VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vård och omsorgscollege Södra Norrland
Advertisements

1 Arbetsmarknadens utveckling i Skåne med särskilt fokus på Öresundspendlingen Anders Axelsson Näringsliv Skåne Örestat III Malmö 4 april 2014.
Gunilla Kajrup, proj.ledare Mikael Lennartsson, bitr.
Välkomna!. Vård- och omsorgscollege 17 Regionala college 70 Lokala college 145 Kommuner 19 regionala college representerade idag.
Vård- och omsorgscollege Nu på vår skola!. Verklig utbildning För viktigt jobb Där du behövs.
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Läget på arbetsmarknaden
Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län
Hur gör vi tandvården (mer) hälsoinriktad?
Vilka ansvarar ytterst för Vård och omsorgscollege i Sverige?
…är en samverkansform på nationell, regional och lokal nivå mellan arbetsliv inom vård och omsorg och utbildningsanordnare. Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
PROGNOS hösten 2013 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län.
Personal i omsorg och vård för äldre undersköterskor och vårdbiträden Utgör 85 procent av personalen i omsorg och vård för äldre 4,4 procent av.
Prognos över arbetsmarknadsutsikterna i Stockholms län
Landstinget Kronoberg
Vård- och omsorgscollege Kronoberg
Utvecklingen på arbetsmarknaden Håkan Gustavsson Analysavdelningen
Så ser det ut i Skåne – problem och möjligheter, Att välja jämställdhet Christian Lindell
Landstinget i Uppsala län 2014
Ett aktivt medarbetarskap
Kalmar län Arbetsmarknadsutsikterna våren 2014 Prognos för arbetsmarknaden
Vård- och Omsorgscollege (VO-College)
Bakgrund -Generationsväxling Personalbrist Över 20% går i pension -Efterfrågan på personal inom vård och omsorg med utbildning både på gymnasial.
PROGNOS hösten 2014 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län.
Bedömning till och med första halvåret 2015 och en långsiktig utblick
Karin Wisén Staxler, Vård- och omsorgscollege
Definition Vård- och omsorgscollege är en samverkansform på regional och lokal nivå mellan utbildningsanordnare och arbetsliv inom vård och omsorg.
Vård- och omsorgscollege
Ett axplock från Kommunerna i Stockholms- regionen – En lägesbeskrivning år 2014 Ett stöd för problem- formuleringar och prioriteringar kopplat till KSLs.
Yhmyndigheten.se. Några av Yh-myndighetens uppdrag Besluta om vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan Besluta om statligt stöd till dessa utbildningar.
Klarar sjukvården framtidens kompetensbehov?
1 Bli medlem i ett Saco-S-förbund Nytt pensionsavtal PA16
1 Bli medlem i ett Saco-S-förbund Nytt pensionsavtal för unga akademiker
Stora pensionsavgångar Bakgrund: risk för personalbrist i branschen Krav på mer kvalificerade kunskaper Åldrande befolkning.
PROGNOS hösten 2015 Arbetsmarknadsutsikter Gävleborgs län.
Vård- och omsorgscollege Kalmar län
Regionbildning på gång? 18 augusti Lång dags färd mot ……? ?
Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2015 Prognos för arbetsmarknaden i Västmanlands län 2016 Marcus Löwing Analysavdelningen.
Tre nya län 2019 Studieförbunden 10 oktober 2016.
Verksamhetsidé Förena arbetsliv och utbildning i ett gemensamt åtagande och ansvar att trygga personal- och kompetensförsörjningen inom vård och omsorg.
Arbetsmarknadsutsikterna våren 2017
Framtidens yrken och kompetenser i Västerbotten – Vård och omsorg
Självvärdering av kvalitetskriterier-Sörmland
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Syftet Det övergripande syftet med Vård- och omsorgscollege är att bidra till att säkra kompetensförsörjningen av framtidens behov av kompetent och.
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
kvalificerade kunskaper
Dagens program 13.00: Hej och välkommen
Välkommen till chefsdag i Vård och omsorgscollege
Fokus Yrkesutbildning VO
Kompetensbehov inom teknik och tillverkning Industritekniskt utbildade – Brist och ”överskott” samtidigt? Vilken vägledning kan regionala matchningsindikatorer.
Arbetsmarknadsläget för sjuksköterskor
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Certifierad samverkan
Skyddsfaktorer Riskfaktorer Livsvillkor Levnadsvanor Hälsa Ekonomiska konsekvenser Vårdkontakter Jämställdhet Jämlikhet Skyddsfaktorer Riskfaktorer.
Omställningen av hälso- och sjukvården
...mellan arbetsliv och utbildning!
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Vad innebär regionbildningen?
Invånarnas inställning till digitalisering i välfärden Undersökning genomförd av KANTARSIFO på uppdrag av Sveriges kommuner och landsting våren 2018.
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Välkomna till en workshop om språkutveckling
Regionala Vård- och omsorgscollege
Regionala Vård- och omsorgscollege
Målbild framtidens hälso- och sjukvård
Vård- och omsorgscollege är certifierad samverkan mellan arbetsgivare, fackliga organisationer och utbildningar som tillsammans skapar attraktiva och moderna.
Vindeln "Att alla invånare har tillgång till ett allsidigt och tillgängligt utbud av utbildningar av hög kvalité från förskola till och med universitetsutbildning,
Vilhelmina "Att alla invånare har tillgång till ett allsidigt och tillgängligt utbud av utbildningar av hög kvalité från förskola till och med universitetsutbildning,
Robertsfors "Att alla invånare har tillgång till ett allsidigt och tillgängligt utbud av utbildningar av hög kvalité från förskola till och med universitetsutbildning,
Presentationens avskrift:

VÅRD- OCH OMSORGSUTBILDNING PÅ GYMNASIAL NIVÅ (RIKET)

Relativt balanserat läge på arbetsmarknaden idag (riket) Nästan förvärvsarbetande hade en omvårdnadsutbildning på gymnasial nivå år Av dessa arbetar 43 procent inom äldreomsorg, 17 procent inom hälso- och sjukvård och 14 procent inom övrig vård och omsorg. Kvinnodominansen är idag stor då cirka nio av tio i arbetskraften är kvinnor. Enligt arbetsgivarnas bedömning i Arbetskraftsbarometern 2014 är arbetsmarknadsläget relativt balanserat för nyutexaminerade omvårdnadsutbildade.

Risk för kraftig brist på sikt (riket) Om intresset för utbildningen och genomströmningen i gymnasieskolan ligger kvar på nuvarande nivå beräknas i snitt knappt examineras därifrån till utbildningsgruppen varje år. Därtill beräknas, om utbildningsvolymen ligger kvar på dagens nivå, ett årligt tillskott från framförallt komvux på drygt personer med likartad utbildning. Närmare sex av tio bland de i arbetskraften är 45 år eller äldre och då gruppen är stor kan således ett stort antal personer väntas gå i pension under prognosperioden. Enligt prognosen väntas tillgången på vård- och omsorgsutbildade minska med knappt 15 procent fram till Efterfrågan beräknas enligt prognosen att öka med drygt 65 procent vilket till stor del kan förklaras med den förväntade mycket kraftiga ökningen av äldreomsorgen.

Preliminära uppgifter. Personer med utbildning på gymnasial nivå inom Vård- och omsorgsområdet, ex. undersköterskor. (Kalmar län) Ca 3400 anställda idag Ca 660 går i pension inom fem år, vilket motsvarar ca 20 procent av de anställda. Ca 1230 går i pension inom tio år, vilket motsvarar ca 35 procent av de anställda.

Preliminära uppgifter. Personer med YH-utbildning inom Vård- och omsorgsområdet, ex. specialistundersköterskor(Kalmar län) Ej tillräckligt underlag från kommunerna. Landstinget har idag 405 medicinska sekreterare anställda. 71 av dessa går i pension inom fem år och 148 inom nio år, vilket motsvarar ca 18 resp. 37 procent.

Preliminära uppgifter. Personer med utbildning på högskole- /universitetsnivå inom Vård- och omsorgsområdet, ex. sjuksköterskor(Kalmar län) Ca 2000 anställda idag Ca 315 går i pension inom fem år, vilket motsvarar ca 15 procent av de anställda. Ca 550 går i pension inom tio år, vilket motsvarar ca 27 procent av de anställda.

Visioner Halland Inom ramen för Vård- och omsorgscollege Halland kommer de samverkande parterna att arbeta för att uppnå följande vision: ”I Halland finns kompetenta medarbetare på attraktiva arbetsplatser. Framtidens personal utbildas på populära program inom VO-College i regionen och vård/omsorg är en av länets mest omtyckta sektorer att arbeta inom. Hallands vård och omsorg håller den högsta kvaliteten i Sverige”. Hallands slogan i det kommande VO-College arbetet är: ”Vård- och omsorgscollege Halland – kompetenta medarbetare, attraktiva arbetsplatser och Sveriges bästa vård och omsorg”.

Kronoberg Framförhållning, kraftsamling och samarbetsvilja krävs för att skapa utveckling och för att möta framtida behov. Den vision som de åtta kommunerna i Kronobergs län, Landstinget Kronoberg samt Regionförbundet södra Småland nu samlats kring är: Ett gott liv i södra Småland genom kompetenta och stolta medarbetare. Visionen ska känneteckna och genomsyra alla utbildningar och all verksamhet inom vård och omsorg. Den innebär att utbildningsanordnare och arbetsgivare tillsammans kommer att verka för att Kronoberg ska vara en attraktiv region att utbilda sig i, arbeta i samt få vård och omsorg i. Kan vi då styra utvecklingen med denna vision? Inte helt. Processen kring visionen och det som görs i visionens anda är det som kommer att ge effekt. Av denna anledning är det viktigt att visionsarbetet fortsätter och att visionen ständigt hålls levande.

Skåne Alla aktörer bland utbildningsanordnare och arbetsgivare som företräder branschen och/eller utbildar till branschen vård och omsorg, ingår i en regional samverkan, för att Skåne ska bli en av Sveriges mest attraktiva regioner, att utbilda sig i, att arbeta inom och få vård och omsorg av.

Uppland Möta de växande behoven av kvalificerad vård och omsorg bland länets invånare och trygga de framtida rekryteringsbehoven av kvalificerad arbetskraft inom vård- och omsorgsområdet i regionen.

Höglandet Höglandets kommuner ska erbjuda sina invånare vård och omsorg av högsta kvalitet i livets alla skeden. Vård- och omsorgscollege Höglandet ska genom bästa samverkan mellan arbetsliv och utbildningsanordnare skapa relevanta och attraktiva utbildningar för unga och vuxna för att möta framtidens stora behov av högkompetens inom vård och omsorg.