Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En köttfri dag i veckan. Ser oss som: Ett internationellt nätverk av kampanjer som verkar opinionsbildande för att minska köttkonsumtionen globalt.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En köttfri dag i veckan. Ser oss som: Ett internationellt nätverk av kampanjer som verkar opinionsbildande för att minska köttkonsumtionen globalt."— Presentationens avskrift:

1 En köttfri dag i veckan

2 Ser oss som: Ett internationellt nätverk av kampanjer som verkar opinionsbildande för att minska köttkonsumtionen globalt.

3 USA (Meatless Monday): 2003 Storbritannien (Meatfree Monday): 2009 – Paul McCartey m.fl. Svenska Köttfri måndag: 2009 – idag i stort sett självgående som kampanj Belgien, Israel, Kroatien etc etc

4 Lyfter fram många positiva aspekter av minskad köttkonsumtion, men stort fokus på miljö-/klimatfrågorna

5 Stöds av: Världsnaturfonden (WWF), Fältbiologerna, Läkare för Miljön, Hälsofrämjandet, Klimataktion, Jordens Vänner, Djurens Rätt, Svensk mat- och miljöinformation, Studiefrämjandet Söderort, Svenska Vegetariska Föreningen, Vildåsnan - Kristen vegetarisk förening, Veganföreningen i Sverige, SMUF - Södertörns Miljö- och Utvecklingsförening – 1/3 av Sveriges kommuner har dragit ned på köttet i skolmatsalar och på andra sätt (enl. Miljöaktuellts kommunrankning 2014)

6 Nyköpings köttbad (köttgästabud?) 2014: – LRF delade ut hamburgare i protest mot köttfri dag i skolmatsalarna

7 MEN DETTA BELYSER EN VIKTIG SAK: KÖTT (OCH KÖTTFRIHET) VÄCKER OERHÖRT STARKA KÄNSLOR! Vad beror det på?

8 MINA FRÅGOR TILL KOMMUNERNA SOM JOBBAT MED KÖTTFRIA DAGAR: 1. Har ni kvar konceptet med en köttfri dag i er kommun? 2. Hur var reaktionerna på införandet av dagen? 3. Är det någon allmän reflektion om hur det fungerat med dagen som ni har gjort?

9 Mycket i svaren är positivt, men värt att uppmärksamma hur stora problem många kommuner trots allt upplever sig ha!

10 CITAT: ” Vi har svårt att hitta maträtter som barnen äter - trots att maträtterna är goda äter dom inte när de hör att det inte finns kött. Det finns föräldrar, pedagoger som anser att barnen inte orkar.”

11 ”Det finns klart dagar barnen inte äter eller äter dåligt då det är kött också men detta talas det inte om.” ”Barnen i denna kommun vill äta kött!” ”Vi skulle behöva informera skolpersonal, elever, föräldrar ännu mera om helheten. Om vårt ansvar om miljön osv.”

12 ”Vi har haft en helt vegetarisk dag en gång förra terminen och vi hade inte många matgäster den dagen.” ”Får frågan om varför det inte finns en speciell köttdag när det finns en köttfri. Får förklara ganska ofta att det är en miljöfråga också.”

13 ”Föräldrar och pedagoger hör ibland av sig och är oroliga för att andelen protein är för låg när det inte serveras kött. Vi har varit strategiska vid val av rätter och jobbar långsamt fram en bredare meny för våra dagar utan kött.”

14 ”Ordet vegetariskt har för många inte en positiv innebörd. Ett exempel: En elev som fick veta att pannkakan var vegetarisk ville inte äta den. ”

15 Hur ska kommunerna agera? (Synpunkter är välkomna!) Ska man mörka att det införts en köttfri dag? Finns det i så fall risk att kraften i budskapet går förlorad?

16 FLER KOMMENTARER FRÅN KOMMUNERNA: ”Vi har inte sett någon reaktion angående detta då vi alltid har haft minst en dag i veckan köttfri.” ”Jag tror på att avdramatisera det vegetariska genom att servera det vid flera tillfällen under veckan utan att utropa en speciell dag som vegetarisk.”

17 ”Vi har inte gjort en sak av det och kallat det för köttfria dagar. Det finns endast idag i vår planering när vi lägger upp menyn. Därmed har vi inte fått någon speciell reaktion på dessa dagar.” ”Eftersom vi medvetet smög in det långsamt i menyerna så har det varit rätt ok. Det handlar om kommunikation, ihärdighet och långsiktighet.”

18 ”Man behöver ’draghjälp’ av pedagogerna så man slipper stå där ensam när dagen införs, smart att implementera hos så många som möjligt innan.” ”Det är oerhört viktigt att denna omställning av matvanor sker i en takt så att elever (och föräldrar) hänger med.”

19 ”En metod för oss är att inte låsa oss vid en bestämd dag i veckan som är utnämns till ’köttfri’ utan vi varierar oss över veckans alla dagar. Vi väljer även bort benämningen ’köttfri’ då det kan upplevas som att eleverna blir berövade något. Vi vill ge den vegetariska maten ett generellt bättre mottagande, det ska vara en vinstlott den dagen. Kompetenshöjande insatser är viktiga, kräver mer av våra kockar att tillaga vegetarisk mat, jobba med smaksättning etc.” ”Det fungerar bättre om vi begränsar utbudet till ett fåtal vegetariska rätter som serveras oftare men som är populära och som eleverna känner igen.”

20

21 VAD TYCKER NI?

22 Tveka inte att höra av er till SMMI eller Köttfri måndag med frågor eller projektförslag! www.kottfrimandag.se www.smmi.nu contact@smmi.nu | Tel: 073-581 99 84

23 Tack för mig! www.kottfrimandag.se www.smmi.nu contact@smmi.nu | Tel: 073-581 99 84


Ladda ner ppt "En köttfri dag i veckan. Ser oss som: Ett internationellt nätverk av kampanjer som verkar opinionsbildande för att minska köttkonsumtionen globalt."

Liknande presentationer


Google-annonser