Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vi arbetar för en positiv utveckling i Dalarna

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vi arbetar för en positiv utveckling i Dalarna"— Presentationens avskrift:

1 Vi arbetar för en positiv utveckling i Dalarna
Förslag på titel: Vi arbetar för en positiv utveckling i Dalarna

2 VÅRDPROGRAM FÖR MISSBRUKS- OCH BEROENDEVÅRDEN FÖR ”GOD KVALITET
OCH ÖKAD TILLGÄNGLIGHET” Camilla Sömsk Smedjebacken kommun Carina Frelin Primärvården Borlänge Camilla och Carina presentation av oss själva.

3 Uppdrag av Region Dalarna
Arbetsgruppen tillsattes av chefsgruppen på Region Dalarna. Länsövergripande överenskommelsen och vårdprogrammet är de länsövergripande styrdokumenten CAMILLA 2014 gav Region Dalarna ett uppdrag att det skulle utformas ett länsövergripande vårdprogram för hälso- och sjukvården och socialtjänsten i kommunerna i länet. Vårdprogrammet skulle utgå från de nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende som Socialstyrelsen gett ut. En arbetsgrupp tillsattes av chefsgruppen på Region Dalarna. Både vårdprogrammet och det länsövergripande överenskommelsen är de styrdokument som ska gälla för missbruks/beroendevården för hälso- och sjukvård och kommunerna.

4 Arbetsgruppens deltagare
Marcus Bladfält Landstinget Dalarna t.o.m. 2014 Anna Källängs-Lindgren Avd. 65, Landstinget Dalarna Åke Sunna Avd.65, Landstinget Dalarna Carina Frelin Landstinget Dalarna Monica Frisén Landstinget Dalarna t.o.m. 2014 Lars-Göran Rundqvist Säters sjukhus, Landstinget Dalarna t.o.m. 2014 Anette Sahlin Landstinget Dalarna t.o.m. 2014 Ingrid Davstad Landstinget Dalarna f.o.m Camilla Sömsk Smedjebackens kommun Sten Eriksson Avesta kommun Ewa Kjell Borlänge kommun Zilha Fific Leksands kommun Eva de Marothy Region Dalarna t.o.m CAMILLA Arbetsgruppens deltagare. Tanken var att det skulle finnas representanter både från hälso- och sjukvårdens olika områden och kommunerna. För att på så sätt kunna vara övergripande och få med de olika verksamheternas perspektiv i diskussionerna och utformandet av vårdprogrammet.

5 Vårprogrammets Syfte God kvalitet Jämlik vård
Ökad tillgänglighet i vården Ge kunskapsstöd till verksamheterna - Underlag för överenskommelser och lokala avtal/handlingsplaner mellan huvudmännen. CAMILLA Vårdprogrammets syfte är att ge en god kvalitét på missbruks- och beroendevården, en jämlik vård och en mer ökad tillgänglighet i vården. Vårdprogrammet ska också kunna ge kunskapsstöd till de olika verksamheterna och vara ett underlag för överenskommelser och lokala avtal/ handlingsplaner mellan huvudmännen.

6 Vårdprogrammets Mål Tidigt uppmärksamma riskbruk, missbruk eller beroende. Personer med missbruk eller beroende ges samma goda bemötande Samma rätt till jämlik vård. Vården är välkänd och innehållsmässigt och organisatoriskt utformad så att den är attraktiv och lätt tillgänglig för berörda målgrupper. Vård och behandling är specifikt anpassad för olika målgrupper CARINA - Hälso- och sjukvården och socialtjänsten uppmärksammar riskbruk, missbruk eller beroende tidigt genom systematiskt arbete och rutiner. - Personer med missbruk eller beroende ges samma goda bemötande som andra patient eller klientgrupper och har samma rätt till jämlik vård. - Vården är välkänd och innehållsmässigt och organisatoriskt utformad så att den är attraktiv och lätt tillgänglig för berörda målgrupper. - Innehållet i vård och behandling är specifikt anpassad för olika målgrupper t.ex. barn och unga, gravida kvinnor, personer med funktionsnedsättning, äldre, samsjuklighet, genus, etnicitet m.fl.

7 Vårdprogrammet innehåller inte:
Vem gör vad, när Rekommenderade doser vid t.ex. läkemedel mm Referensvärden vid t.ex. prover CARINA

8 Innehåll Förord Inledning och bakgrund Syfte Mål Samverkan och värdegrund Orosanmälan angående barn Förekomst av riskbruk, missbruk och beroende Tidig upptäckt och förebyggande arbete Rutiner för tidig upptäckt AUDIT DUDIT Utredning och diagnos Definition av skadligt bruk/missbruk och beroende Utredning Diagnosinstrument Bedömning av hjälpbehov Medicinska test för påvisande av intag av alkohol, narkotika, läkemedel och dopning Medicinsk utredning och bedömning Psykosocial utredning och bedömning Dopning Ansvar Läkemedelsberoende Alkohol Alkoholabstinens Läkemedelsbehandling Alkoholberoende Psykologisk och psykosocial behandling Narkotika Opiater Opiatabstinens Opiatberoende Cannabis Internetdroger (Nätdroger) Centralstimulantia Tvångsvård Lag (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) Lag (1991:1128) om psykiatrisk tvångsvård (LPT) Lag (1976:511) om omhändertagande av berusade personer m.m. (LOB) Psykologisk och psykosocial behandling som inkluderar personer i patientens/klientens sociala nätverk Psykosociala stödinsatser Arbete och sysselsättning Boende Boendestöd Insats vid behov av case management (vård- och stödsamordning) Insatser för anhöriga Särskilda målgrupper Ungdomar med missbruk under 18 år Barn till föräldrar med missbruksproblem Kvinnor med missbruk Gravida kvinnor Bruk av alkohol hos äldre Samsjuklighet För målgruppen med utländsk härkomst, etnicitet med flera grupper Kvalitetssäkring Socialtjänsten Landstinget Svenska beroenderegistret Socialtjänst och landstinget Brukarmedverkan och uppföljningar Hälso- och sjukvård för placerade utomläns Befintliga regionala stödstrukturer för ledning av missbruks och beroendevården Gemensamma begrepp Förkortningar Referenser Arbetsgruppens deltagare CARINA Här ser vi innehålls förtäckningen i vårdprogrammet. (Paus för läsning). Vårdprogrammet är ännu inte taget i förvaltningschefsgruppen på Region Dalarna men vi tänker visa några exempel på vad som tas upp i vårdprogrammet.

9 Tidig upptäckt och förebyggande arbete
Primärvården ska säkerställa att upprätt rutiner för screening och uppföljande samtal. Personal inom Hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska: - Ställa frågor om alkohol- och drogvanor. - Erbjuda och använda AUDIT och DUDIT för tidig upptäckt. - Erbjuda rådgivande samtal enligt MI till vuxna med riskbruk CARINA Primärvården ska säkerställa att upprättade rutiner och program för screening och uppföljande samtal. Personal inom Hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska ställa frågor om alkohol- och drogvanor. Båda myndigheterna har ett ansvar att se individen i sitt sammanhang och att anlägga ett helhetsperspektiv för att bedöma den enskilde och vårdens inriktning och stöd. För att identifiera riskfylld alkoholkonsumtion ska nya patienter/klienter erbjudas screening av alkohol- och drogkonsumtion med hjälp av självskattningsinstrumenten AUDIT respektive DUDIT Alla nybesök som uppfyller kriterier för (inom kroppssjukvården, olycksfall, hjärtarytmi, högt blodtryck, bukspottskörtelinflammation, mag- och tarmbesvär, leversjukdomar och olika cancerformer), smärta, sömnproblem, ångest och depression ska erbjudas screening. Hälso- och sjukvården och socialtjänsten ska använda AUDIT och DUDIT för tidig upptäckt. Erbjuda rådgivande samtal enligt MI till vuxna med riskbruk av alkohol och droger

10 Medicinsk och social utredning och bedömning
- Hälso- och sjukvården utreder och diagnosticerar. - I utredningar bistå med komplettering av biologiska markörer och diagnosticering. - Socialtjänsten utreder psykosocial hjälpbehov. CARINA - Hälso- och sjukvården utreder och diagnosticerar patienter med missbruk och beroende, kan t.ex. vara bedömning av fysiska skador. I utredningar bistå med komplettering av biologiska markörer och diagnosticering. - Socialtjänsten utreder psykosocialt hjälp behov I vårdprogrammet kan man läsa om diagnoskriterier enl. ICD 10, Diagnos instrument, prover tester mm. Vilka instrument som ska användas vid bedömning av hjälpbehov .

11 Utvecklingsområde i hela Sverige
Doping Utvecklingsområde i hela Sverige CARINA Utvecklingsområde i Sverige I vårdprogrammet kan man läsa om symtom Länk till Nationella vårdprogrammet ”missbruk av anabola androgena steroider och andra hormonläkemedel. Hälso- och sjukvården ansvarar för information kring skadeverkningar, rådgivande samtal enligt MI och behandling av fysiologiska skador.

12 Läkemedelsberoende Minskad och säkrare förskrivning av beroendeframkallande läkemedel. Opioidanalgetika. Hälso- och sjukvården och socialtjänsten ansvarar för att ställa frågor kring läkemedelsanvändning CARINA Hälso- och sjukvården ansvarar för att få en minskad och säkrare förskrivning av beroendeframkallande läkemedel. Vårdprogrammet beskriver rutiner kring förskrivning av beroendeframkallande läkemedel. T.ex. frågeställningar som: Finns indikationer på beroende eller missbruk? Har ut trappnings försök gjorts eller finns plan för sådan? När bör nästa läkemedelsförteckning inhämtas? Inhämtning av läkemedelsförtäckning från apoteket med patientens samtycke.

13 Alkohol Läkemedelsbehandling - Abstinens - Alkoholberoende
Psykologisk och psykosocial behandling - MET - KBT eller återfallsprevention, CRA 12- stegsbehandling - Kan erbjudas: Psykodynamisk terapi CARINA Läkemedelsbehandling Abstinens, t.ex. att Abstinensbehandling ska kunna erbjudas i både öppen vård och sluten vård. Alkoholberoende, att vid den medicinska bedömningen för att ta ställning till läkemedelsbehandling. Det finns preparat t.ex. Antabus, Campral, Naltroxon, Nalmefen. Samt vikten av att följa upp behandlingen. Tar pat medicinen, fungerar den , biverkningar mm. CAMILLA Den psykologiska och psykosociala behandlingen som ska ges vid alkoholmissbruk/beroende är MET. MET är en motivationshöjande behandling som vilar på MI med en manual för hur behandlingen ska genomföras. KBT eller återfallsprevention ska enligt vårdprogrammet också ges samt 12 stegsbehandling och CRA. CRA är en metod som kombinerar insatser för missbruk/beroende med insatser för t ex arbete, fritid, boende och sociala kontakter.

14 Läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende
Vårdplan Vid behov individuell samordnad vårdplan (SIP) upprättas i samråd med patient och socialtjänst. Läkaren ansvarar för att vårdplan upprättas. Nu även opioidberoende Samtidigt som läkemedelsassisterad behandling ska psykologisk och psykosocial behandling ges som - KBT eller återfallsprevention - alternativt CRA CARINA Där ska en Vårdplan och vid behov individuell samordnad vårdplan (SIP) upprättas i samråd med patient och socialtjänst. Läkaren ansvarar för att vårdplan upprättas. Fr.o.m. den 15 februari finns det ny föreskrift från socialstyrelsen om läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende. Den innefattar nu även bl.a. opioidberoende. Den pat som ordineras läkemedelsassisterad behandling ska av den ordinerande läkaren bedömts ha ett opioidberoende sedan minst 1 år CAMILLA Den läkemedelsassisterade behandlingen ska ges i kombination med KBT eller återfallsprevention alternativt CRA.

15 Psykologisk och psykosocial behandling som inkluderar personer i patientens/klientens sociala nätverk Hälso- och sjukvård och socialtjänst ska erbjuda integrerad behandlingsmetod som inbegriper KBT med eller tillägg av stödjande samtal enligt MI Hälso- och sjukvården och socialtjänsten kan erbjuda integrerad behandlingsmetod till personer med alkoholmissbruk/beroende och samtid depression. CAMILLA Gällande psykologisk och psykosocial behandling så ska hälso- och sjukvården samt socialtjänsten erbjuda en integrerad behandlingsmetod som innehåller KBT med eller tillägg av MI samtal. Hälso- och sjukvården och socialtjänsten kan erbjuda integrerad behandlingsmetod till personer med alkoholmissbruk/beroende och samtid depression.

16 Psykosociala stödinsatser
Klienten/patienten ska erbjudas en case manager (CM, vård- och stödsamordnare) för att underlätta samordning av insatser för sina medicinska, socialpsykiatriska och missbruks- och beroendeproblem) CAMILLA De psykosociala stödinsatserna som ska erbjudas klient/patient är en case manager, dvs en vård och stödsamordnare- detta för att underlätta samordning av de olika insatserna en klient/patient kan tänkas behöva.

17 Särskilda målgrupper T.ex. Ungdomar med missbruk under 18 år
Gravida kvinnor Bruk av alkohol hos äldre CARINA I vårdprogrammet lyfts särskilda målgrupper fram som t ex. Nytt i nationella riktlinjerna är att man tar upp ungdomar. ca år och uppåt rekommenderar familjearbete och från 16 år och uppåt individuellt och ev familjearbete.  Gravida kvinnor, just nu pågår det ett arbete inom LD MVC+BVC en arbetsgrupp som även har bjudit in region dalarna i sitt arbete. Bruk av alkohol av äldre. Ökar T.ex. Mellan 2004 till 2011 har vindrickandet hos kvinnor över 65år ökat med 50%.

18 VÅRDPROGRAM- vad händer sen?
Beslut i förvaltningschefsgruppen på Region Dalarna i februari RUG ska upprätta en implementeringsplan innan sommaren 2016 Implementering hösten 2016 Vårdprogrammet kommer att finnas på Regions hemsida Önskemål, på respektive verksamhets hemsida. CAMILLA Vad händer framöver gällande vårdprogrammet, beslut ska tas av förvaltningschefsgruppen på Region Dalarna. Regionala utvecklingsgruppen för missbruk/beroende på Region Dalarna ska upprätta en implementeringsplan innan sommaren tanken är sedan att implementering av vårdprogrammet i verksamheterna ska påbörjas under hösten 2016.

19


Ladda ner ppt "Vi arbetar för en positiv utveckling i Dalarna"

Liknande presentationer


Google-annonser