”Jag tror inte på välgörenhet. Jag tror på solidaritet. Välgörenhet är vertikalt. Det går från toppen till botten. Solidaritet är horisontellt. Den respekterar.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Rom = människa.
Advertisements

Hållbar utveckling är kanske mänsklighetens största utmaning.
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
Disposition - Hållbar utveckling
Markör Marknad och Kommunikation AB 2009
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
Demokrati Demokrati betyder: Folkstyre
Mänskliga rättigheter i Västra Götaland
Latinamerikagruppernas julkampanj Vad är det vi stödjer?
Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.
Lokalgrupper och temagruppers organisering
Mänskliga rättigheter
Alla kan påverka!.
Vad betyder Attac? ATTAC är en förkortning för det franska “Association pour la Taxation des Transactions financières pour l’Aide aux Citoyens”.
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
Enhet Politik på människans och naturens villkor
Lag och Rätt.
”Jag tror inte på välgörenhet. Jag tror på solidaritet
Träff för nya medlemmar Upplägg Läget i Vänsterpartiet Organisationen Partiprogrammet Allmänna frågor Fika.
Demokrati och hur Sverige styrs
Amnesty International En människorättsorganisation.
© Diakonia 2 Vad är Diakonia? © Diakonia 3 Diakonia är en kristen biståndsorganisation som tillsammans med lokala partner arbetar för en varaktig förändring.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Vård- och äldreförvaltningen Vår gemensamma värdegrund
Demokrati, politik och val.
Idrottspolitiskt program
Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet.
Dialog om utveckling av LRF som folkrörelse Underlag för processen
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Rätten att gå i skolan Funktionshindrade 90% av funktionshindrade i Afrika går ej i skolan Ursprungsbefolkningen Vietnam: Skrivkunigheten är 87, hos ursprungsfolk.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Har du någon gång funderat över hur världen skulle se ut om alla kvinnor kunde läsa och fick möjlighet att utbilda sig om alla kvinnor fick tillgång till.
En utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina. (Brundtlandkommissionen) De åtgärder.
Demokrati och diktatur
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Folkhälsoarbetet i Karlskrona kommun
Politiskt deltagande: demokrati och mänskliga rättigheter
Demokratiprojektet Den arabiska våren.
KEPS att lära sig ur flera perspektiv
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Prioriterat utvecklingsområde 10/11
Vad är Klimatkommunerna? - ett nätverk för lokalt klimatarbete!
Mänskliga rättigheter och Naturresurser Kampanjtema :
Förbättra villkoren för det civila samhället – ideella föreningar, stiftelser, trossamfund, nätverk och andra aktörer – som en central del i demokratin.
När projekt blir mer än ett gästspel Regional lärkonferens - För samverkan, lärande och erfarenhetsutbyten 30 september – 1 oktober 2010 Skellefteå Carina.
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Miljöspåret En utbildning i tiden!. Två integrerade kurser Miljökunskap (Miljö och energikunskap) Miljöpolitik (Politik och hållbar utveckling)
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Medlems- utbildning.
Moral och Etik Moraliska frågor berör frågor om vad som är rätt och fel/orätt, ont och gott. Andra vanliga begrepp som använd är bör, plikt och rättvisa.
Socialt entreprenörskap i ideell verksamhet En studie om de aktiva eldsjälarnas motivation och drivkraft som gör skillnad i samhället.
”Om vi fick bestämma” - Ett projekt om Barnkonventionen och varför barns och ungdomars delaktighet i musik- och kulturskolan måste stärkas.
Vår Planet Jorden. Vi ska lämna över ett samhälle till nästa generation där de största miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem.
Dalarnas nätverk för hållbar konsumtion. Avsiktsförklaring Dagens konsumtionsmönster behöver förändras och bli hållbara utifrån alla tre aspekter av hållbar.
Världen idag Flera hundra miljoner barn lever i extrem fattigdom Flera miljoner barn utsätts varje år för prostitution, trafficking, sexuella övergrepp.
Rädda Barnens årsrapport 2015 Vision: ”Vi vill se en värld som tillgodoser varje barns rätt till liv och utveckling, trygghet och skydd och rätt till delaktighet."
Nykterhet och demokrati. AKTIV. Varför är du ideellt engagerad? Vad betyder ordet folkrörelse för dig? Kan ett samhälle vara demokratiskt utan frivilligas.
Presentera mig själv.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND
Vår förening och verksamhet
Vi driver omställningen
Hållbar utveckling.
Vad innebär regionbildningen?
Uppsala Public Management Seminar 14 mars
Hur skapar man ett bra samhälle med hjälp av civilsamhället?
VÄRDEGRUND/ SÄKERHET/ BEMÖTANDE
Presentationens avskrift:

”Jag tror inte på välgörenhet. Jag tror på solidaritet. Välgörenhet är vertikalt. Det går från toppen till botten. Solidaritet är horisontellt. Den respekterar den andra personen och lär av den andra. Jag har mycket att lära av andra människor.” Eduardo Galeano, författare från Uruguay

Vi ger inte bort filtar. Vi arbetar för ett annat samhällsklimat.

En annan värld är möjlig Vi tror på den världen! lika rättigheter och möjligheter ett gott liv hållbart och rättvist samhälle mänskliga rättigheter respekteras, skyddas och uppfylls gemenskap deltagande demokrati människor tar ansvar för varandra och sin omgivning insyn och möjligheter att påverka

Vad vill Latinamerikagrupperna? Vem har makten? - alltför få Problemet: Orättvis och ohållbar fördelning av jordens resurser Hur förändra? Latinamerikagruppernas mål: Ökat folkligt inflytande över beslutsprocesser som rör rättigheter för personer och grupper som av strukturella omständigheter tvingas leva i fattigdom och utanförskap

Latinamerikagrupperna samarbetar med urfolkens, lantarbetarnas, småbrukarnas och de jordlösas rörelser i Latinamerika.

Matsuveränitet som ett alternativt system Program: Detta program strävar efter att skapa förutsättningar för att kunna införa matsuveränitet i Latinamerika och på så vis uppnå rättvisa, jämlikhet och en ökad inkludering av småbrukare, lantarbetare, jordlösa och ursprungsfolk i de demokratiska systemen. Samarbetspartners : Kunskap/Kapacitet som politisk aktör Engagemang och organisering Opinion och påverkan

Buen Vivir: Ursprungsfolkens rättigheter och alternativ till utvecklingsmodellen Program: Det övergripande målet med programmet är att ursprungsfolkens förslag om alternativ till den nuvarande utvecklingsmodellen diskuteras inom det civila samhäller och bland beslutsfattare på olika samhällsnivåer. Kunskap/Kapacitet som politisk aktör Engagemang och organisering Opinion och påverkan Folkbildningsprocesser har utvecklats i Guatemala och den andinska regionen och dessa genererar nya ledare med ökad kapacitet som politiska aktörer Stärkta programorganisationer, där kvinnor och ungdomar har större delaktighet, är aktiva i samordningen av ursprungsfolks arbete för rättigheter och alternativa utvecklingsmodeller. Programorganisationernas påverkansarbete leder till att de ses som språkrör för ursprungsfolks rättigheter på olika samhällsnivåer.”

Opinionsbildning och kampanjer i Sverige Törsta efter kunskap rapporter studiecirklar seminarier tidningen Röster från Latinamerika skolbesök Ta ställning och påverka utåtriktade aktiviteterflygblad debattartiklar uppvaktningar insändare riksdagsseminarier torgmöten namninsamling Organisera och mobilisera samarbete med andra föreningar nätverkande ledarutbildningar insamling medlemsnyhetsbrev

Varje månad avsätts 18,5 % av inkomsten till den allmänna pensionen. Inkomstpensionen (16% av månadslönen) Förvaltas av AP-fonderna Premiepensionen (2,5% av månadslönen) Valfritt hur den förvaltas

Vad är problemet? Ur förarbeten till AP-fondslagen: ”Hänsyn till miljö och etik skall tas i placeringsverksamheten utan att avkall görs på det övergripande målet om hög avkastning”

Marlingruvan Guatemala 364 miljoner kronor av svenska pensionspengar investeras i gruvbolaget Goldcorp genom AP-fonderna. -Kränkningar av urfolks rättigheter -Förgiftat vatten -Hälsoproblem -Våld och trakasserier -Inga fackliga rättigheter -Markkonflikter Urfolksorganisationen Waqib´Kej uppmärksammar miljöbrott och kränkningar av mänskliga rättigheter kring gruvan. Latinamerikagrupperna väcker opinion för att påverka politiker så att AP-fonderna tvingas ta hänsyn till miljö och mänskliga rättigheter i sina investeringar.

Lokalgrupper Sju aktiva lokalgrupper i - Uppsala - Stockholm - Eskilstuna - Linköping - Västerås - Göteborg - Malmö Vilande lokalgrupper i Skellefteå, Umeå, Kalmar, Växjö, Karlstad, Skara Namnöverlämning Schysst jul-maknad Föreläsare från Latinamerika (här Domingo Hernandez från Guatemala) Riksträff i Västerås Informationsbord

Temagrupper Urfolk TV Gruvor Rättvist vin Naturresurser Besök i Kallak Aktion utanför Systembolaget 12 oktober Gruvdemonstration

Det här är Latinamerikagrupperna

Stöd folkrörelsernas arbete för att förändra – Bli Latinamerikapartner Att ge ett bidrag till projekten är inte välgörenhet, det är ett politiskt ställningstagande för en rättvis och hållbar utveckling, ett konkret sätt att visa solidaritet med folkrörelsernas arbete med folkbildning, organisering och påverkan för mänskliga rättigheter. pg

Så kan du engagera dig i Latinamerikagrupperna Bli medlem Bli Latinamerikapartner och stöd projekten i Latinamerika Gå med i en lokalgrupp Skriv under och sprid namninsamlingar Starta en ny lokalgrupp eller temagrupp Skriv insändare via Ordna en aktivitet där du bor; föreläsning, filmvisning, insamling, möte