Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Länsgemensam ledning i samverkan

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Länsgemensam ledning i samverkan"— Presentationens avskrift:

1 Länsgemensam ledning i samverkan
Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

2 Verkstad 2018 inom utvecklingsområdet Psykisk hälsa
Gemensam analys och handlingsplan Psykisk hälsa 2018 ”Handlingsprogram för självmordsförebyggande åtgärder” har utvärderats Brukarmedverkan Nya Nationella riktlinjer för schizofreni och schizofreniliknande tillstånd som vänder sig till både kommun och landsting Resurscentrum psykisk hälsa (RCPH) Vård- och Insatsprogram (VIP) schizofreni Handlingsplanen Utifrån överenskommelsen ”Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2018” ska kommuner och landsting göra analys och handlingsplan. Tredje året som ök ser likadan ut, då ändrades även inriktningen till att omfatta psykisk hälsa – kan se en utveckling både hos kommunerna och i Landstinget bl.a. ökad samverkan mellan förvaltningar/verksamheter internt men även mellan och med fler externa. Fler lokala handlingsplaner som gör det möjligt att beskriva mer lokalt arbete Länsgemensam handlingsplan innefattande aktiviteter som ingår i strukturen för LGL Bygger på handlingsplanerna från 2017 och 2018, följt upp de mål som vi hade. Uppdelad barn och unga – övergripande där aktiviteter inom alla berörda områden beskrivs. Exempel på aktiviteter som skett och som även beskrivs i handlingsplanen: Handlingsprogrammet självmordsförebyggande åtgärder har utvärderats, alla aktiviteter har genomförts t,ex. Utbildat och genomfört MHFA-utbildningar, utvärderat dessa. Visar på överlag positiv respons där man säger att man haft nytta av utbildningen både i jobbet och privat. Målet att minska antalet suicid med 50% inom alla åldersgrupper till år 2025 finns kvar och är långt ifrån nått. Brukarmedverkan genom att personer från Intressebanken varit med i flera aktiviteter samt nu även har en representant i den samordnande gruppen NR schizofreni publicerats. Utifrån den preliminära versionen gjordes GAP-analyser för landstinget respektive kommunerna Dessutom har det, inom ramen för hälso- och sjukvårdens sammanhållna kunskapsstyrning (NPO psykisk hälsa) påbörjat ett arbete med att ta fram olika VIP där VIP schizofreni är det som kommit längst. Det har också byggts upp en samordnad arbetsform/funktion inom varje sjukvårdsregion – RCPH med processtöd till verksamheten. Att omsätta kunskap till praktik snabbare och kunna prioritera vilka insatser och utbildningar vi behöver. Vård- och Insatsprogrammen är till för medarbetare i mötet, för chefer att prioritera utifrån och för att veta vad som ska följas upp för kvalitetssäkring av vår verksamhet.

3 Vård- och insatsprogram (VIP) - en samling texter till ett paket (spridning, implementering och uppföljning)för förskola/skola, socialtjänst/omsorg och hälso- och sjukvård FRÅN… …TILL Traditionella vårdprogram Vård- och insatsprogram Dokument som är ämnade att läsas från början till slut Dynamiskt innehåll som anpassas efter användarens behov Text Text Vård- och insatsprogrammen innehåller ingen ”ny” kunskap, utan syftar till att tillgängliggöra befintlig kunskap på användarvänligt sätt i, eller inför, professionens möte med patienten/brukaren. En samlad plats där olika verksamheter och professioner kan ta del av varandras kunskapsunderlag kan också bidra till bättre helhetssyn kring patienter/brukare och realistiska förväntningar verksamheter emellan. Text Text Text Text Text

4 Utmaningar 2019-2020 Möjligheter 2019-2020
RCPH och VIP – implementering och kommunikation Överenskommelse staten och SKL? Former för samarbete med brukarorganisationerna Möjligheter RCPH och VIP Arbetet med analyser och handlingsplaner Former för brukarmedverkan RCPH och VIP – Spridning och implementering Ta fram implementeringsplan och kommunicera ut i alla verksamheter Ännu inte alla regioner på banan Överenskommelse staten och SKL? Vet ej ännu hur det blir – om inriktning på ök ändras tar det tid att ställa om och risken finns att de mål och aktiviteter som planerats prioriteras bort Former för samarbete med brukarorganisationerna Hitta former för att samarbeta med organisationerna och hur vi kopplar ihop det med arbetet med Intressebanken och Utvecklingsrådet Utmaningar innebär också möjligheter! RCPH och VIP Möjlighet till samverkan inom länet, nationellt men f.a. inom sjukvårdsregionen t.ex. genom erfarenhetsutbyte, gemensamma utbildningar, gemensam implementeringsplan Stöd genom det processtöd som finns i RCPH Sydöstra regionen har kommit längst och andra tittar på oss! Arbetet med analyser och handlingsplaner Finns ett underlag för långsiktigt arbete både regionalt och lokalt Former för brukarmedverkan Intressebanken och Utvecklingsrådet Brukarstyrda brukarrevisioner

5 Verkstad 2018 inom utvecklingsområdet Missbruk och beroende
LOB-arbetet (Lagen om omhändertagande av berusade personer) Tidig upptäckt/tidiga insatser Metodutbildningar regelbundet och i samverkan med KTC Överenskommelse och Praktiska anvisningar påbörjats Resurscentrum psykisk hälsa (RCPH) Vård- och Insatsprogram (VIP) missbruk LOB-arbetet - Uppdelat två spår: Utbilda arrestpersonal för mer kunskap kring …….. Gemensam rutiner för kommunerna, om möjligt nå tidigare, förbättrad information Tidig upptäckt/tidiga insatser Dialog med bl.a. Länsstyrelsen hur vi kan jobba mer med detta i våra verksamheter. Ett ex på aktivitet är att vi (Lt, kommunerna, LS och Nka) gjort gemensam sak under uppmärksamhetsveckan för alkohol de senaste två åren. Bl.a. tagit fram en folder, haft en utbildningsdag för HR-personal och tagit fram en film som visas på KLT:s bussar. Metodutbildningar LGL beslutat att Ök vi har ska delas upp i ök och Praktiska anvisningar vilket vi har utsett en arbetsgrupp till. samtidigt startade även arbetet med VIP missbruk och nu beslutat att samköra dessa därav framskjutet Vård- och insatsprogrammen innehåller ingen ”ny” kunskap, utan syftar till att tillgängliggöra befintlig kunskap på användarvänligt sätt i, eller inför, professionens möte med patienten/brukaren. En samlad plats där olika verksamheter och professioner kan ta del av varandras kunskapsunderlag kan också bidra till bättre helhetssyn kring patienter/brukare och realistiska förväntningar verksamheter emellan.

6 Utmaningar 2019-2020 Möjligheter 2019-2020 Möjligheter 2019-2021
VIP, Handlingsplan år, Praktiska anvisningar – få ihop alla utvecklingsarbeten Ansvarsfördelning internt och mellan huvudmännen Riskbruk, missbruk och beroende finns i alla åldersgrupper och innebär utmaningar framöver på olika sätt Möjligheter VIP, Handlingsplan år, Praktiska anvisningar Integrerade arbetssätt/åtgärder Brukarstyrda brukarrevisioner VIP, Handlingsplan år, Praktiska anvisningar – få ihop alla utvecklingsarbeten Utmaning att baka ihop allt så det inte uppfattas som olika parallella spår i verksamheterna Ansvarsfördelning internt och mellan huvudmännen För vuxna och barn/ungdomar/unga vuxna samt äldre Finns ingen tydlighet från nationellt håll Behövs bättre samverkan även internt Riskbruk, missbruk och beroende finns i alla åldersgrupper och innebär utmaningar framöver på olika sätt Ungdomar - nya droger, påverkan för legalisering, psykisk ohälsa ökar Vuxna – Samsjuklighet Äldre – alkohol, behövs mer kompetensutveckling och samverkan Möjligheter VIP, Handlingsplan år, Praktiska anvisningar Ger oss möjligheter att ta ett helhetsgrepp och identifiera och jobba med utvecklingsbehov Integrerade arbetssätt/verksamheter Finns mycket bra exempel och vår samlade kompetens behövs Brukarstyrda brukarrevisioner Finns nu möjlighet att utveckla detta och använda för verksamhetsutveckling mm.


Ladda ner ppt "Länsgemensam ledning i samverkan"

Liknande presentationer


Google-annonser