Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Internetbaserad CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training) för anhöriga till personer med alkoholproblem Anders Hammarberg, Med dr, Leg.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Internetbaserad CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training) för anhöriga till personer med alkoholproblem Anders Hammarberg, Med dr, Leg."— Presentationens avskrift:

1 Internetbaserad CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training) för anhöriga till personer med alkoholproblem Anders Hammarberg, Med dr, Leg Psykoterapeut Riddargatan 1 (Beroendecentrum Stockholm) Centrum för Psykiatriforskning och Utbildning (CPFU) Karolinska Institutet

2 Situationen Ca 15 % av den vuxna svenska befolkningen använder alkohol på ett riskabelt sätt och/eller uppfyller kriterierna för skadligt bruk eller beroende Få av de som skulle behöva hjälp söker kontakt med beroendevården – ca 10-20% Bakom varje person med alkoholproblem finns ett antal anhöriga som drabbas – genomsnitt = 4-5 st. Målet är att patienten själv börjar fundera över sina alkoholvanor och om de behöver ändra på dem.

3 Varför fokusera på anhörigas situation?
Försämrad hälsa - emotionella/psykiatriska problem - somatisk ohälsa - risk för våld Kan motivera personer med alkoholproblem att minska sitt drickande/söka hjälp. Målet är att patienten själv börjar fundera över sina alkoholvanor och om de behöver ändra på dem.

4 Hammarberg

5 Zetterlind & Berglund, 1999 Hammarberg

6 Elgán et al., 2012 Hammarberg

7 Hur kan anhöriga påverka?
Anhöriga har mycket goda möjligheter att påverka den med alkohol- eller drogproblem att förändras De har kunskap om alkohol-/drogproblemet och om den närstående De har mycket kontakt med den som dricker ”They love the motherfucker” (Bob Meyers, 2015, personal communication)

8

9 CRAFT - Community Reinforcement And Family Training
En behandlingsmodell framtagen för anhöriga som vill påverka sin närstående med beroendeproblem att söka behandling (Meyers et al., 1997) Utvecklad ur CRA (Community Reinforcement Approach) I CRAFT jobbar man mot tre mål Att minska konsumtionen av alkohol eller droger Att få in den med beroende i behandling Att den anhörige ska förbättra sin livskvalitet

10 CRAFT En manualbaserad behandling 10 grundkomponenter 8-12 sessioner
Baserat på MI och KBT Fokus på att öva på färdigheter: Rollspel Hemuppgifter Särskild vikt läggs vid terapeutens förmåga att vara varm, ickedömande och följsam. Behandlingen anpassas efter patientens behov Meyers et al., 1999; 2002; Kirby et al, 1999; Sisson & Azrin, 1986; Miller et al., 1999; Manuel et al., 2012

11 CRAFT Procedurer Rational och motivation Kartlägga konsumtionen
Att hantera våld Kommunikationsfärdigheter Att använda positiv förstärkning Time-out från positiv förstärkning Att låta naturliga konsekvenser ha sin gång Problemlösning Att förbättra den anhöriges livskvalitet Att föreslå behandling

12 130 anhöriga randomiseras till: Al-Anon Facilitation Therapy (AFT)
Engaging the Unmotivated in Treatment for Alcohol Problems: A Comparison of Three Strategies for Intervention Through Family Members 130 anhöriga randomiseras till: Al-Anon Facilitation Therapy (AFT) Johnson Institute Therapy (JII) Community Reinforcement and Family Training (CRAFT) Miller, Meyers, & Tonigan (1999)

13 Al-Anon Facilitation Therapy
12 sessioner à 1 timme Innehåll: - Acceptera att ej ha ansvar för drickandet - Fokus på anhöriges egen psykiska hälsa och självständighet - Uppmuntra den som dricker att delta i AA-möten Miller, Meyers, & Tonigan (1999)

14 CRAFT 12 sessioner à 1 timme Innehåll
Stärka anhöriga i att åstadkomma förändring Öka färdigheter för beteendeförändring Förbättra anhörigas livskvalitet Förbered anhöriga att ha samtal om att söka vård Miller, Meyers, & Tonigan (1999)

15 Property of Robert J. Meyers, Ph.D & Associates
Miller, Meyers, & Tonigan (1999) Vid 12 månaders uppföljning Property of Robert J. Meyers, Ph.D & Associates Property of Robert J. Meyers, Ph.D. use with permission only

16 Meta-analys (Roozen et al., 2010)
4 RCT 264 individer som uppfyller kriterierna för skadligt bruk eller beroende av alkohol eller narkotika Resultat: - Andelen vårdsökande efter CRAFT vs jämförelsegrupp: 64 % vs 30 %. - RR = Signifikant förbättring av psykisk och fysisk hälsa (Ingen skillnad relativt jämförelsegrupp)

17

18

19 Internet-baserad CRAFT
En Randomiserad kontrollerad prövning av en internet-baserad version av CRAFT i syfte att: 1) Öka deltagandet i behandling för alkoholproblem 2) Minska alkoholkonsumtionen 3) Förbättra psykisk hälsa hos den närstående Målet är att patienten själv börjar fundera över sina alkoholvanor och om de behöver ändra på dem.

20 Varför internetbaserad CRAFT?
Kan minska motståndet till att söka hjälp Fler kan få hjälp Kostnadseffektivt Hammarberg

21 Design Randomiserad kontrollerad studie
140 närstående till individer med beroende alternativt skadligt bruk av alkohol randomiseras till antingen ett 5-veckors internet-baserat CRAFT-program (med behandlarstöd) eller kontrollgrupp i form av väntelista. Målet är att patienten själv börjar fundera över sina alkoholvanor och om de behöver ändra på dem.

22 Utfallsmått Primärt utfallsmått: - Andelen individer som söker vård under tiden för programmet (ett telefonsamtal med en specialiserad behandlare; ett besök vid en specialiserad beroendeklinik) Sekundära utfallsmått: - Förändring av alkoholkonsumtionen (enligt den närståendes skattning) - Ångest-, stress och depressionssymtom för den närstående - Tillfredsställelse med relationen - Livskvalitet. Jämförelse mellan CRAFT och kontrollgruppen vid 3, 6, 12, och 24 veckor efter inklusion i studien. Målet är att patienten själv börjar fundera över sina alkoholvanor och om de behöver ändra på dem.

23 Hammarberg

24 Inklusionskriterier a) Släkt (förälder, barn), make eller maka, sambo eller någon som bor tillsammans med den berörde b) 18 år eller äldre (gäller båda parter) c) Har spenderat minst 40% av de senaste 90 dagarna tillsammans med den berörde d) Beskriver den berörde i enlighet med ICD-10 kriterierna för beroende eller skadligt bruk av alkohol f) Bekräftar alkoholkonsumtion för den berörde vid minst 30 av de senaste 90 dagarna g) Mål att engagera den berörde i behandling Målet är att patienten själv börjar fundera över sina alkoholvanor och om de behöver ändra på dem.

25 Exklusionkriterier a) Om den berörde skulle svara jakande på frågan ”skulle du söka vård idag för alkoholproblem?“ b) Om den berörde har sökt behandling för alkoholproblem under de senaste 6 månaderna c) Somatisk eller psykiatrisk problematik för den närstående som kan innebära ett hinder för deltagande i studien d) Skadligt bruk av eller substansberoende enligt ICD-10 e) Svårigheter att läsa och skriva svenska språket f) Deltagande i annat program för närstående under de senaste 6 månaderna. Målet är att patienten själv börjar fundera över sina alkoholvanor och om de behöver ändra på dem.

26 Behandlingsinnehåll 5 veckor med veckovisa övningar + feedback från behandlare (leg. Psykolog) - introduktion, övning, feedback

27 Behandlingsinnehåll Vecka 1: a) Introduktion till CRAFT - Grundläggande begrepp i CRAFT-programmet, grundläggande begrepp inom KBT (t.ex. positiv förstärkning, beteendeanalys, etc), motiv till förändring. b) Förbättra psykiskt välbefinnande för deltagaren - Fokuserar är på att identifiera viktiga områden i livet som kan förbättra det egna välbefinnandet samt strategier för att nå målet. Målet är att patienten själv börjar fundera över sina alkoholvanor och om de behöver ändra på dem.

28 Hammarberg

29 Hammarberg

30 Behandlingsinnehåll Vecka 2: a) Strategier för samtal kring att söka vård (del 1 - introduktion) - Fokus är att hjälpa deltagaren att ha ett samtal med den berörde kring att söka vård. b) Kommunikationsträning - närstående informeras om grundprinciper för konstruktiv kommunikation i syfte att påverka den berörde att söka vård eller minska alkoholkonsumtionen: 1) Att vara kort; 2) Att vara positiv; 3) Referera till specifika beteenden; 4) Att beskriva deltagarens känslor i relation till den berördes beteende; 5) Att uttrycka empati; 6) Att acceptera eget ansvar för kommunikationen; 7) Att erbjuda den berörde hjälp. Målet är att patienten själv börjar fundera över sina alkoholvanor och om de behöver ändra på dem.

31 Hammarberg

32 Kommunikationsprinciper
Var kortfattad – välj ett budskap och formulera det kort och enkelt Var positiv – var vänlig och trevlig, säg vad du vill ha inte vad du inte vill ha Fokusera på specifika beteenden –uttryck specifikt vad du vill att den andre ska göra, undvik generella beskrivningar

33 Kommunikationsprinciper
Sätta ord på känslor - berätta hur du känner på ett icke dömande och lugnt sätt Visa förståelse – sätt ord på hur du tror att den andre upplever situationen Ta på sig ansvar – Finns det någonting som du kunde gjort annorlunda? Sätt ord på det Erbjud hjälp – med ett konkret förslag eller ett öppet erbjudande

34 Behandlingsinnehåll Vecka 3: Funktionell analys av dryckessituationer för den närstående för att identifiera risksituationer samt konsekvenser på kort och på lång sikt. Målet är att patienten själv börjar fundera över sina alkoholvanor och om de behöver ändra på dem.

35 Hammarberg

36 Behandlingsinnehåll Vecka 4: Positiva förstärkare för beteenden som inte är alkoholrelaterade. Den närstående introduceras till begreppet positiv förstärkning Uppdrag att kartlägga positiva förstärkare (t.ex. att uttrycka positiva känslor för den berörde). Målet är att patienten själv börjar fundera över sina alkoholvanor och om de behöver ändra på dem.

37 Behandlingsinnehåll Vecka 4: Positiva förstärkare för beteenden som inte är alkoholrelaterade. Den närstående introduceras till begreppet positiv förstärkning Uppdrag att kartlägga positiva förstärkare (t.ex. att uttrycka positiva känslor för den berörde). Målet är att patienten själv börjar fundera över sina alkoholvanor och om de behöver ändra på dem.

38 Behandlingsinnehåll Vecka 5: a) Negativa konsekvenser - Fokus är att ta bort något positivt för den berörde när han eller hon konsumerar alkohol (t.ex. att inte äta middag med den berörde eller avbryta ett film-besök). b) Strategier för samtal kring att söka vård (övning) - fokus är nu att omsätta färdigheter i praktik. Målet är att patienten själv börjar fundera över sina alkoholvanor och om de behöver ändra på dem.

39 Hammarberg

40 Var står vi nu? Start i maj 2015
45/140 inkluderade (män: 0% / kvinnor: 100%) Ca 60% av de som anmäler intresse uppfyller ej selektionskriterierna Främsta skälen: - För lite kontakt med den som dricker - För liten alkoholkonsumtion God följsamhet till behandling Hög andel kvarstannar i studien Hammarberg

41 Projektgruppen Internet-CRAFT
Stockholm: Anders Hammarberg, Leg. psykoterapeut, Med dr. Karin Romberg, Leg. psykolog Ola Siljeholm, Leg. psykolog Magnus Johansson, doktorand Sven Andreasson, professor Tobias Lundgren, Leg. Psykolog, docent Göteborg: Niels Eek, Leg. psykolog, doktorand Lisa Bäckman, Leg. psykolog Claudia Fahlke, professor Albuquerque (New Mexico) Robert Meyers Målet är att patienten själv börjar fundera över sina alkoholvanor och om de behöver ändra på dem.

42 CRAFT-studien genomförs med hjälp av medel från: Forte SRA
ALF-medel (sll) Hammarberg

43 craftstudien.se Hammarberg


Ladda ner ppt "Internetbaserad CRAFT (Community Reinforcement Approach and Family Training) för anhöriga till personer med alkoholproblem Anders Hammarberg, Med dr, Leg."

Liknande presentationer


Google-annonser