Effective Sourcing www.effso.com Styrkort är ett begrepp som uppfanns vid Harvard. Kortet syftar till att förmedla företagets verksamhetsstrategier, dvs.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ett projekt som leder Ulricehamns kommun in i en lärande organisation - en organisation som är flexibel, tar till vara erfarenheter och utvecklas i takt.
Advertisements

Idéer för ett bredare entreprenörskap
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Vad är naturvetenskap i förskolan?
Demokrati.
Individuellt Stöd i Vuxenlivet Arbetslinjen 2.0
Företagsekonomi 1 Centralt innehåll
Hur ni sparar energi! Av Kevin,Ibrahim och Hevzi
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
HTML - grunder. Program •Html kan skrivas i anteckningar, eller vilket annat textbehandlingsprogram som helst. Mitt tips: Notepad ++ Notepad ++ •Grafiska.
Ncg | sweden om | navigator media Oskar Kristiansen
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Servicekunskap Lektion 1 s 7-14
Anders Månson David Danielsson
Att använda sig av massmedier
Tjänstens tillgänglighet Interaktion
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
Struktur och ledning Rektor Styrelse samt ansvar: Tony Roth, rektor
FL2 732G70 Statistik A Detta är en generell mall för att göra PowerPoint presentationer enligt LiUs grafiska profil. Du skriver in din rubrik,
732G22 Grunder i statistisk metodik
Klok filosofi.
Kapitel 23 Årsredovisning och analys.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Introduktionskurs för användare Del 1
Av: Johan, Adam och Caroline =)
Agenda Syftet med projektseminarierna (ca 5 minuter)
Livets former Djur.
IT Fördjupning Del 2 Lotta Annell. Mål Kursen ger grundläggande kunskaper inom området databaser. Den studerande erhåller kunskaper om att skapa en databas.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Felkalkyl Ofta mäter man inte direkt den storhet som är den intressanta, utan en grundläggande variabel som sedan används för att beräkna det som man är.
Statistik Tabeller och diagram.
Företagsekonomi 1 Centralt innehåll
Föräldrasmart Föräldrasmarta ® Företag – vad, varför, hur? Tiina Bruno, Föräldrasmart Sverige AB.
Telecomfakta 026 –
LIFT MÅL LIFT Ett utvecklingsprogram för deltagaren och deltagarens företag.
Val av transport till resmålet.
Strategisk ekonomistyrning: Föreläsning Professor Fredrik Nilsson Linköping
Ledardagen 22 september 2010 Förändrat ledarskap i Landstinget ? E Wahlberg Sept 2010 Hjärt- och medicincentrum ….en centrumchefs reflektioner.
Affärsidé Den yttre affärsidén Vad skall produceras ?
Kapitel 15 Budgeten.
Det är en exempel av framtidens datorer men före jag riktigt går in på det ska jag berätta om för i tidens datorer! Framtidens Datorer!
William Sandqvist Lab 2 Några slides att repetera inför Lab 2 William Sandqvist
Synpunkter och klagomål kontra erfarenheter och upplevelser? Om vi tar emot patienter och personals erfarenheter och upplevelser som synpunkter och.
Satslogik, forts. DAA701/716 Leif Grönqvist 5:e mars, 2003.
Vendingfakta 026 –
IT Fördjupning Del 2 Lotta Annell. Mål Kursen ger grundläggande kunskaper inom området databaser. Den studerande erhåller kunskaper om att skapa en databas.
Projektseminarium 1 Henrik Nehler Linköping
Att studera med funktionsnedsättning
Framtidskartläggning
Biologi - Livets former.
Vad är fattigdom? Fattigdom kan mätas på många sätt. UNICEF anser att barn kan räknas som fattiga när de går miste om sina grundläggande rättigheter till.
Effective Sourcing Alla strategier på ett papper Häromveckan beskrev jag en metod för att korta ner kategoriplanen till ett kategorikort.
CASE – LEDARUTVECKLING ÖVER GRÄNSERNA 9-11 maj 2016 Annelie Johansson, Maria Oscarsson & Caroline Anspach.
Vad är Statistik? Inom statistik teorin studeras -Hur vi samlar in data. -Hur data analyseras och vilka slutsatser som kan dras från data. -Hur insamlad.
Bildretorik – retoriska bilder. Retorik Det klassiska begreppet retorik handlar om konsten att tala väl och medryckande för att övertyga. Inom bildretoriken.
Copyright Peter Fredholm Elektroniska Affärer – del 1 Logistikprogrammet.
9:1 Kopiering tillåten. M2000 Compact © Liber AB Marknadsplanens delar Nulägesanalys – Var står vi och vad innebär nuläget för oss? Mål – Vart vill vi?
UPPSATSPLAN HUR GÖR MAN EN SÅDAN?. UPPSATSPLAN Nytt steg i processen, PM godkänt PM är början på planen Handledartilldelning Samarbete med handledare.
Grafisk kommunikation
Verktyg för att prioritera rätt saker
X 5.2 Tabeller och diagram Frekvenstabell
Sju sätt att visa data Sju vanliga och praktiskt användbara presentationsformat vid förbättrings- och kvalitetsarbete.
Föreläsning 7 Observation som datainsamlingsmetod
Välkommen på studentkväll hos Triona i Stockholm!
”Valberednings- seminarium”
Processen för Balanserad styrning - steg 2 Mätning-Mätresultat
Processen för Balanserad Styrning
Pivotdiagram.
Presentationens avskrift:

Effective Sourcing Styrkort är ett begrepp som uppfanns vid Harvard. Kortet syftar till att förmedla företagets verksamhetsstrategier, dvs. att medvetliggöra medarbetarna. Genom styrkortet identifierar man de nyckeltal som man vill styra organisationen mot. Kortet visar alltså strategiska mätetal. I praktiken är det antingen en powerpointbild eller en visualisering på intranätet. Och vi finner nyckeltal som spend, besparingar eller antal leverantörer. Blickar man sig omkring i företagslandskapet ser man att styrkorten ofta har tydliga kopplingar till företagens affärsstrategier. T.ex. är industriföretagen ofta inriktade på kapitalrationalisering och givetvis dyker det upp sådana nyckeltal som lageromsättningshastighet och lagersaldo. Instrumentbrädan har istället växt fram ur olika IS och IT-system. I realtid visualiseras mätetal som diagram, grafer och mätinstrument. Typiskt finner vi inköpare instrumentbrädor i våra affärssystem. Nyckeltalen är ofta operativa, t.ex. prisvarians, leveransprecision eller antal orderrader. Intressant är dock att systemtillverkarna själva är ganska svaga på att utveckla bra instrumentbrädor. De erbjuder ganska enkla grafiska gränssnitt. Istället finns det många tredjepartsprodukter som man koppla till affärssystemet för att på ett proffsigare sätt visualisera affärsdata på intranätet. Och många gånger måste instrumentbrädan kompletteras med manuellt inmatade data för att bilden ska bli fullständig. MEN, styrkort och instrumentbräda har en del gemensamt. Båda vill omsätta strategier till motivation och mäta dess framåtskridande. Och vi kanske bör sudda ut gränserna mellan dem; de kanske rentav kan syntetiseras till en styrbräda. Inom ledarskap säger man ofta att allt bör vara delbart med tre. Därför kan ett lämpligt antal nyckeltal för en styrbräda vara sex, dvs. tre strategiska och tre operativa nyckeltal. I varje kategori bör man dessutom försöka finna nyckeltal som illustrerar verkställighetsförmåga, dvs. förmågan att uppnå mål. Likadant bör man illustrera systemeffektiviteten dvs. hur resurserna utnyttjas. Viktigt är även den grafiska visualiseringen. Att bara använda klassiska affärsdiagram skapar inte lika mycket intresse som att använda sig av vardagslivets sätt att illustrera mätning. Exempelvis kan man likna sin styrbräda med mätinstrument som finns i bilen, köket, båten eller huset. Det skapar betydligt mer intresse. Så här kan det se ut: Styrkort + Instrumentbräda = Styrbräda

Effective Sourcing Exempel på styrbräda Efterlevnad av planerade besparingar C Budgetefterlevnad C Prisvarians Operativa nyckeltal Strategiska nyckeltal

Effective Sourcing Grundläggande element för att rita styrkort eller instrumentbräda C Lysdioder Manometer Trafikljus C TermometerKompassnål Färdriktning Trendindikator ( ( Smiley

Effective Sourcing Grundläggande element för att rita styrkort eller instrumentbräda Myntrör – myntstapel (t.ex. för att illustrera gjorda besparingar) Trendkurva Stapeldiagram

Effective Sourcing Grundläggande element för att rita styrkort eller instrumentbräda Polärdiagram - SpindelnätsdiagramTimglas (t.ex. för att illustrera projekttid) Cirkeldiagram Trenddiagram Skivstång (för att illustrera arbetsbelastning)