Avtalsrätt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
ATT VARA KONSUMENT INTRODUKOTION AV KAPITLET
Advertisements

Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Sagan om Piffy.
VÅRA RÄTTIGHETER SOM KONSUMENTER
PRIVATJURIDIK Köp och andra avtal (kapitel 8, sid )
Ingen äldrevård för mig !!
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
Metodstöd.
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
Bensinpris God dag, Jag har hört, Att bensinpriset kan inom den närmaste framtiden komma upp till Sek 17,00.
Avtalslagen.
för att + sin/hans Barnen förstår ingenting.
Mellankrigstiden.
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Problemsnack eller bygga lösningar.
Hur du skriver en bra historia
En kort lektion i hur du inte blir blåst
LAGAR OCH REGLER.
Servicekunskap Lektion 1 s 7-14
Lagar och Regler Kap. 5.
FMN, MAJ BRA ATT VETA OM Budgivning vid försäljning av fastigheter, tomträtter och bostadsrätter som förmedlas av fastighetsmäklare Vid köp av fastighet,
ATT VARA KONSUMENT. SANT ELLERFALSKT? En butik får höja priset hur mycket de vill.
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
Konferens och evenemang
Konsten att göra bra inköp
Arbetsområden Direktrådgivning Förebyggande arbete mot skolor, butiker, föreningar med mera Marknadskontroller, i egen regi eller på uppdrag av Konsumentverket.
Att göra: Nyhetsartikel
Världens 7 underverk.
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
Arbetslös.
DAGENS DIKT I dag är det måndag och det är mulet - men inte så kallt.
Inköpsrutiner.
Möte hos Österåker Östra Ryds församling Möte hos Österåker Östra Ryds församling Utdrag ur bildspel från möte hos Svenska kyrkan. Deltagare Kenneth.
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Avtalsrätt.
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
ATT VARA KONSUMENT INTRODUKOTION AV KAPITLET
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Erbjudande: kilo på fem dagar kilo på tre dagar. (Ej nybörjare) kilo på en dag! (Obs! endast för proffs)
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Värderingsövning/ fyra hörn
Avtalsrätt I och II.
Att vara konsument INTRODUKOTION AV KAPITLET
Spara kvittot! När du handlar en vara av ett företag/butik har du alltid rätt att få ett kvitto. Erbjuder ett företag/butik inte ut kvitto riskerar man.
Grattis faster! ...jag hörde att du fyller år idag. Det tänkte jag man kunde fira genom att bland annat visa lite hur jag har det  Pappa pratade om någon.
Köprätt.
1800-talet.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Pulpetenbladet Juni 2015 Uppfräschning av lokalen Tvärtom om vad vi skrev under aktuellt fliken i förra pulpetenbladet så kommer vi inte att ta in någon.
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
 Centralt innehåll:  Konsumtion och ekonomi  Ungas privatekonomi, till exempel att handla över Internet, att låna pengar, att handla på kredit eller.
PRIVATJURIDIK & RÄTTSKUNSKAP KAPITEL 9 K ONSUMENT- skydd.
Konsumenträtt Kap. 8.
Förklaring avtalslagen
PRIVATJURIDIK & RÄTTSKUNSKAP KAPITEL 8 A VTA L OCH k ö p.
Att vara konsument En butik får höja priset hur mycket de vill. Sant falskteller?
Konsument-ekonomi Ord och begrepp.
Så här anmäler du dig till högskolan VT18
En kort lektion i hur du inte blir blåst
En muntlig eller skriftlig överenskommelse
Lagarna inom handel Kap. 13.
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
Presentationens avskrift:

Avtalsrätt

Avtalslagen handlar om hur avtal uppkommer, och om de är giltiga eller ogiltiga. Avtalslagen säger inget om vad som händer om det exempelvis är fel på en köpt vara – det regleras i köplagen. Avtalslagen slår fast grundläggande principer som ofta återkommer i andra rättsområden.

Huvudregel: Anbud - Accept

Agnes sänder ett anbud till Bertil på försäljning av en bil för 57 Agnes sänder ett anbud till Bertil på försäljning av en bil för 57.000 kr. Anbudet anges vara bindande i 10 dagar. Efter 3 dagar får Agnes svar av Bertil: ”Ja tack, jag köper gärna bilen för 50.000 kr.” Agnes säljer istället bilen på sjunde dagen till en annan person för 60.000 kr. Bertil yrkar nu i domstol att få ut bilen för 57.000 kr, enligt det ursprungliga anbudet. Bedöm rättsläget!

I en dagstidning gick att läsa om Thomas som köpt ett bubbelbadkar hos Bauhaus i Länna för 6 912 kronor mot ordinarie pris 36 612 kronor, eftersom det var ett utställningsexemplar. Säljaren lovade att hålla badkaret för kundens räkning tills kontanter skaffats fram. Men när Thomas kom tillbaka till butiken var karet redan sålt till en annan kund. Bauhaus erbjöd ett likvärdigt exemplar till inköpspriset 20 000 kr. Thomas vägrade dock att betala mer än de överenskomna 6 912 kronorna. Gör en rättslig bedömning av konflikten!

För den månadspeng som 16-åriga Veronika genom åren fått av sina ömma föräldrar köpte hon sig en surfplatta, och tecknade sig även för ett mobilt bredbands-abonnemang. Ett halvår efter köpet ville dock Veronika inte längre veta av sin surfplatta, eftersom den krånglade en hel del. Dessutom hade det kommit in en rejäl räkning på abonnemanget. Har Veronika ingått ett bindande köpeavtal av surfplattan? Måste hon betala det mobila bredbandsabonnemanget? Kan hon åberopa fel i varan?

Uppgift 4 (8 poäng) Potatisgrossisten Edward Nilsson erbjuder genom brev till den exklusiva restaurangen Gourmet 500 kg potatis av sorten King Edward för 2,70 kr per kilo. Restaurangägaren Gastro Gourmet som under en längre tid försökt få tag på ett parti under 3 kr per kilo blir glatt överraskad och accepterar genast. När Edward Nilsson senare märker att han skrivit fel gör han gällande att han misstagit sig och skrivit 2,70 istället för 3,70. Gastro Gourmet svarar att ”accepterat är accepterat” och kräver att få potatisen för 2,70 kr per kilo. Bedöm rättsläget.

Åke har på en middagsbjudning fått Svea till bordsdam Åke har på en middagsbjudning fått Svea till bordsdam. Lagom till efterrätten kommer samtalet in på ett gemensamt intresse – veteranbilar. Det visar sig att Svea är en hängiven samlare av sådana, och att Åke har en gammal bil stående i garaget, som han tänkt göra sig av med. Åke blir så tagen av Sveas intresse att han erbjuder sin bil som gåva till henne. Samtalet har vid det här laget nått sådan intensitet att det uppmärksammas av bordsgrannarna – det är alltså inte bara Svea som hör Åkes erbjudande. Allt eftersom kvällen lider börjar dock Åke ångra sig – han hoppas att Svea har glömt det hela. Det har hon emellertid inte gjort – redan nästa dag ringer hon och vill komma och hämta bilen. - Är Åke rättsligt bunden av sitt löfte? - Hade det gjort någon skillnad om Åke under middagen istället skrivit ned sitt löfte på ett papper som han hade i sin kavajficka?

Uppgift 4. ( 6 poäng) Fiskgrossisten Allfisk kommer över ett större parti färsktorsk, närmare bestämt 3.500 kg. Allfisk erbjuder detta parti till ICA-kedjan, i ett mejl daterat och avsänt den 10 december 2009. Priset för hela partiet är 350.000 kr. Av misstag så kommer ingen svarstid att utsättas i mejlet. På kvällen den 11 december meddelar jordbruksministern att Sverige kommer att ensidigt upphöra med allt torskfiske från den 13 december, detta pga. att torsken håller på att bli utfiskad. Allfisk inser genast att priset på torsk kommer att stiga ordentligt och ångrar sitt meddelade till ICA. a. Är Allfisk bunden av sitt meddelande till ICA? b. Om de är bundna i så fall under hur lång tid?

Uppgift 2 (10 poäng)   a) Mia, som är VD för Snygg Keramik AB, beställer ett ganska stort parti fina och exklusiva prydnadssaker i keramik från Keramikfabrikanten AB. När hon några dagar senare berättar om beställningen vid ett möte med styrelsen får hon information om att styrelsen har beslutat att bolaget bara ska beställa keramikprodukter från Italien, eftersom såväl pris som kvalitet är mycket bättre där. Styrelsen uppmanar därför Mia att genast återkalla keramikbeställningen. När Mia hör av sig till Keramikfabrikanten AB får hon beskedet att keramikföretaget absolut inte vill höra talas om något återkallande och att Snygg Keramik AB är bundet av sin beställning. Mia informerar styrelsen om detta. Birgit, som är en av dem som suttit längst i styrelsen, föreslår att bolaget borde invända att Mia saknade behörighet att ingå den här typen av avtal. Vad svarar du på detta?