Förebyggande miljöarbete - Giftfri Miljö Uppströmsarbetet helt avgörande Renare avloppsvatten till reningsverken är en förutsättning för ett hållbart samhälle.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
1.Begränsad klimatpåverkan – MYCKET SVÅRT ATT NÅ •De globala utsläppen av växthusgaser måste minska med 50–70 -procent till år 2050 jämfört med 1990, och.
Advertisements

Tel: , E-post: Henriksdalsringen 58, Framtidens avloppsvattenrening.
Förebyggande miljöarbete - Giftfri Miljö Uppströmsarbetet helt avgörande Renare avloppsvatten till reningsverken är en förutsättning för ett hållbart.
Hur stor betydelse har kretslopp av näringsämnen från avlopp?
Information för frisörer
Kort om miljön och vår konsumtion
Välkomna! Levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla Björn Sjöberg, Åtgärdsavdelningen.
Når vi miljökvalitetsmålen till 2020*?
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Rena Västmanland Om kemikalier i din vardag Förbundet Agenda 21 i Västmanlands projekt Inledning. Presentera dig som en av fjorton Kemikalieambassadörer.
Miljödepartementet Framtidsjobb & stärkt konkurrenskraft för dem som bidrar till giftfri vardag? Lena Ek, Fores, nov 2013.
Hur hantera komplexa frågor?
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Susanne Eriksson och Lennart Höglind Lagstiftning, miljömål etc Avloppsreningsverk.
Miljömål och klimatstrategi
Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/18/EU av den 4 juli 2012 om åtgärder för att förebygga och begränsa faran för allvarliga olyckshändelser där.
Slam, fosfor och miljögifter i jordbruket. Policys och beslut Kemikalier – Ingen spridning av ämnen med inneboende farliga egenskaper (toxicitet, persistents,
Tillväxtberedningen 2 juni 2009, Lars S och Maria Ö BILD 1 Positionsdokument Gruvor och mineraler.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Sigtunastiftelsen 17 maj 2006
FOSSILFRI KOMMUN 28 mars 2007 Sala kommuns klimatarbete Lisa Granström
1 Regional bild av vatten- och avloppssituationen i omvandlingsområden Bernhard Jaldemark Andreas Egbäck Martin Bunn Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Startade 1997 med ideellt valda miljökommittéer 2005 – Alla klubbar I Hallandsdistriktet har tilldelats SGF:s miljödiplom Arbetet har bestått i framtagande.
Förebyggande miljöarbete - Giftfri Miljö Uppströmsarbetet helt avgörande Renare avloppsvatten till reningsverken är en förutsättning för ett hållbart samhälle.
Hur kan vi undvika de värsta kemikalierna?
1. Begränsad klimatpåverkan
Är Greppa Näringens frågor viktiga för konsumenten? Greppa Näringens halvtidskonferens 1-2 september 2004 Sören Persson Sigill Kvalitetssystem AB
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
Fördjupad utvärdering 2015 Fokusområde Hållbar konsumtion
Välkommen till miljömålsnätverket Nationella miljömålsrådet 17 myndighetschefer, ordförande Maria Wetterstrand Åtgärdslista i mars varje år,
Ulrika Palme, Hållbara urbana VA-system Ulrika Palme Miljösystemanalys, Energi & Miljö Chalmers tekniska högskola.
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
Miljömål: Levande sjöar och vattendrag
Tema: Hållbar utveckling
Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö - målmanual för uppföljning
Landsbygdsprogrammet och Havs – och fiskeriprogrammet
Miljösamverkan Skåne Verksamhetsplan
Näringslivet och miljömålen Richard Almgren Green Business AB
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Miljömålen Linda Tollemark
Kemikalietillsyn med inriktning på säkerhetsdatablad och egenkontroll
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Kerstin Lundin-Segerlund Miljömålsarbete i Norrbotten Jörgen Naalisvaara ”Norrlandsmöte”, Umeå 19 oktober 2011.
Vattendirektivets roll i tillsynen av miljöfarlig verksamhet Pardis Pirzadeh Ansvar: Miljögifter inom vattenförvaltningen och miljömål. Finns på: vattenstrategiska.
Effektivisera havs- och vattenförvaltningen!. Rent vatten – tyvärr ingen självklarhet övergödning och kemikalier konsumtion och handel med varor klimatförändringar.
God bebyggd miljö. Övergripande vision Gäller alla kommuner Glömmer inte landsbygd Nu miljömål På sikt total hållbarhet Ta sats för snabb ökning Ett län.
Klimatsäkra samhället - En utmaning även för vattentjänsterna! 1.
Miljömålsberedningen Miljömålen – grunden för svensk miljöpolitik.
Träff Miljökonsulter Rune Brandt. Miljöskydd Länsstyrelsen Miljöinspektörer kommun Branschspecifik TVL Länsmiljöträff Miljöchefer 2 ggr/år.
Hälsa i Miljömålen? Hälsofrågor, en självklar del av miljöarbetet? Området hälsa i den fördjupade utvärderingen av de svenska miljömålen 2007.
Avfallsförebyggande program
Statsrådsberedningen EU:s strategi för Östersjöregionen - en EU-politik för Östersjöområdet.
Kommunnätverk Giftfri vardag Lync-möte med länsstyrelserna 22 sept
Vår Planet Jorden. Vi ska lämna över ett samhälle till nästa generation där de största miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem.
Miljö Återvinning Värdefulla metaller Nyttiga Farliga ämnen.
Nya regionala miljömål för Västra Götaland. Miljömålsarbetets styrgrupp (Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och VGR) har beslutat att vi behöver regionalisera.
Kemikaliesmarta förskolor. Kemikaliebanta för en giftfri förskola Under genomfördes projektet ”Kemikaliebanta för en giftfri vardag” Två olika.
GUIDE TILL EN GRÖNARE TVÄTT. Tvätta miljöanpassat! Nuförtiden är tvätten den hushållsyssla där vi använder mest kemikalier! En del av kemikalier fastnar.
Regeringsuppdrag fosfor – konsekvenser för slamanvändning i Sverige VAS-rådet 13 februari Regeringsuppdrag fosfor – konsekvenser för slamanvändning i Sverige.
Avloppshantering i Stockholms län – ett vägval i strategin för Ingen övergödning Vas-rådet den 13 februari 2014.
Vatten En förutsättning för liv Vad ska vi behandla? Vattenfördelning Vattnets kretslopp Vattenverk Hoten mot Östersjön.
Slammet som resurs – Käppalas arbete för att sluta Kretsloppet Cecilia Bertholds.
Miljö Ekonomiska Sociala
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2017 Skypemöte 6 sept
Berätta RU hållbar återföring fosfor.
Miljömålen består av tre slags mål
Energiförsörjningen och miljön
Nytt uppdrag sedan årsskiftet
Miljömålen består av tre slags mål
Presentationens avskrift:

Förebyggande miljöarbete - Giftfri Miljö Uppströmsarbetet helt avgörande Renare avloppsvatten till reningsverken är en förutsättning för ett hållbart samhälle. Mängden oönskade ämnen som kommer till reningsverken måste minska. Inför EU-förbud, restriktioner och utfasning av miljöfarliga ämnen i konsumentprodukter. På Svenskt Vatten arbetar vi i första hand med att fasa ut: –De prioriterade ämnena enligt ramdirektivet för vatten –Miljöfarliga receptfria läkemedel –Kadmium i hobby/konstnärsfärger –Silver som bakteriedödande medel

2 Avloppet är inte gjort för kemikalier Inte vår miljö heller

Fosfor är en begränsad global resurs Kritiskt att nu genomföra regeringsuppdraget så att det blir hållbara och tydliga regler om återföring av fosfor. Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen behöver arbeta mycket nära tillsammans och i nära samråd med övriga berörda myndigheter och intressenter.

Ännu bättre biogasproduktion Det finns behov av att: genomföra den nationella biogasstrategin ha nationella styrmedel som är energi- och kostnadseffektiva

Minskad övergödning i våra sjöar och hav Det finns behov av att: tydliggöra svenska åtaganden för minskning av fosfor- och kväveutsläpp, och vilka förväntningar som finns på vattentjänstsektorn. utveckla styrmedel som är energi- och kostnadseffektiva