Skollagen (2010:800) I 2 kap. 36 § skollagen, som började tillämpas 1 juli 2011, står det att eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan,

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Gymnasiearbetet Mål för gymnasiearbetet
Advertisements

Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
Skola och arbetsliv i samverkan
Centrala innehåll och kunskapskrav
Examensmål SA SA Kreativ? Aktiv? Nyfiken?.
Den nya skollagen.
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Nya bibliotekslagens betydelse för personer med funktionsnedsättning Niclas Lindberg, generalsekreterare SDK:s jubileumskonferens 2013 Stockholm 29 november.
MODUL 1: ATT VARA SAMHÄLLSMEDBORGARE, YTTRANDE- OCH INFORMATIONSFRIHET, TILLGÅNG TILL INFORMATION, DET DEMOKRATISKA SAMTALET OCH LIVSLÅNGT LÄRANDE.
Kommuners insynsrätt i fristående skolor
Välkommen till Vikenskolan
MALMÖ HÖGSKOLA Seminarium kring kvalitetsgranskning av examensarbeten.
Skoljuridik för lärare
Gymnasiearbetet Tekniker och resurser för informationssökning
Exempel utifrån ett antal målområden
Granskning av elevhälsans medicinska insats (skolhälsovård) Sunne kommun december 2011.
Kön, genus och jämställdhet Lokal pedagogisk planering Sh åk 9
Läsplatta i undervisningen
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
Informationssökning & Källkritik
Kursplan Kunskapskrav Bedömning Läroplan Skola 2011, K-dag 28 mars.
InfoComp Ett samverkansprojekt mellan skola och bibliotek om informationskompetens och lärande.
Utveckling av Kapellbacken 2013/2014
VART SKA VI…?.
Borlänge 13 maj 2014.
Centrala innehåll och kunskapskrav
Planering.
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Logga in i Fronter och klicka på:  Rum  Alla rum  Biblioteket  Projektarbetet En plats att börja på Här hittar du massor av råd och tips – följ länkarna!
Camilla Lundberg, Landskrona-Kävlinge-Svalövs Gymnasieförbund
Betyg och förmågor.
Kandidatexamen Omfattning Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng med viss inriktning som varje högskola.
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
IUP Karin Wennbo Bilderna är från flickr
Hovstaskolans styrdokument
? Gymnasiearbetet Hur kan biblioteket hjälpa dig
Sökrummet. ”På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina egna resultat, andras argument och olika.
Informationskompetens. Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att.
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
ARBETSRO I SKOLAN S:t Pers skola, december 2010
Samhällskunskap 1a1 Kursens: mål innehåll kunskapskrav samhällsfrågor
Disposition och utgångspunkter
INFORMATIONSKOMPETENS 1
Skriftlig och grafisk kommunikation – Gör ditt CV
 Vad går uppgiften ut på?  Vilket ämne ska jag skriva om?  Vad vill jag veta?  Vilka frågor har jag?  Vad kan jag själv om detta?  Vad behöver jag.
Lägg till en inledande text här Samarbete lärare och bibliotekarie i digitaliserad skola - Södertörns högskola 11 november2014 Anette Holmqvist, Skolverket.
Demokratibegreppet Det offentliga skolväsendet vilar på demokratins grund. Skolans uppgift är att låta varje elev finna sin unika egenart och därigenom.
Årskurs 9 Entréskolan vt 2013
LGR 11 Innehåll 1. Skolans värdegrund och uppdrag
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Distansundervisning för elever bosatta i Sverige.
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
Varför talböcker? Ingrid Källström Varför talböcker?
Sociala medier för pedagoger och elever. Läroplan ” Eleverna ska också kunna orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb.
Skolbibliotek för alla Skolbibliotek för alla2 Ingrid Källström.
Nämndplan 2015.
Ansvar gentemot vem/vilka?
Varför IUP och skriftliga omdömen? Varför ny läroplan?
Vad är fysik? Ordet fysik härstammar från grekiskan och latin. Ordet betyder ”naturlig” Vad är naturligt? Skriv upp minst 5 ord som du förknippar med naturlig.
Gymnasiearbete för högskoleförberedande examen
Skolverket och den digitala skolan?  Forskningen om den digitala skolan  Hur påverkas resultaten?  Hur kan ämnesundervisningen bli bättre med hjälp.
Skoldialogen - samverkan för bästa skola Växjökonferensen den 27 januari 2016 Marie Sedvall Bergsten, Undervisningsråd.
Informationssökning Källkritik. Centralt innehåll i svenska 1 Bearbetning, sammanfattning och kritisk granskning av text. Citat- och referatteknik. Grundläggande.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Utbildning för nyanlända elever Höstterminen 2015.
Nationella it-strategier – styrdokumentsförändringar Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner
Politiska partier och ideologier
Kontaktpersoner Bedömning & Betyg
MIK-projekt Grundlärarutbildningen
Presentationens avskrift:

Skollagen (2010:800) I 2 kap. 36 § skollagen, som började tillämpas 1 juli 2011, står det att eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska ha tillgång till skolbibliotek. Bestämmelsen gäller såväl offentliga som fristående skolor.

 Skolhuvudmännens utgångspunkt ska vara att skolbiblioteket är en rättighet för eleverna som ska anpassas efter deras förutsättningar och behov. Sedan är det rektors ansvar att se till att alla lärare på skolan använder skolbiblioteket regelbundet i sin undervisning. (skolverket.se)

 Det står om kritisk granskning av information i kursplanerna för alla teoretiska ämnen i grundskolan och det betonas i de gymnasiegemensamma ämnena.  Sh: Ett komplext samhälle med stort informationsflöde och snabb förändringstakt kräver ett kritiskt förhållningssätt och eleverna ska därför ges möjlighet att utveckla ett sådant. Det omfattar förmåga att söka, strukturera och värdera information från olika källor och medier samt förmåga att dra slutsatser utifrån informationen.

 Fysik och kemi: Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar förmåga att kritiskt värdera och skilja mellan påståenden som bygger på vetenskaplig respektive icke- vetenskaplig grund…bearbeta, tolka och kritiskt granska resultat och information.  Informationssökning och källkritik är områden som hör till skolbibliotekariers vardagsarbete och där skolbibliotekarier finns kan de stödja lärare och elever i arbetet.

 Kunskaper i avancerad sökning i bibliotekskatalogen.  Kunna formulera relevanta sökord och tillämpa olika sökstrategier, i både tryckta och elektroniska medier.  Färdighet i att söka i de kommungemensamma databaserna.  Kunna sålla i stora informationsmängder samt kritiskt bedöma källors relevans och trovärdighet.  Ha kunskap om regler för citering samt hur man upprättar en korrekt källförteckning.  God kännedom om regler kring upphovsrätt för både text och bild.

 Var befinner du dig i taxonomin?  Hur ser vi till att alla elever får grundläggande kompetens i informationssökning?  Hur kan biblioteket användas på bästa vis för att öka elevernas måluppfyllelse?  Hur får man in biblioteket i undervisningen och verksamheten?