Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

- En metod från Landstinget i Kalmar län

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "- En metod från Landstinget i Kalmar län"— Presentationens avskrift:

1 - En metod från Landstinget i Kalmar län
Tobaksfri Utmaning - En metod från Landstinget i Kalmar län

2 Tobaksfri Utmaning- bakgrund
Utveckling av kontraktsmetoden Tobaksfri Duo som idag finns på högstadieskolorna i hela länet. Vi ser att tobaksbruket ökar från högstadiet till gymnasiet. Landstinget har arbetat fram metoden Tobaksfri Utmaning tillsammans med Vimmerby och Västerviks kommuner. Vi är först i landet! Vid mätningar i åk 2 på gymnasiet ser vi att det idag är fler elever som tenderar att börja använda tobak på gymnasiet än vad det tidigare varit. Då var trenden att de flesta började röka eller snusa under högstadietiden. Det är därför viktigt att arbeta tobaksförebyggande också på gymnasiet, om eleverna är fortsatt tobaksfria här, är chansen stor att de fortsätter vara det även i vuxenlivet.

3 Detta är Tobaksfri Utmaning
”Tobaksfri Utmaning bygger på en metod där gymnasieungdomar antar utmaningen och tackar JA! till att vara tobaksfria och alla de fördelar det ger, med fokus på smarta val och hälsa” Vi tror att ungdomarna önskar något nytt på gymnasiet- vi tycker också det är viktigt att sätta helheten i fokus och inspirera till hälsosamma val- även gällande andra levnadsvanor utöver tobak. Det är viktigt att lyfta tobaksfriheten som det viktigaste, ej så mycket fokus på att sluta röka och på de som faktiskt röker. Vikten av att snacka med målgruppen! Innan vi startade genomförde vi fokusgrupper med både elever och personal för att kolla av vilka behov som finns. Här framkom det att personalen behöver stöd från rektorn i arbetet och att alla vuxna som finns på skolan måste engagera sig i frågan och säga NEJ till tobak. Eleverna vill att skolpersonal och föräldrar tydligt säger NEJ till tobak- då känner de sig sedda och bekräftade.

4 Så här ser modellen för Tobaksfri Utmaning ut
Så här ser modellen för Tobaksfri Utmaning ut! Folktandvården kommer till skolan och träffar samtliga elever årskursvis och pratar om olika perspektiv kopplat till tobak och hälsa. Upplägget baseras på olika teman beroende på årskurs och tar 30 minuter. Folktandvården finns också på plats under dagen där eleverna kan prata, vara aktiva och självklart anta Utmaningen! De som tecknar sig för Utmaningen får en giveaway med logga på och nyhetsbrev under året. Det är viktigt att fler parter hjälps år för att få effekt i tobaksarbetet- kommunen i sin helhet ska arbeta med tillsyn av rökfria skolgårdar och som skola kan ni arbeta för att främja ett tobaksfritt klimat genom policyarbete och genom att anta Utmaningen. Mer info finns i dokumentet ”samverkansöverenskommelse” på webben.

5 Beställ våra workshops om tobak och hälsa
Utöver basföreläsningarna i aulaformat som samtliga elever får ta del av varje år, finns nu även fördjupande workshops på olika teman (klicka på bilden). Våra workshops är anpassade för olika målgrupper och kan användas i klassrummet, på föräldramöte eller APT. De är ett bra komplement till skolans övriga tobaksarbete och kan fungera som både inspiration och kunskapshöjning. Du beställer dem på hemsidan.

6 På hemsidan, tobaksfriutmaning
På hemsidan, tobaksfriutmaning.se, kan ni och eleverna anta Utmaningen, beställa workshops och läsa mer om hur ni kan arbeta för en tobaksfri skola. Det finns också en flik för föräldrar med fakta om tobak och argument som kan hjälpa i samtalet med sina barn.

7 Varför ska vi jobba med tobak?
Ni är viktiga förebilder Tobak smittar! Tre av fyra rökare och hälften av snusarna vill sluta med tobak Tobak smittar= man blir rökare i ett socialt sammanhang! Unga löper risk att börja och vuxna får svårare att sluta. 64% av de elever som röker regelbundet har testat cannabis= Även alkoholbruket ökar med tobaksbruk- de ungdomar som använder tobak dricker också alkohol i större utsträckning än icke tobaksbrukare. En tobaksfri skola

8 Vad kan vi göra? Säg NEJ till tobak!
Begränsa tillgången- samverkan med elever, föräldrar och närsamhälle ger framgång Arbeta för en positiv norm- hälsa och en god skolmiljö och väv in tobak och hälsa i fler ämnen JOHANNA Samsyn= att alla som möter ungdomarna är goda förebilder och säger NEJ till tobak. Exempel: tobakslagen är en skyddslag, ingen ordningslag- uppmuntra istället till en god hälsa och stärk den hälsa som finns- hälsofrämjande! Om du inte orkar ta diskussionen just denna gång- ta en annan väg så att det inte syns att du bara går förbi. Begränsa tillgången på tobak= inga anvisade platser- målet ska vara att ingen ska röka på området. Tobaksfri skoltid?!

9 Hur kan vi arbeta för att vår skola ska vara tobaksfri? Samsyn?
Diskussionsfrågor Hur kan vi arbeta för att vår skola ska vara tobaksfri? Samsyn? Vilket stöd behöver vi från ledningen? Vilket stöd behöver vi från LT? Vilka kan vi samverka med? Hur får vi långsiktighet och hållbarhet? * Diskutera 2-4 personer i bikupa ca 10 minuter.

10


Ladda ner ppt "- En metod från Landstinget i Kalmar län"

Liknande presentationer


Google-annonser