Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum EKOMAT PÅ VÅRA FAT Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum Christina Linnerhag, Gunilla Williander, Ulla Lindblom och Linda Svensson
MILJÖMÅLETS GÅNG Stadsdelsnämnden tar mål Målvärden och åtgärder Kommunikation Mål i enheternas överenskommelser Uppföljning
EKOS Enheten för kost och service Bildades 1 januari 2008 Består av Städ-, Transport-, Vaktmästeri- och Matservice Totalt ca 80 medarbetare 30 medarbetare i kök 3 tillagningskök skola 2 tillagningskök äldreomsorg
HUR DET BÖRJADE Uppdrag av politikerna 1999 Sju stadsdelar Linnéstaden, Härlanda, Högsbo, Tynnered, Bergsjön, Örgryte och Centrum. Tre produkter – morötter, knäckebröd och vetemjöl Ekologisk mjölk
HUR DET BÖRJADE Nämndbidrag från år 2000. Samarbete med upphandlingsbolaget Utbildning det hållbara pusslet Mål för Göteborgs Stad
ANDELEN EKOLOGISKT Andelen i skolköken har ökat från 0% 1999 2005 25% 2005 25% 2006 27% 2007 30% 2008 32% Nu 36%
FRAMGÅNGSFAKTORER Alla nivåer är medvetna om målet Samarbete med leverantörer Skolmatsakademin Samarbeta med skolan Måltidsmiljöråd/matråd
HUR VI ARBETAR IDAG S.M.A.R.T. modellen Fler hemlagade grytor istället för dyra styckprodukter av halvfabrikat Stort varierat säsongsanpassat salladsbord Fokus på produkter som vi alltid köper och inte temaveckor
HUR VI ARBETAR IDAG Näringsberäkning med AIVO Prisberäkning med AIVO Ekomatsedeln Veckoplanering
HUR VI ARBETAR IDAG Matsedelsplanering ½ termin Vi följer livsmedelsverkets kostrekommendationer Varje kök planerar sin matsedel själv, ingen centralstyrning Tre rätter på Guldhedsskolan Två rätter på Buråsskolan och Johannebergsskolan En av rätterna är vegetarisk som alla får välja En ekologisk dag per vecka på Buråsskolan och Johannebergsskolan
HUR VI ARBETAR I DAG Köpa mer av det som finns och är billigt ”luckor” i matsedeln för att kunna utnyttja erbjudanden och ta tillvara överbliven mat Minska svinnet så räcker pengarna längre
MILJÖDIPLOMERING PÅ GULDHEDSSKOLAN Det första storköket i Centrum som är miljödiplomerat All personal har fått utbildning på Ekocentrum i Göteborg.
MILJÖDIPLOMERING PÅ GULDHEDSSKOLAN Miljöutredning Miljöplan med miljömål Kemikalieinventering Avfallsredovisning Omdiplomering Övriga enheter inom EKOS har påbörjat miljödiplomering 2009
MATSVINNET Stor miljöpåverkan i onödan Varför slängs mat? Vi har tagit hjälp av Göteborgs Universitet
MATSVINNET Slänger mest när det är favoriträtter Förslag på hur de kan slänga mindre mat Egen informationskampanj i Bamba
KOSTNADER Råvarukostnad 9.60kr Portionspris skola 22.55kr (inkl allt utom lokaler) Portionspris förskola 18.95kr (inkl allt utom lokaler och transporter)
MÅL 2009 klimatsmarta måltider En vegetarisk dag/vecka från hösten Aktivt arbeta med att minska svinnet 20%
VISION 50% ekologiskt 2010 Schemalagda luncher ht 2009 Ju fler vi är som köper ekologiskt desto billigare blir det.