Skillnad livsmedel och näringsämne

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Livsmedelsverket om fisk och hälsa
Advertisements

Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Tips när du planerar måltider
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Hur mycket äter vi? Bara vart femte barn får i sig så mycket frukt och grönt som kroppen behöver för att må bra. Vi borde äta dubbelt så mycket jämfört.
Det svenska kulturarvet
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Bra mat för dig – som tränar
Mat och hälsa åk 8.
Kostföreläsning Repetition
Skol maten Klubbgerdsskolan ca 130 elever Klass 2.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
Sammanfattning mat och hälsa
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Bakterier & arkéer Mycket smått liv.
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Sveriges matkultur.
Mozhgan( Mona) Zeiae Mehr Programhantering JBKompetens
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Protein
ATT BLI EN IDROTTARE.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Tallriksmodellen & matcirkeln, blodsockerkurva? Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Paj  Sammanfattande test.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag
Energi och Näringsämnen
Viktiga faktorer för att du ska må bra.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag Lunch: Korv Stroganoff
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag Lunch: Korv Stroganoff
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Näringslära/Kost Maria Lund -.
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Kost för prestation.
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag Lunch: Korv Stroganoff
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Skillnad livsmedel och näringsämne Livsmedel = olika typer av mat, t.ex. bröd, mjölk, ost, gurka Livsmedelsgrupp: en grupp av livsmedel, t.ex. Mejeriprodukter Frukt och bär Näringsämne = ämnen som behövs för en levande organisms överlevnad och tillväxt, t.ex. protein, vitaminer Livsmedel består av olika näringsämnen

Till vår hjälp att äta hälsosamt har vi: Matcirkeln Tallriksmodellen Nyckelhålsmärkningen Livsmedelsverkets fem kostråd

Matcirkeln Livsmedelsgrupper Vid varje måltid ska du försöka att få med något ur varje grupp VAD man ska äta

Tallriksmodellen Tallriksmodellen visar hur du komponerar en bra lunch eller middag. HUR man ska äta OBS! Tallriksmodellen visar proportionerna mellan de tre delarna men den säger ingenting om hur mycket du ska äta.

Tallriksmodellen Individuellt näringsbehov Alla människor har inte samma näringsbehov. Faktorer som styr näringsbehovet: Ålder Träningsmängd Kroppsstorlek Kön