Energi- och klimatseminariet uppföljning 2015 Kerstin Angberg-Morgården, 26 maj 2015 Energi- och klimatsamordnare på Länsstyrelsen Dalarna https://dinkurs.se.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
låt oss presentera SLIDEPLAYER.SE
Advertisements

Brukarenkät Måltidssituation. Vilken avdelning bor du på? Avdelning 1.Sparven2(9%) 2.Vargtass2(9%) 3.Blåklockan2(9%) 4.Lindorna2(9%) 5.Skogsstjärnan2(9%)
Onsdagen den 29/ åkte klass 3A och 3B till Gamla Linköping.
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
“Tänk över det här...” Klicka med musen för att se bildspelet...
Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
Nulägesanalys genom frågor
Biologisk mångfald och Mångfaldskonventionen i Sverige
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
… som skulle arrangera en löptävling.
Vi utvecklar människor. Människor utvecklar företag Utvärdering Säljutbildning Öppen utbildning Vt 2010 Utbildare: Johan Skogström Plats: Consensus Utvärderingen.
Utvärdering Fördjupad samordnarutbildning Öppen utbildning april Utbildare: Harriet Östgren Plats: Consensus Örebro Utvärderingen är baserad.
~ Den första mobiltelefonen ~
Barnanpassad utredning
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
Patientenkät sommaren -13
Vi utvecklar människor. Människor utvecklar företag Utvärdering Projektledarutbildning, steg 2 Öppen utbildning Vt-2010 Utbildare: Jesper Olsson Plats:
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
GRUPPBEHANDLING AV SPELBEROENDE
1 Intervjuer med 39 Kvinnliga företagare i Vara Kommun Genomförda under juni – augusti 2006, av Ingrid Ullberg, Mångfald i Vinköl inom projektet Utveckling.
Ledarutveckling över gränserna 2012/2013
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Problemsnack eller bygga lösningar.
Om jag hade möjlighet att fånga regnbågen hade jag gjort det för din skull och delat dens skönhet med dig.  
Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Ingrid Svensson, Eva Horneij Inquiry-based learning ( IBL) - En pedagogisk metod som stimulerar till nyfikenhet och gränsöverskridande lärande”
Nationell spridningskonferens Karlstad Barns rätt på rätt sätt – folkrätt i praktiken Var med och stärk barnets rättigheter!
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Tunneln Av: lovisa ♥. Val av plats  Jag valde vägen mellan gallerian och synsam. Först tänkte jag välja utanför bibblan men jag visste jag inte vad jag.
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
 I denna bilaga ger vi en kortfattad presentation inom olika områden gällande träning och hälsa som vi erbjuder på Forma träningscenter.  Kontakta gärna.
Vad är du för typ av person?
Välkomna Föräldramöte EIF F01/ Sammanslagning av F01/02 Föräldramöte EIF F01/02 Bakgrund Förväntningar Dagsläget.
Kan vi sluta skjutsa våra barn?
Retorik Konsten att tala Hur håller man ett bra argumenterande tal?
ÖREBRO LÄNS LANDSTING KULTURTINGET 2014 Webbenkät samtliga deltagare (154/256 svar) 60 procent svarsfrekvens 138 svarande i sammanställningen (ej arrangörer.
Folkbildning som del av energi- och klimatstrategi.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING KULTURTINGET 2012 Webbenkät till deltagare som inte arrangerade eller föreläste  72 procent svarsfrekvens (115 svar)  Nio av tio.
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014 Kerstin Angberg-Morgården, 11 juni 2014 Energisamordnare på Länsstyrelsen Dalarna.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
SIM TEAM.
Träningsläger i Frankrike? Diskussionsunderlag - redovisning enkäten - diskussion
Varför börjar alla prata om ”Drop outs” ?
Yoghurtförpackning!.
Sociala medier som påverkningskanal Anne Salovaara-Kero: Mamma Annorlunda & Normalstörd.
Slutprojekt II Slöjd i relation till hållbar utveckling Projekt : Tillverka en cirkelsåg.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
1800-talet.
Västernorrlandsmodellen används för att lyssna till barn som brukare
Socialpsykologi.
STUDENTREKRYTERING.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Utvärdering av workshop - Future Living Vilken grupp tillhörde du? NamnAntal% Byggteknik & Affärsmodeller för framtida bostäder 637,5 Energi och flödeseffektivitet.
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
(använd bildspelsläge) Så här fyller du i omdömesformuläret
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
UMEÅ Vad behöver göras? Vad kan vi börja med redan nu? 3. Beskriv det smarta och hållbara Umeå år Hur är det? Hur ser det ut? Vad har hänt.
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE OCH FACEBOOK
Gottsunda hembesöksprojekt
Jeanette Schlaucher Miljöstrategiska enheten Länsstyrelsen Skåne Hej!
Presentationens avskrift:

Energi- och klimatseminariet uppföljning 2015 Kerstin Angberg-Morgården, 26 maj 2015 Energi- och klimatsamordnare på Länsstyrelsen Dalarna Anv.namn: 57CHz57

Budget 2015 AktivitetKostnadIntäkt Föreläsare Johan Kuylenstierna Fredrik Warberg Per Grankvist Daniel Hägerby5 000 Deltagare Deltagande113 personer à 328 kr Deltagande 87 personer à 690 kr Övrigt Boende och resor Lokaler 10 rum à 1680 kronor Programredigering- Filmning- Din kurs2 000 Gåvor Medfinansiärer Dala Energikontor9 000 Byggdialog Dalarna- Borlänge energi9 000 Falu energi och vatten9 000 BiogasMitt- Teknikdalen- Högskolan Dalarna9 000 Dalarnas Bildningsförbund9 000 Dalarnas luftvårdsförbund9 000 Dala Energiförening- Region Dalarna9 000 Summa kostnad Summa intäkt

Könsfördelning

Varifrån kommer du?

Vad är ditt helhetsintryck när det gäller tema och innehåll? ,714,104,26

Kommentar Blandat och trevligt. Roligt med ett lite kontroversiellt ämnesval! Första gången som seminariedagen verkligen lockat mig till deltagande. Bästa e-kl seminariet hittills. Brännhett ämne som är lite utmanande. Äntligen vågar man säga konsumindre vilket måste leda till ett annat ekonomisystem. Intressant att se att denna gång fler kvinnliga föreläsare och fler kvinnor i publiken. Ett komplext och mycket intressant tema - en svår fråga som berör oss alla på djupet. Därför svårt att veta hur/med vad man ska börja. Detta var en bra början!

Vad är ditt helhetsintryck när det gäller lokal, organisation, m.m ,074,184,33

Kommentar Bra organisation, lokalen var lätt att hitta, och tiden att börja och sluta var bra valt, kunde hinna med att åka kollektivt. En eloge till arrangören som håller i kringarrangemangen utmärkt. För få utställare!! Chans att besöka fler seminarier (tre orkar man med) vore bra. Galaxen är bra. Organisation likaså. Kanske för många små seminarier Maten var fantastisk. Mer tzai åt folket! Schemat var väldigt tight. Kortseminarierna blev rumphuggna.

Har du fått några kunskaper? ,203,463,53

Kommentarer nya kunskaper Det var intressant att se skillnaden mellan: energieffektivisering/effektiv energianvändning/ren energibesparing Transparens och ärlighet och kopplingen mellan välbefinnande och hållbarhet. Framför bidrog Sanna med det. Från seminarierna om hur man gör en bra upphandling och seminariet om LCA på hus samt att det är lönsamt att uppgradera till passivhusstandard även vid ombyggnation. Göteborgsstudien var intressant o paneldebatten Inget direkt nytt för mig som är så insyltad i detta redan, men massor av goda känslor av att inte vara ensam utan nåt stort håller på att hända.

Har du fått några impulser? ,243,563,68

Kommentarer nya impulser Att det jobbas med styrmedel mm för att vi ska få en hållbarare konsumtion. Bl.a. att tänka på alla mellansteg mellan uppsatta mål och konkreta resultat (Energimyndighetens bidrag) En del visste jag redan om, men det är bra med hållbara seminarier att man får veta andra perspektiv och vad pågår i nuläget i regionen. Fick bekräftelse på att jag är på rätt spår vad gäller hållbar konsumtion. Mycket kände jag till innan men det är alltid bra att få en extra push. En del var också nytt. Flera inspirerande föreläsningar som gav en kick att arbeta vidare i frågan. Har förstått vilka aktörer som finns i Dalarna och även nationellt Inspiration och hopp!

Kommentarer mindre bra Som alltid saknas det beslutsfattare som deltagare. Alla närvarande var nog ganska överrens om kommande utmaningar och åtgärder. Men det är politikerna som fattar besluten. Alla som pratade hade mycket välbetalda trygga anställningar och publiken bestod främst i personer som redan jobbar med att implementera teorierna. MEN de som enligt alla teoretiker ska konkret tjäna sitt livsuppehåll genom att organisera sitt liv på önskad sätt saknades. Konkreta verktyg för hur vi ska gå vidare för att få ner konsumtionen. Det lät lite som om vi förstärker den trend som vi är inne i och hoppas på det bästa.

Det här tyckte jag var särskilt bra: Bra upplägg och innehåll. Riktigt bra föreläsare! Och bra dag som helhet. Och kunnig och duktig moderator. Det konkreta kring konsumtionens betydelse för helheten utifrån olika infallsvinklar, inte minst incitamenten för ekonomiska perspektiv, en AHA upplevelse, inspirerande. Fokus på beteende, inte teknik. Kanske en inriktning på rekyleffekter nästa gång. Hur stora är de? Vad göra åt dem? Osv. Fredric Warbergs presentation och hans seminarium som visade intressanta resultat om hur en hållbar framtid skulle kunna se ut Nätverket för hållbar konsumtion är ett mycket bra initiativ Bra blandning med myndigheter och andra föreläsare

Slutkommentar Superbra jobbat :):):) Sätt krav på att beslutsfattare från kommuner och landsting är med vid ev nästa tillfälle. Toppendag. Tack! Våga mera! Väl avvägd realism och optimism Hoppas på fler modiga och framåtsyftande teman. Bjud gärna in fler ideella organisationer - nu var bara Naturskyddsföreningen representerad. Erbjud dem reducerat pris Bra nivå på "språket" dvs inte för svårt för de flesta som var där och lyssnade

Tack!