Kolets kretslopp.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Advertisements

Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
HOKUS POKUS I det här avsnittet ska vi lära oss mer om bl a vatten, temperatur, blandningar och lösningar Ord att lära sig: permanent, konservera, Celsius,
Syror och baser Syror och baser.
Vad är liv?.
Hur fungerar fotosyntesen? Näringskedjan. Kockarna.
Ett kretslopp innebär att ämnen cirkulerar genom ett ekosystem (Tex Jorden), till exempel vatten eller kol. Vad menas när vi talar om 'kretslopp' och.
Meteorologi Läran om vädret.
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
Det vanligaste ämnet på jorden. Du kan inte leva utan vatten
MILJÖ.
Ekologi.
Energiteknik Teknik direkt s
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Livets former Djur.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Hotet mot miljön.
Ekosystem Ekosystem.
CELLANDNING/FÖRBRÄNNING
Läran om samspelet mellan växter, djur och natur
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Fotosyntesen.
Livsviktigt Skriva/Läsa A2.1
LUFT.
Alger och Svampar.
Försurning.
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Ekologi Naturkunskap 1.
Begrepp.
Energiteknik Teknik direkt s
Varför ska vi plantera ett träd, gärna flera?
Luft Repetition.
Ekologi Läran om hur växter djur och andra levande varelser är beroende av varandra.
1800 t var grunden för Organisk kemi
I mitokondrien sker det förbränning.
Vad ska du äta och varför ?
EKOLOGI Läran om samspelet mellan levande organismer (djur och växter) och den miljö som de lever i (klimat, jordmån, m.m.)
Biologi Livets former.
Svenska växter och djur
Biologi Livets former.
Det finns två typer av kemiska reaktioner.
Kvävets kretslopp.
Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Mineraler Gödning Kvävets kretslopp.
Vad är det egentligen som kännetecknar liv?
Cellen.
Begreppslista.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Jordens, djurens och människans utveckling
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
Vilka är förutsättningarna för liv?
Biologi - Livets former.
NO - biologi Vi har gjort ett arbete och här är det Läs den gärna PS. Nästan alla bilder har vi hittat på Google med licensen: Som får användas och ändras.
Ekologi År 8 Ht 14. Ekologi – Nyckelbegrepp Fotosyntes Växternas energikälla Ekologi”läran om huset” Ekosystemsamspelet i naturen, avgränsad yta Individen.
Ekologi Berggrund, jordart, ljusförhållande, vatten, temperatur Växter, djur, svampar mikroorganismer Ekosyste m Skogen SjönEn stubbe Ekologi betyder egentligen.
Inkluderar även viktiga youtube-klipp på bloggen:
Vad är energi? Åsa Kallebo, Stenungskolan, Stenungsund –
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Miljö kemi.
Luft och Vatten.
- Luften är en blandning av gaser
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Det finns två typer av kemiska reaktioner.
Förenklad bild av kolets kretslopp
Socker bildas (druvsocker) Fotosyntesen sker i växtens gröna delar
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Presentationens avskrift:

Kolets kretslopp

Förenklad bild av kolets kretslopp Kretsloppet börjar lättast i atmosfären. Där finns ett lager av kol i form av koldioxid. Att det finns ett fungerande kretslopp av kol i naturen gör det möjligt för djur och växter att leva, samt att vi har en okey temperatur på jorden.

Fotosyntesen - livets viktigaste reaktion. Genom fotosyntesen så tar växter upp koldioxid från atmosfären. Växter behöver koldioxid för att kunna tillverka socker som växterna har till att växa och bli starka. Det bildas också syre. Men det vill växterna inte ha, så det släpper dem ifrån sig till oss (djuren).

Fotosyntesen i bild Så här kan man rita fotosyntesen. Här syns vattnets kretslopp också. Solen håller igång båda två. Energi är det socker som bildas i växterna.

Haven tar upp koldioxid Det första som bildas är vanlig kolsyra. Det går till så här: Kolsyra i vatten blir till något som kallas för karbonat. Karbonat reagerar med Ca2+(kalcium som finns i mjölk) och blir till skalen hos kräftor, räkor och krabbor. Döda kräftdjur blir till slam och som blir till kalksten.

Cellandning - kolets väg tillbaka till atmosfären Allting levande dör och allt levande behöver syre. Syret från växterna hjälper djur som oss och djur i marken att använda det socker som finns till att få energi. Det är precis som en förbränningsmotor. Cellandning är exakt som en motor på bensinbilen. Cellanding är också fotosyntensen fast tvärt om. Socker + syre blir energi + vatten + koldioxid

Ett rubbat kretslopp Vi såg på förra bilden att kol kan lagras flera miljoner år, antingen som sten eller som fossilt bränsle. Att under kort tid (100 år) ha eldat upp nästan allt fossilt bränsle har ökat mängden växthusgaser. Träden räcker inte till för att ta upp koldioxiden. Därför ökar temperaturen.