Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är landstinget? I Värmland finns tre sjukhus. De finns i Arvika, Karlstad och Torsby. Det finns cirka 30 vårdcentraler. Några är landstingets och några.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är landstinget? I Värmland finns tre sjukhus. De finns i Arvika, Karlstad och Torsby. Det finns cirka 30 vårdcentraler. Några är landstingets och några."— Presentationens avskrift:

1 Vad är landstinget? I Värmland finns tre sjukhus. De finns i Arvika, Karlstad och Torsby. Det finns cirka 30 vårdcentraler. Några är landstingets och några är privata vårdcentraler. Folktandvården har 25 tandvårdskliniker i Värmland.

2 Vad är landstinget? Det är en organisation där politiker bestämmer. Vi röstar till landstinget vart fjärde år. Vi betalar skatt till landstinget.

3 Vad är landstinget? Hela Värmlands län och alla Värmlands 16 kommuner är med i landstinget Värmland. Vårt viktigaste arbete är hälsovård och sjukvård vid vårdcentraler och sjukhus. Tandvård vid folktandvårdens kliniker är också ett viktigt arbete.

4 Lite siffror I Värmland bor cirka 273 000 personer. Ungefär 7 000 personer arbetar vid landstinget. Landstinget i Värmland är en av länets största arbetsgivare.

5 Vad görs i landstinget varje dag Vi hjälper cirka 6 barn att födas. Vi tar emot 780 besök hos allmänläkare. Vi behandlar 1 600 personer hos folktandvården. Vi opererar 50 personer. Vi lagar mat till 2 600 personer på Centralsjukhuset.

6 7 100 personer är anställda. 81 procent är kvinnor. 19 procent är män. Medelåldern är 48 år. Våra medarbetare Administratör Sjuksköterska Kock Barnmorska Dietist Kurator Läkare Psykolog Tekniker Vårdadministratör Tandsköterska Tandläkare Undersköterska IT-personal Sjukgymnast BibliotekarieStädare EkonomJurist

7 Vill du jobba i landstinget i framtiden? I landstinget i Värmland arbetar personer med olika yrken. Läs om lediga jobb i landstinget på www.liv.se och på www.ams.sewww.liv.sewww.ams.se

8 Om du blir sjuk och behöver råd eller vård Läs på www.1177.se Ring till din vårdcentral på dagen. Ring till 1177 på kvällar och nätter.

9 Om du blir sjuk Åk bara till akuten vid allvarlig sjukdom eller allvarlig skada. Det är bra om du först ringer 1177. Ring 112 när det är en nödsituation och du behöver akut hjälp av polis, ambulans eller brandkår.

10 Internet www.1177.se På www.1177.se finns information som är samma för hela Sverige. Du kan få råd vad du själv kan göra om du blir sjuk. Du kan hitta mottagningar och telefonnummer.

11 Internet www.1177.se Du kan läsa om sjukdomar och behandlingar mot sjukdomar. 1177.se finns på flera språk.

12 Råd om vård i telefon Ring 1177 om vårdcentralen är stängd. Sjuksköterskan som svarar hos 1177 hjälper dig om du behöver en akut besökstid. Det gäller både sjukvård och tandvård. Vid nödsituation: Ring 112!

13 Råd om sjukvård på flera språk På telefonrådgivningen 1177 arbetar cirka 330 sjuksköterskor. Många av dem talar flera språk. Det finns också tolkar som kan hjälpa till. Ibland kan det ta tid att hitta en tolk. Därför kan väntetiden i telefon bli längre.

14 E-tjänster på www.1177.se Du kan kontakta de flesta mottagningar inom vården genom e-tjänsterna på www.1177.se Du behöver ett personnummer för att öppna ett konto och få en e-legitimation.

15 Vad kostar det? Patientavgiften för sjukvård är 200 kronor. För rådgivning på telefon och e- tjänster är avgiften 100 kr. Vården för barn och ungdom under 20 år är gratis i Värmland. Om du ligger på sjukhus får du betala 100 kronor per dygn.

16 Hur betalar jag? Du får en faktura på patientavgiften efter att du har besökt sjukvården. Du behöver inte betala avgiften vid besöket. Du får alla besök för en månad på en faktura. Även om du gör flera besök i vården under samma månad. Landstinget sparar ekonomisk information och vet om du kan få frikort.

17 Högkostnadsskydd Du behöver betala högst 1 100 kronor i patientavgifter under tolv månader. När du har betalat 1 100 kronor får du frikort. Med frikortet är det gratis att besöka läkare, sjuksköterska och sjukgymnast med flera. Frikortet gäller för resten av 12-månaders- perioden. Frikortet gäller i hela Sverige.

18 Högkostnadsskydd läkemedel Du behöver betala högst 2 200 kronor för medicin under tolv månader.

19 Mediciner Om du behöver recept på medicin: Kontakta vårdcentralen och be att få tid hos en läkare. Om läkaren tycker att du behöver medicin, får du ett recept. Gå till ett apotek. Där kan du köpa medicinen.

20 Nytt recept Om du behöver ett nytt recept: Kontakta samma mottagning som skrev det första receptet. Kontakta mottagningen minst en vecka innan du behöver medicinen. Vänta inte! Då kan du bli utan mediciner.

21 Vårdcentraler På en vårdcentral arbetar läkare, distriktssköterskor och andra sjuksköterskor med specialistutbildning. På vårdcentralen finns ibland också barnmorskemottagning, barnavårdscentral och ungdomsmottagning.

22 Vårdcentraler Där behandlas alla vanliga sjukdomar på vårdcentralen. Om det behövs får du en remiss till annan vård. 80 procent av alla patienter får all sin behandling på vårdcentralen. Vårdcentralen är din första personliga kontakt med vården!

23 Sjukhusen På sjukhusen finns specialist- mottagningar för besök, behandlingar, operationer med mera. På sjukhusen finns också akutvård, intensiv- vård och avdelningar där skadade och svårt sjuka personer får ligga.

24 Akuten Du ska bara åka till akuten om du har en allvarlig sjukdom eller allvarlig skada. Ring först till din vård- central eller till 1177. På akuten bestämmer personalen vilka patienter som får hjälp först och vilka som måste vänta längre.

25 Tolk Akuten kan få hjälp av tolkar i telefon på många av de vanligaste språken. Berätta när du beställer tid för ett besök i vården att du behöver tolk.

26 Vårdgaranti I patientlagen finns information om vårdgarantin. Vårdgarantin är regler för hur snabbt du ska få vård. Vårdgarantin berättar inte vilken vård du ska få.

27 Vårdgaranti 0 dagar. Du ska få kontakt med vårdcentralen samma dag, i telefon eller på plats hos dem. 7 dagar. Du ska få träffa en läkare inom högst sju dagar, om läkarbesök behövs. 90 dagar. Du ska få träffa en specialist inom högst 90 dagar efter beslut om remiss. 90 dagar Du ska få behandling inom högst 90 dagar (till exempel operation).

28 Rätt till information Du har rätt till: Information som du förstår om din hälsa hälsa hälsa och dina sjukdomar. Information om andra sätt att behandla din sjukdom och kanske få träffa en ny läkare. Detta gäller vid svårare sjukdomar.

29 Folktandvården i Värmland

30 Folktandvården Landstinget äger folktandvården. Det finns också privata tandläkare. Du hittar alla tandläkare på www.1177.se

31 Vad kostar tandvård? Tandvården är gratis för barn och ungdomar till det år de fyller 20 år. Barn och ungdomar behöver bara betala om de inte kommer på ett bokat besök. Kontakta alltid tandvården och meddela om du eller dina barn inte kan komma.

32 Vad kostar tandvård? Från det år ungdomar fyller 20 år betalar de för tandvård. De betalar en stor del av vad det kostar. När vi besöker sjukvården kommer en större del av pengarna från skatten. Det finns ett statligt tandvårdsstöd, bland annat ett högkostnadsskydd. Din tandläkare kan informera om vad som gäller för dig.

33 Tandvård – exempel på kostnad Undersökning med röntgen och att ta bort tandsten cirka 1 000 kronor. Lagning av ett hål i en tand från 510 kronor till 1 284 kronor.

34 Frisktandvård Folktandvården erbjuder Frisktandvård. Det är tandvård till fast pris i tre år. Frisktandvård gör att du vet i förväg hur mycket din tandvård kommer att kosta. Kontakta Folktandvården om du vill veta mer! www.liv.se

35 Patient- och medborgarstödsenheten Har du åsikter om vården? Vill du klaga på något? Vill du föreslå något? Kontakta oss. Vi arbetar med information till alla i Värmland. Landstinget i Värmland har bland annat: Handikappkonsulent Asyl- och flyktingsamordnare

36 Tack för oss! Patient- och medborgarstödsenheten POMS@liv.se

37

38

39


Ladda ner ppt "Vad är landstinget? I Värmland finns tre sjukhus. De finns i Arvika, Karlstad och Torsby. Det finns cirka 30 vårdcentraler. Några är landstingets och några."

Liknande presentationer


Google-annonser