Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Släng inte mat! Ta hand om den!
Advertisements

Tips när du planerar måltider
Kostar miljöanpassningar alltid pengar?
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Informationscentrum för Ekologiska Produkter
Familjens ekonomi Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Livsmedelskvalitet ur olika perspektiv Vad anser livsmedelsbranschen? Agneta Dreber 19 januari 2011 Foto: Svensk Mjölk.
Unga i Piteå granskar måltider
ÖREBRO LÄNS LANDSTING 60 % eko i Landstinget... utopi eller möjlighet? Försörjningschef Mia Kling
Skolmatsakademin Hösten 2010 och framåt Skolmatsakademin Hösten 2010 och framåt.
Mätning av tallrikssvinnet på fyra skolor i Trollhättans Stad Ht 2011-Vt 2012.
Vårt mål Skapa bra matvanor genom god mat
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
Mål- och resultatstyrning
Vart tar pengarna vägen?. ”Knepigt, kontot är tomt och jag har egentligen inte köpt något.”
Mat och klimat.
Miljödiplomsutbildning (nystart)
Mat.
Värdegrund, Vision och Verklighet.
för måltidsverksamheten inom förskola och skola
Sveriges Kommun Det här är vår presentation om Sveriges kommun.
Lite om skolmåltiden i Kungsbacka. Skollunchen 1800 skolluncher under din skoltid 1/3 av dagens näringsbehov.
MIN STAD är ett projekt hos Hyresgästföreningen.
Ett mål mat för miljömålen! Om miljösmarta matval…
Äkta matglädje. Vad gör Middagsfrid? Middagsfrid hjälper hushåll som har en ambition att äta hälsosam och varierad mat lagad från riktiga råvaror, men.
Val av transport till resmålet.
Resultat: Vi ser en ökning av antalet tillfällen av utevistelse och promenader. Antalet boende som får erbjudande om utevistelse har ökat, under den tredje.
1 Innehåll Branschen  Vision  Förhållningssätt  Fjärrvärmens idé Föreningen  Verksamhetsidé  Rollfördelning  Strategiska prioriteringar Mål  Kommunikation.
Affärsidé Den yttre affärsidén Vad skall produceras ?
Medvetna skolmåltider
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Gemensam upphandling av livsmedel 2009 Klimatet och maten Runt 20 % av utsläppen i Sverige kan härledas till livsmedelskedjan Därtill ska läggas utsläpp.
Eneffektiv användning En effektiv användning av resurser.
VÄLKOMNA!. ”VI ARBETAR FÖR ATT FLER SKA SERVERA EKOLOGISK OCH KLIMATSMART MAT I RESTAURANG & STORHUSHÅLL.”
Vad kan du göra för att minska ditt ekologiska fotavtryck?
Varför Matråd? Elevernas inflytande/delaktighet/påverkan ( KF prioriterat mål) Matråd/ Elevråd i varje skola Ett bra sätt och enkelt forum där vi kan ta.
De prioriterade energimålen El-effektiviteten ska öka Förbrukningen av fossila bränslen ska minska.
Bra planering skapar trygghet
Attraktiv Hemtjänst Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna
Införa rambeslut HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
BUN Kostenheten Uppdrag, organisation och uppföljning ”Köket är förskolans hjärta”
Ett exempel från Falu kommun på gruvrisskolan 2014 Upplägg En person utsågs inom kosten som skulle arbeta med projektet. Viktigt var att personen hade.
Bilaga 2 Äldreomsorgens värdegrund Trygghet Engagemang Hushållning.
Miljöarbete Skarpnäcks förskolor 2012 Pilotprojekt: giftfri inredning 2013 Nämndmål: 2. giftfria varor och byggnader 5. miljöeffektiv avfallshantering,
Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 9 februari 2016.
Välfärdens processer Introduktion socialsekreterare 6 november 2015.
Attraktiv Hemtjänst - Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna - Attraktiv arbetsplats för medarbetarna Information till funktionshinderråd.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
Minska matavfall i skolorna
Välkommen till Miljöombudsträff Den 31 maj 2016 kl
Förändrade stadsdels-förvaltningar 1 juli 2018
VEGA Mer vegetariskt och mindre matsvinn i skolor genom samarbete och elevinflytande Miljöombudsträff Christina Breding, miljösamordnare.
Transportprojekt hemvården Uppsala
Lots för barn och vuxna med funktionsnedsättning
Bostäder anpassade för äldre?
Nätverksträff 14 febr Uppföljning.
Klimatpolicy Laxå kommun
Välfärdens processer En kort orientering.
Från 20 stadsdelar till 10 - Kommunikation i samband med stadsdelsreformen i Göteborgs Stad A: Norra Hisingen  B: Angered C: Östra Göteborg D: Västra Hisingen.
Miljöledningssystem 14 november 2018.
Processen för Balanserad styrning - steg 2 Mätning-Mätresultat
Stadsdelsdiplomering
Det här händer under vecka 47 Bra datum att ha koll på:
Familjens ekonomi Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
En stad för alla Göteborgarnas livschanser ska utjämnas Budget 2014
Verksamhetsplan 2018 Sektor ÄO/HS LSG
Utvecklingsavdelningen SDF Angered
”Om vi inte vet vart vi ska spelar det ingen roll vilken väg vi tar”
Ni gör redan idag (1 av 3) TRANSPORTER
Presentationens avskrift:

Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum EKOMAT PÅ VÅRA FAT Hur vi arbetar med ekologisk mat i Göteborg Stad Centrum Christina Linnerhag, Gunilla Williander, Ulla Lindblom och Linda Svensson

MILJÖMÅLETS GÅNG Stadsdelsnämnden tar mål Målvärden och åtgärder Kommunikation Mål i enheternas överenskommelser Uppföljning

EKOS Enheten för kost och service Bildades 1 januari 2008 Består av Städ-, Transport-, Vaktmästeri- och Matservice Totalt ca 80 medarbetare 30 medarbetare i kök 3 tillagningskök skola 2 tillagningskök äldreomsorg

HUR DET BÖRJADE Uppdrag av politikerna 1999 Sju stadsdelar Linnéstaden, Härlanda, Högsbo, Tynnered, Bergsjön, Örgryte och Centrum. Tre produkter – morötter, knäckebröd och vetemjöl Ekologisk mjölk

HUR DET BÖRJADE Nämndbidrag från år 2000. Samarbete med upphandlingsbolaget Utbildning det hållbara pusslet Mål för Göteborgs Stad

ANDELEN EKOLOGISKT Andelen i skolköken har ökat från 0% 1999 2005 25% 2005 25% 2006 27% 2007 30% 2008 32% Nu 36%

FRAMGÅNGSFAKTORER Alla nivåer är medvetna om målet Samarbete med leverantörer Skolmatsakademin Samarbeta med skolan Måltidsmiljöråd/matråd

HUR VI ARBETAR IDAG S.M.A.R.T. modellen Fler hemlagade grytor istället för dyra styckprodukter av halvfabrikat Stort varierat säsongsanpassat salladsbord Fokus på produkter som vi alltid köper och inte temaveckor

HUR VI ARBETAR IDAG Näringsberäkning med AIVO Prisberäkning med AIVO Ekomatsedeln Veckoplanering

HUR VI ARBETAR IDAG Matsedelsplanering ½ termin Vi följer livsmedelsverkets kostrekommendationer Varje kök planerar sin matsedel själv, ingen centralstyrning Tre rätter på Guldhedsskolan Två rätter på Buråsskolan och Johannebergsskolan En av rätterna är vegetarisk som alla får välja En ekologisk dag per vecka på Buråsskolan och Johannebergsskolan

HUR VI ARBETAR I DAG Köpa mer av det som finns och är billigt ”luckor” i matsedeln för att kunna utnyttja erbjudanden och ta tillvara överbliven mat Minska svinnet så räcker pengarna längre

MILJÖDIPLOMERING PÅ GULDHEDSSKOLAN Det första storköket i Centrum som är miljödiplomerat All personal har fått utbildning på Ekocentrum i Göteborg.

MILJÖDIPLOMERING PÅ GULDHEDSSKOLAN Miljöutredning Miljöplan med miljömål Kemikalieinventering Avfallsredovisning Omdiplomering Övriga enheter inom EKOS har påbörjat miljödiplomering 2009

MATSVINNET Stor miljöpåverkan i onödan Varför slängs mat? Vi har tagit hjälp av Göteborgs Universitet

MATSVINNET Slänger mest när det är favoriträtter Förslag på hur de kan slänga mindre mat Egen informationskampanj i Bamba

KOSTNADER Råvarukostnad 9.60kr Portionspris skola 22.55kr (inkl allt utom lokaler) Portionspris förskola 18.95kr (inkl allt utom lokaler och transporter)

MÅL 2009 klimatsmarta måltider En vegetarisk dag/vecka från hösten Aktivt arbeta med att minska svinnet 20%

VISION 50% ekologiskt 2010 Schemalagda luncher ht 2009 Ju fler vi är som köper ekologiskt desto billigare blir det.