad visar bilden och hur är den uppbyggd? Vilka stämningar och känslor förmedlar bilden och hur har fotografen gjort för att få detta uttryck? Vad är det bästa med bilden? Vad kunde ha gjorts annorlunda och hur hade det påverkat bilden?

5 ”Two stars and a wish” En modell att ge kritik som innebär att man lyfter fram två saker som man tycker är bra och en önskan om något som kunde ha gjorts annorlunda.

6 Exempel på konstruktiv kritik

7

8

9

10 Exempel på icke konstruktiv kritik – En enbart positiv kommentar är självklart trevlig att få, men den varken ger nåt att jobba vidare med eller lämnar nåt bestående intryck när den är så kort. Om dina intryck är enbart positiva försök att konkret beskriva vad det är du upplever som så bra och gärna varför – på så sätt kan fotografen lära sig vad som funkar och fortsätta med det.

11 Exempel på icke konstruktiv kritik – en enbart negativ kommentar kan vara svår att ta till sig även om den beskriver vad som är fel. Försök hitta en balans mellan det positiva och det negativa, fundera över tonfallet och undvik frågeord som låter ifrågasättande som ’Varför’.

12 Exempel på icke konstruktiv kritik Att kommentera motivet snarare än bilden eller att ursäkta bildens eventuella brister är ickekonstruktivt. Det är viktigt att faktiskt våga lyfta fram det i bilden som upplevs som förbättringsområden eller negativa. Ingen kommer tacka dig för att du bestjäl fotografen på en lärandemöjlighet. Om du oroar dig för hur kritiken kommer tas emot, titta över dina formuleringar en gång extra innan du lämnar över dem.

13 Att ta emot bildkommentarer När vi ger bildkommentarer är det ganska troligt att vi själva får bildkommentarer. Försök ha en öppen inställning till den kritik som framförs, lyssna, fundera, känn efter och välj sedan om du ska ta till dig av kritiken helt, delvis eller kanske inte alls. Utveckling kommer inte alltid av att vi gör som andra vill. Fundera över ditt egna bilduttryck och låt kritiken sjunka in innan du tar ställning till hur du ska arbeta vidare med ditt skapande. Eller gör som Jannis Tordheim…


Ladda ner ppt "Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit."

Liknande presentationer


Google-annonser