Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Momsbeskattning Skatteförvaltningen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Momsbeskattning Skatteförvaltningen."— Presentationens avskrift:

1 Momsbeskattning Skatteförvaltningen

2 Innehåll Vad är moms Vem är momsskyldig
För vilken verksamhet ska man betala moms Hur mycket moms ska man betala Hur räknas momsbeloppet Är det möjligt att göra avdrag i momsbeskattningen Hur deklarerar och betalar man moms Moms i handel mellan EU-länder

3 Vad är moms Moms är en konsumtionsskatt som säljaren inkluderar i priset på en vara eller en tjänst. Moms är avsedd att betalas av konsumenten. I affärshändelser mellan företagare kan den företagare som köper en vara eller tjänst dra av den moms som den momspliktiga säljaren fakturerat. En förutsättning är att varan eller tjänsten används i momspliktig affärsverksamhet. Moms ska betalas i alla faser av en försäljningskedja eller annat utbyte, och följaktligen är alla varu- och tjänsteproducenter och deras återförsäljare skattskyldiga. Syftet med skattesystemet är dock att den produkt eller vara som en konsument köper innehåller endast en skatt. Även om alla företag i alla faser av en försäljningskedja redovisar moms till staten, har skatteackumuleringen hindrats på så sätt att företagen har rätt att dra av skatt på moms.

4 Vem är momsskyldig Alla som säljer och hyr ut varor eller tjänster i form av affärsverksamhet i Finland är momsskyldiga. Ett företag ska anmäla sig som momsskyldigt från den dag då den skattepliktiga verksamheten börjar eller det börjar skaffa varor eller tjänster för skattepliktig affärsverksamhet. Med affärsverksamhet avses fortlöpande, utåtriktad och självständig verksamhet som bedrivs i förvärvssyfte och som omfattar sedvanlig företagarrisk. Att verksamheten har konkurrenter spelar också en roll. Med försäljning av tjänster avses t.ex. städnings-, konsulterings- och transporttjänster.

5 Vem är momsskyldig (fortsättning)
Ett företag ska anmäla sig som momsskyldigt om dess omsättning överskrider 8 500 euro (från och med euro) under en räkenskapsperiod på tolv månader. Det är dock möjligt att ansöka om momsskyldighet även om omsättningen inte överskrider 8 500 euro (från och med euro). Förutsättningen är att verksamheten bedrivs i form av affärsverksamhet. Om räkenskapsperioden är kortare eller längre än 12 månader, omräknas räkenskapsperiodens omsättning så att den motsvarar en omsättning under 12 månader. Omräkningen görs genom att multiplicera omsättningen med talet 12 och dela resultatet med antalet månader i räkenskapsperioden. Fulla kalendermånader räknas som månader. Det lönar sig att vara realistisk i uppskattningen av omsättningen. Om det uppskattats att omsättningen underskrider 8 500 euro (från och med euro) men gränsen ändå överskrids, ska företaget anmäla sig till registret över momsskyldiga och betala moms retroaktivt från början av räkenskapsperioden.  Om omsättningen för ett företag som registrerats som skattskyldigt är högst 8 500 euro (från och med euro) under en räkenskapsperiod, återbär Skatteförvaltningen hela den moms som redovisats under räkenskapsperioden till företaget som en s.k. lättnad vid den nedre gränsen av moms. Om företagets omsättning överskrider 8 500 euro (från och med euro), men underskrider 22 500 euro (från och med euro), får företaget retroaktivt tillbaka en del av den redovisade skatten som en lättnad. Uppgifterna om lättnad vid den nedre gränsen av moms ska meddelas med en periodskattedeklaration antingen under räkenskapsperiodens sista månad eller under kalenderårets sista redovisningsperiod, beroende på längden på företagets redovisningsperiod. Ytterligare information om lättnad vid den nedre gränsen av moms

6 Är all affärsverksamhet momspliktig
Försäljning av varor och tjänster är vanligen momspliktig. Vissa verksamheter som särskilt tas upp i lagstiftningen, bl.a. försäljning av fastigheter och aktielägenheter, hälso- och sjukvårdstjänster samt socialvårdstjänster, har lämnats utanför momsbeskattningen. Ett företag är inte momspliktigt om det bedriver enbart verksamhet som enligt momslagen är skattefri verksamhet. Förutsättningen för momspliktig försäljning verksamhet är att mottagaren betalar ett vederlag för äganderätten av en vara eller tjänst. En penningersättning som fåtts av köparen är ett sådant vederlag, men vederlaget kan vara annat än penningmedel. Att byta t.ex. varor eller tjänster ses som överlåtelse med vederlag.

7 Vem är skyldig att redovisa moms
Utgångspunkten är att den som säljer varor och tjänster i form av affärsverksamhet är skyldig att redovisa moms för försäljning av varor och tjänster i Finland. Vad gäller byggtjänster tillämpas dock omvänd momsskyldighet (om vissa kriterier uppfylls). Med omvänd momsskyldighet avses att köparen deklarerar och betalar skatten på försäljningen av en tjänst. I Finland ska den omvända momsskyldigheten inom byggnadsbranschen alltid tillämpas då de två kriterier som anges nedan uppfylls: 1. Tjänsten är en byggtjänst eller uthyrning av arbetskraft för en byggtjänst. 2. Köparen är en näringsidkare som säljer byggtjänster eller hyr ut arbetskraft för byggtjänster på ett annat än tillfälligt sätt. Omvänd skattskyldighet tillämpas inte på försäljning av varor och inte heller då en byggtjänst säljs till en privatperson.

8 Hur mycket moms ska man betala
Allmän skattesats  24 % Livsmedel, foder, restaurang- och cateringtjänster  14 % Böcker, läkemedel, motionstjänster, biografföreställningar, inträde till kultur- och nöjesevenemang, persontransport, inkvarteringstjänster  10 % För de flesta varor och tjänster är momsen 24 %. Den sänkta skattesatsen på 14 % tillämpas inte på försäljning eller servering av alkoholdrycker och tobaksprodukter. Dessa produkter fastställs i lagen om accis på alkohol (= lagen om accis på alkohol och alkoholdrycker).

9 Hur räknas momsbeloppet
Beloppet på den moms som ska läggas till priset räknas genom att multiplicera skattegrunden med den gällande skattesatsen (skatteprocenten). Med skattegrund avses det vederlag som ska betalas för en vara eller tjänst exklusive skatteandelen. Skattegrunden omfattar alla pristillägg som säljaren tar ut av köparen, t.ex. faktureringstillägg eller transport- och postkostnader. Momsbeloppet beräknas utifrån hela denna skattegrund.

10 Hur räknas momsbeloppet (fortsättning)
Exempel: En produkts pris exklusive skatt är euro och den allmänna skattesatsen på 24 % tillämpas på priset. Moms på 24 % påförs, dvs euro x 24/100 = 240 euro. Priset inklusive skatt är följaktligen euro.

11 Hur räknas momsbeloppet (fortsättning)
Beloppet på den moms som ingår i priset på en produkt fås med följande formel: Exempel: En produkts pris inklusive skatt är euro och den allmänna skattesatsen på 24 % tillämpas på priset. Skatten erhålls med följande kalkyl: euro x 24/124 = 193,55 euro. Produktens pris exklusive skatt är euro – 193,55 euro = 806,45 euro. pris inklusive skatt x skattesats som ska tillämpas/(100 + skattesats som ska tillämpas)

12 Ska säljaren ge köparen en faktura
Säljaren ska ge köparen en faktura. En faktura ska ges i de situationer som förtecknas i momslagen, och fakturan ska innehålla de uppgifter som lagen förutsätter. Det är möjligt att ge en faktura på papper, eller elektroniskt med samtycke av mottagaren. Det är möjligt att kombinera separata försäljningar av varor och tjänster på en faktura. En faktura kan utgöras av flera separata handlingar. Vad gäller momsbeskattningen finns det en stor mängd detaljerade bestämmelser om faktureringen. Närmare information om fakturaanteckningar finns i Skatteförvaltningens anvisning Faktureringskraven vid mervärdesbeskattningen.

13 Är det möjligt att göra avdrag i momsbeskattningen
Ett företag (eller en annan momsskyldig) kan dra av skatten på inköpen från den skatt som ska redovisas till staten, dvs. den moms som ingått i priset på de varor och tjänster som företaget köpt. Förutsättningen är att varorna och tjänsterna köpts av en annan momsskyldig och att de används i skattepliktig affärsverksamhet. Företaget ska ha fakturor på inköpen, vilka redogör för den moms som ingått i inköpen. Via adressen ytj.fi/svenska är det möjligt att kontrollera om säljaren är momspliktig. Med skattepliktig försäljning avses sådan verksamhet, där momsskyldighet uppkommer för säljaren, dvs. en skyldighet att redovisa momsen på försäljningen. Moms kan dras av endast om man har en faktura på inköpet (eller ett annat verifikat) av säljaren, vilken uppfyller de innehållskrav som anges i momslagen.

14 Är det möjligt att göra avdrag i momsbeskattningen (fortsättning)
Skatt kan inte dras av om varan eller tjänsten köpts för privat bruk av företagets ägare eller personal. Lagen innehåller även andra begränsningar av avdragsrätten. Man har särskilt begränsat t.ex. avdrag av representationsutgifter och avdragsrätten för vissa fordon (t.ex. personbilar och båtar). Skatt på varor som är avsedda för representation kan inte dras av. En personbil och varor och tjänster som hänför sig till bilen och dess användning är avdragsgilla endast om bilen enbart används i företagets skattepliktiga affärsverksamhet. Så fort man använder bilen för ett annat syfte, även i liten utsträckning, upphör avdragsrätten. Undantaget är bilar som skaffats för försäljning, uthyrning, körundervisning eller yrkesmässig persontransport. Det är inte möjligt att göra avdrag för ett fartyg med en konstruktion som i huvudsak är avsedd för nöjes- eller sportanvändning, om ett sådant inte skaffats för försäljning, uthyrning eller för användning i yrkesmässig persontransport eller körundervisning.

15 Hur räknar man beloppet på den skatt som ska redovisas
Beloppet på den skatt som ska redovisas räknas genom att dra av skatten på avdragsgilla inköp från försäljningsskatten under samma månad. Uppgifterna för beräkningen fås direkt från bokföringen. Momsskyldiga ska ordna sin bokföring på så sätt att den ger de uppgifter som behövs för att fastställa skatten. Bokföringar av affärshändelser ska grunda sig på verifikat enligt bokföringslagen. Därtill ska man beakta verifikatkraven i momslagen.

16 Var får man blanketter för att deklarera och betala moms
När ett företag registrerats som momsskyldigt skickar Skatteförvaltningen deklarations- och betalningsanvisningar till företaget. Momsuppgifter ska deklareras till Skatteförvaltningen med en periodskattedeklaration. Det är möjligt att lämna in en periodskattedeklaration elektroniskt eller med en pappersblankett. Det är möjligt att lämna in en e-deklaration via t.ex. tjänsten Skattekonto: skatt.fi/skattekonto. Det är möjligt att skriva ut en blankett för periodskattedeklaration via Skatteförvaltningens webbplats. Den närmare adressen är skatt.fi/deklarationsblanketter.

17 När ska en periodskattedeklaration lämnas in
En periodskattedeklaration ska lämnas in för varje redovisningsperiod. Vanligen är en redovisningsperiod en månad. En e-periodskattedeklaration ska lämnas in senast den 12:e dagen i den andra månaden efter redovisningsperioden. (När deklarationsperioden är en månad, är den sista deklarationsdagen för t.ex. februari månad 12.4.) Om man lämnar in periodskattedeklaration på papper ska deklarationen dock vara framme hos Skatteförvaltningen redan den 7:e dagen i månaden. (Till exempel 7.4 för februari månad, då deklarationsperioden är en månad) Småföretag kan ansöka om förlängd deklarations- och redovisningsperiod: Om ett företags omsättning är högst 25 000 euro, kan det lämna in en periodskattedeklaration över dess moms och betala skatt en gång per kalenderår. Om ett företags omsättning är högst 50 000 euro, kan det lämna in en periodskattedeklaration över dess moms och betala skatt var tredje månad. Det är möjligt att lämna in deklarationer och betala för längre perioder först då Skatteförvaltningen skickat ett separat meddelande om förlängd deklarationsperiod till företaget. Om ett företags deklarations- och betalningsperiod är ett kalenderår, är deklarations- och betalningsdagen den sista dagen i februari. En periodskattedeklaration ska lämnas in även då man inte bedrivit verksamhet eller då den skatt som ska deklareras är negativ under redovisningsperioden. Skatten är negativ då den skatt som ingått i försäljningen underskrider den skatt som ingått i inköpen under redovisningsperioden. Om det utsatta datumet för betalning och deklaration är en lördag, söndag eller annan helgdag, flyttas förfallodagen till följande vardag.

18 Hur och när betalas moms
Moms ska redovisas till staten med en betalning enligt redovisningsperiod till Skatteförvaltningens konto. Moms ska betalas före den 12:e dagen i den andra månaden efter försäljningen, t.ex för april månads skatt, om deklarations- och betalningsperioden är en månad. Om den 12:e inte är en bankdag flyttas förfallodagen till följande bankdag. En skattereferens behövs för att betala moms. Skatteförvaltningen skickar en skattereferens och en betalningsanvisning till ett företag efter att det registrerats som momsskyldigt. Moms är en skattekontoskatt. När ett företag betalar en skattekontoskatt, kan det inte välja för vilken skatt betalningen ska användas. Skatteförvaltningen använder en betalning för en skattekontoskatt i den ordning som föreskrivs i lag, med början från den äldsta skatten. Alla företag som deklarerar skatter på eget initiativ har ett skattekonto. Skattekontot börjar gälla då företaget lämnat in sin första periodskattedekaration om skatter på eget initiativ eller då företaget använt en skattekontoreferens då det betalat skatt. När ett skattekonto tagits i bruk, kan företaget följa skattekontots uppgifter och situation genom att logga in till tjänsten Skattekonto. Skattekontot är en sammanställning över skatter på eget initiativ som skattebetalaren deklarerat och betalat eller som Skatteförvaltningen debiterat eller återburit.

19 När ska man deklarera momsuppgifter och betala skatt
Exempel: Ett företags deklarationsperiod är en månad. Företaget ska deklarera momsuppgifter för januari senast 12.3., om företaget lämnar in en e-deklaration. Om företaget lämnar in deklarationen på papper, är den sista deklarationsdagen 7.3. Förfallodagen för betalningen är 12.3. januari februari mars 7:e 12:e

20 Hur beaktas moms i handel mellan EU-länder
En vara eller en tjänst kan säljas till ett annat EU-land utan skatt, om köparen har ett gällande momsnummer. Vid varuhandel ska man därtill ha bevis på att varan förs till ett annat EU-land. Tjänsten ska vara en sådan tjänst, som beskattas enligt den allmänna bestämmelsen för handel mellan näringsidkare. Köparen ska meddela sitt momsnummer till säljaren. Man kan granska om ett momsnummer är i kraft via Europeiska kommissionens sida Bestämmelserna i försäljningslandet fastställer vilket lands skattelagstiftning som tillämpas på försäljningen. I EU har varje medlemsstat rätt att beskatta affärshändelser inom dess område. Det spelar ingen roll från vilket land försäljaren är. Om försäljningen sker i Finland, betalas moms på försäljningen till Finland. Om försäljningen inte sker i Finland, redovisas inte skatten på denna till Finland. Bestämmelserna om försäljningslandet i momslagen avgör vilken stat som har rätt att beskatta försäljningen.

21 Var får man momsnummer När ett företag köper en vara eller en tjänst från ett annat EU-land, behövs ett momsnummer för handeln. Det bildas utifrån FO-numret enligt följande: Exempel: FO-nummer Momsnummer FI Med andra ord lägger man till landkoden FI före FO-numret och tar bort strecket före den sista siffran.


Ladda ner ppt "Momsbeskattning Skatteförvaltningen."

Liknande presentationer


Google-annonser