Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sid 1 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Information om en enklare vardag Av: Barbro Norbeck & Elisabeth Dahlqvist Välkommen!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sid 1 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Information om en enklare vardag Av: Barbro Norbeck & Elisabeth Dahlqvist Välkommen!"— Presentationens avskrift:

1 Sid 1 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Information om en enklare vardag Av: Barbro Norbeck & Elisabeth Dahlqvist Välkommen!

2 Sid 2 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Nu vill vi bli bättre Minska krånglet Kortare väntetider för att få beslut Fler i arbete Möta upp tidigt i vården Samarbeta mer med våra partners

3 Sid 3 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning 1. En kontaktperson hos Försäkringskassan 2. Stöd till föräldrar som har barn som är svårt sjuka eller har en funktionsnedsättning 3. Förenklade och samordnade uppföljningar 4. Kortare väntetider på beslut 5. En egen plan för framtiden för elever på gymnasiet 6. Enklare digital kontakt med Försäkringskassan En enklare vardag Sex löften från Försäkringskassan till personer med funktionsnedsättning:

4 Sid 4 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Löfte 1 En kontaktperson hos Försäkringskassan. Du, eller om du är förälder till ett barn, som har många ersättningar på grund av en funktionsnedsättning erbjuds en kontaktperson, som samordnar ersättningar och stöd från Försäkringskassan.

5 Sid 5 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Löfte 2 Stöd till föräldrar som har barn som är svårt sjuka eller har en funktionsnedsättning. Du som är förälder till svårt sjuka barn eller barn med funktionsnedsättning kan få stöd av Försäkringskassan på det sjukhus eller den habilitering som ni har kontakt med.

6 Sid 6 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Löfte 3 Förenklade och samordnade uppföljningar. Det blir mindre krångligt för dig genom att vi samordnar dina efterkontroller.

7 Sid 7 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Löfte 4 Kortare väntetider. Vi förändrar vårt arbetssätt så att du får beslut snabbare inom vårdbidrag, handikappersättning eller aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. Om vi behöver mer information från dig eller behöver utreda ditt ärende mer kontaktar vi dig.

8 Sid 8 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Löfte 5 En egen plan för framtiden för elever som går på gymnasiet. Du som har aktivitetsersättning vid förlängd skolgång ska vara väl förberedd inför fortsatta studier eller arbete efter gymnasiet. Tillsammans med dig och andra aktörer erbjuder vi dig att ta fram en framtidsplan.

9 Sid 9 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Löfte 6 Enklare digital kontakt med Försäkringskassan. Du ska ha tillgång till ett webbaserat stöd så att du enkelt kan följa din ansökan, se kommande händelser och få aviseringar via sms och e-post.

10 Sid 10 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Gemensamt uppdrag för att ge unga med funktionsnedsättning stöd i övergången från skola till arbetsliv Ökat samarbete Från skolan till arbetslivet

11 Sid 11 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning har en funktionsnedsättning är mellan 19 och 29 år behöver längre tid för att avsluta utbildning på grundskole- eller gymnasienivå. Försäkringskassan behöver uppgifter från skolan och i vissa fall från vården. Aktivitetsersättning vid förlängd skolgång För den som…

12 Sid 12 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Att eleven går i skolan men inte klarat av att avsluta sina studier inom den tid skolan normalt tar och att anledningen till att studierna inte är slutförda beror på funktionsnedsättning Vad räknas som förlängd skolgång?

13 Sid 13 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Vi erbjuder eleven Planeringssamtal med eleven Uppföljningssamtal med eleven Samordningsmöte Kring skolstart (augusti-september) I samband med signal om att ersättningen upphör (december) Innan skolavslutning (mars-maj)

14 Sid 14 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Garantiersättning 7 753 kronor per månad (2016) – Ökar vart annat år upp till 8 675 kronor Inkomstrelaterad ersättning för den som arbetat – 64 procent av inkomsten Aktivitetsersättning – så mycket får man

15 Sid 15 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning För den som har aktivitetsersättning – även för den som ännu inte flyttat hemifrån Högst 4 650 kronor, men det beror på bostadskostnaden och om man bor själv eller tillsammans med någon. Bostadstillägg

16 Sid 16 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Personlig handläggare Elisabeth Dahlqvist: 010- 111 43 02 Kundcenter för privatpersoner: 0771- 524 524 Kundcenter för partner: 0771- 17 90 00 Servicekontor Internet: www.forsakringskassan.se – Mer information på 17 språk. – Möjligt att boka tid för ett telefonsamtal på finska, meänkieli, arabiska, somaliska, samiska, turkiska, polska, franska, spanska eller thailändska. – Blanketter och e-tjänster Kontakta Försäkringskassan


Ladda ner ppt "Sid 1 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Information om en enklare vardag Av: Barbro Norbeck & Elisabeth Dahlqvist Välkommen!"

Liknande presentationer


Google-annonser