Motivationen att lära sig svenska

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
Advertisements

Elsa Beskow.
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
… som skulle arrangera en löptävling.
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Att tänka på inför redovisningen
~ Den första mobiltelefonen ~
Barnanpassad utredning
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
Släktskapsregeln för 6a
Vad menas med ett ämnes egenskaper?
Att välja till gymnasieskolan ………är en process som pågår……
Språkstimulering – javisst, men varför?
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
Mål och betygskriterier
TuneShop Axel Gärkman Jag är en s.k. sångwriter. Jag komponerar och skriver sånger,som mina kunder sedan får använda.
Börja studera ryska nu genast! Сейчас!
Mobiltelefonins utveckling
Samhäll-Europa-tvåornas Danmarksutbyte våren 2004.
När blir ett ord svenskt då?
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS”
Att hålla en presentation
Svenska p Svenska p.
Urgermanskaurnordiskavästnordiskafornnorskafornisländskafornfäröiskaöstnordiskafornsvenskaforndanskavästgermanskaöstgermanska.
Huvudsatser och bisatser
Askersunds kommun
Möte hos Österåker Östra Ryds församling Möte hos Österåker Östra Ryds församling Utdrag ur bildspel från möte hos Svenska kyrkan. Deltagare Kenneth.
Språkrådets möte Språket ur utbildningens synvinkel Språkundervisningen i gymnasiet Språkundervisningen i gymnasiet Språkets betydelse för.
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Vem är du?.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Färöiska Färöarna tillhör Danmark men har ett eget språk och styr lite själv Färöiskan fick ett eget skriftspråk under 1800 talet När dem hade fått egen.
SIM TEAM.
Hur gör man en debattartikel?
DEN MAGISKA DÖRREN.
Bli bäst på Senior Alert Senior Alert Målet med timmen  När denna utbildningstimme är över så ska ni alla förstå tanken med Senior Alert.  Ni ska veta.
Lotta Ekman-Johansson & Ingrid Faste. Den korta versionen  Påvisa behov  Väcka intresse  Ge lättillgänglig information.
Språk Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Nu lär vi oss lite om likheter och skillnader mellan språken!
KVALITETSREDOVISNING En dokumentation över kvalitetsarbete.
16/12-14
Grattis faster! ...jag hörde att du fyller år idag. Det tänkte jag man kunde fira genom att bland annat visa lite hur jag har det  Pappa pratade om någon.
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Etik och moral Vad är rätt och fel?.
Cyberbullying/ Nätmobbning
MAKTLEKAR.
Varför läsa ett språk till i åk 8 och 9?
Retoriska arbetsprocessen
Bergvretenskolan 4A Klasslärare Helena Saari Elevcoach Philip Edman
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Judendomen k.
Suonenjokiveckan Måndag: Fotboll. Tisdag: Dans, Grillning, Onsdag i Saarijärvi: Stenåldersbyn, Runebergs museum. Torsdag i Varkaus: Svenska skolan, Museet.
BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.
BEANS NÖJD KUND INDEX 2015 Resultat från webbenkät.
Elev loggbok.
Om språkliga varianter
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE OCH FACEBOOK
Elevråd på Sfi. Hur fungerar det?
Elevråd på SFI vad är det?.
Medeltiden –den mörka tiden?
Elevråd på SFI vad är det?.
Elevråd på SFI vad är det?.
Studieverkstaden Akademiskt skrivande Presentationsteknik Studieteknik
Presentationens avskrift:

Motivationen att lära sig svenska Under utbytet lärde vi oss mycket svenska: vi upptäckte slutligen att vi alla kan prata flytande! Vi klarade av vardagens situationer utan någon engelska. Det var bra att gästerna kom från länder som Irak, Thailand, Afghanistan, Jemen och Somalia så att vi verkligen kunde öva upp vår svenska hela tiden, då vårt starkare språk engelska inte kom till någon nytta. När vi nu har märkt att vi behöver och kan svenska, är det roligt att läsa det mera och mera! De svenska eleverna gav oss språkliga råd. De rättade till om vi gjorde fel och det var till stor hjälp. Inför utbytet var vi alla rädda för tanken att umgås på svenska och vi trodde att vi inte skulle klara det. Vi kan fortsätta att tala svenska efter utbytesveckan med våra nya kompisar för vi har kontakt med dem nästan varje dag med telefon, genom msn och facebook. Så, vi ska inte glömma språket utan vi lär oss det hela tiden!

Svenska språket i Finland Fast Finlad är ett tvåspråkigt land är det inte alltid möjligt att få service på svenska var som helst, förutom på de tvåspråkiga områdena. Till exempel när vi besökte museet i Saarijärvi var där ingen svenskkunnig guide att anlita. Vår lärare översatte allt vad vår finska guide berättade så att de svenska eleverna kunde följa med. Ett annat likadant exempel var Stenåldersbyn som också ligger i Saarijärvi.

Svenska språket – vara eller inte vara? Just nu debatterar man igen häftigt om behovet av studierna i svenska i Finland. Undervisningsministern tycker att gymnasierna skulle ha flera obligatoriska kurser i svenska språket än numera. Däremot talar många om tvångssvenskan. Vår grupp och många andra elever tycker att det är mycket viktigt att ha tillräckligt svenska i skolans studieplan därför att Finland är ett tvåspråkigt land. Dessutom kräver flera arbetsplatser i Finland att man också talar det andra inhemska språket. Ytterligare ger svenska språket oss möjligheter att genom massmedia och litteratur och film t.ex. följa med vad som sker i Sverige och dess grannländer. Om vi kan svenska bra kan vi troligen också förstå danska och norska. Svenska språket är alltså mycket nyttigt och intressant!