Biologi Livets former.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Cellen.
Advertisements

Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
En planet föds..
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
Vad är liv?.
VÄXTER Fröväxter.
Djur Vilket djur ska bort?
Cellen.
Ryggradslösa djur.
Evolution -evolutionsläran förklarar hur livet uppstod och hur det levande hela tiden förändras.
KURS ht-11 Välkommen! Ann-Sofie, Anette, Curta, Håkan, Karin
Aldijana Puskar Brinellgymnasiet
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Bakterier , celler och andra små saker
Repetition Djur- och växtcellens struktur.
Cellen.
Cellen.
Ekologi.
Cellen och levande ting
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Cellen och dess delar.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
Livets former Djur.
Ekosystem Ekosystem.
Hej! Välkomna till NO!.
Näringsämnen i kroppen
Fotosyntesen.
Och utvecklingsteorier
Alger och Svampar.
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Linné delade in djuren och växterna
Ekologi Naturkunskap 1.
Cellen.
Mikrobiologi.
Ordning av livet.
Celler Allt levande är uppbyggt av celler. Växter av växtceller och djur av djurceller. Skillnaden mellan en växtcell och en djurcell är att Växtcellen.
LIV Består av celler. Rörelse, vrider sig efter solen eller förflyttar sig. Använder sig av energi i olika former. Gasutbyte, tar in en gas och släpper.
Introduktion Vad tror du att biologi handlar om?
Svenska växter och djur
Vad är liv? Ämnesomsättning (mat och luft) Fortplantning
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Kolets kretslopp.
Biologi Livets former.
Växter – liten fördjupning
Energi Var kommer energin ifrån Vad är energiprincipen
Vad är det egentligen som kännetecknar liv?
Läran om livet Biologisk mångfald Kapitel 1 i Spektrum Biologi
Cellen.
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Läran om livet Biologisk mångfald Kapitel 1 i Spektrum Biologi
Cellen.
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
Biologi - Livets former.
Allt som lever S Vad är biologi?.
Han delade på 1700-talet in alla levande varelser i olika grupper. Då utgick han från två huvudgrupper som han kallade RIKEN.  Växtriket  Djurriket.
Inkluderar även viktiga youtube-klipp på bloggen:
Fotosyntes. Ungefär för 3 miljarder år sedan var jorden en ganska dyster plats. Inte den gröna plats fullt av växter och andra organismer som vi idag.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Arter Växter och djur delas in i arter
MÄNNISKOKROPPEN Biologi åk 7 HAGABODASKOLAN – VALDI IVANCIC.
Att dela in livet Vi söker efter sätt att organisera vår värld.
Svampar Svampar är närmare släkt med djur än med växter
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Celler, bakterier och virus
Ekologi.
Celler, bakterier och virus
Människokroppen - celler i samarbete
LIVSPROCESSER – 7 GEMENSAMMA NÄMNARE.
Presentationens avskrift:

Biologi Livets former

Organismer Allt levande är indelat i olika grupper Tex djur, svampar, växter, alger osv Olika miljöer kräver olika saker av det som är levande. Detta gör att det skiljer en hel del mellan olika organismer som tex lever på land jämnfört med de som lever i vatten.

Liv Det finns vissa saker som måste uppfyllas för at vi ska anse at det är en levande organism. Dessa är; - rörelse, allt levande kan röra sig - föda, allt levande måste äta i någon form - andas - avföring, avfallsämnen släpps ut - växa, tills livet blir fullvuxet - få barn

Celler Alla organismer består av celler Cellerna är små och ser lite olika ut Det finns skillnad mellan djurceller, växtceller, bakterieceller och svampceller. I cellerna finns generna och arvsanlagen. I cellen finns en ritning med instruktioner om hur cellen ska vara. Bakterie, muskel, grön bladcell….

DNA Bär på instruktioner om hur du ska se ut, vilka egenskaper du har.(längd, hår, pojke, flicka) Instruktionerna ärver man från sina föräldrar och det gör att man till vis grad påminner om sina föräldrar(utseende, sjukdomar) Det finns mer än 20,000 gener i varje cell och alla är vi olika. Det undantag man känner till är om man är tvilling.

Celler Djurcell. Har en cellkärna med DNA, ett omslutande membran som innehåller cellvätska Växtcell. Har en cellkärna med DNA, en cellvägg som omsluter cellvätskan med vakuol och klorofyllkorn. I dessa korn finns klorofyll där världens viktigaste reaktion sker. Bakterier/svampar. Som växt och djurcell men saknar cellkärna Svampceller påminner mest om djurceller men innehåller fler cellkärnor.

Klorofyll Växterna fångar in solenergi, omvandlar koldioxid och vatten till socker. Detta kallas fotosyntesen, grunden till liv för växter och djur på jorden.

Carl von Linné Alla arter har ett dubbelnamn på latin Först släktnamn Sedan artnamn Linné måste klassas som Sveriges och kanske världens största. vetenskapsmän genom tiderna

Djur Alla djur måste ha föda, syre och vatten för att överleva. Födan omvandlas till energi med hjälp av syre. Energin används främst till rörelse, hålla värmen och växa. För att livet ska gå vidare är det viktigt att djuret kan para sig och föra generna vidare. Det spelar alltså ingen roll om man är snabb och stark utan det är avgörande att hitta en partner.

Ryggrad Man skiljer på djur som har ryggrad(ryggradsdjur) och de som saknar(ryggradslösadjur). De flesta djur saknar ryggrad(ryggradslösa). De kan istället ha ett skal som kräftor. Andra är helt mjuka som maneter. Ryggradsdjuren har ett skelett inuti kroppen, människan.

Värme Det är centralt att det finns värme för att djur ska kunna leva. Vissa djur skapar sin egen kroppsvärme genom att förbränna födan(jämnvarma), andra tar den direkt från solen(växelvarma).

Växelvarma djur Har en kroppstemperatur som följer omgivningen. Söker sig ofta till varma ställen som berg som värmts av solen. Då det inte finns värme så rör de sig långsamt. Hit hör de flesta djur utom däggdjur och fåglar.

Jämnvarma djur Dessa djur strävar efter att alltid hålla samma temperatur. De äter mycket och är isolerade/feta. För att reglera temperaturen svettas, flämtar, badar djuren. Ibland har man hög temperatur och det beror ofta på sjukdom. Då kroppen försöker att döda bakterier genom värme.

Växter Grönt klorofyll gör växter gröna Klorofyllet gör att växten kan fånga energi från solen Energin används till att producera socker. Detta görs alltså med hjälp av solen, vatten, koldioxid samt näringsämnen Socker används för att bygga växten, restprodukten syre släpps ut i luften.

Växtceller Innehåller klorofyllkorn, stora vakuoler(vätske blåsor) och omges av en cellvägg När en växt börja ”vissna” är det vakuolerna som saknar vätska.

Förökning Sexuell förökning Ofta sker detta i blomman där könsorganen finns Hanorganet kallas ståndare Honorganet kallas pistill Efter befrukningen förvandlas blomman till en frukt med frön

Fotosyntesen När växter genom klyvöppningarna tar upp koldioxid, startar en kemisk process Vatten, energi, koldioxid samt näringsämnen reagerar och det bildas syre samt socker. Jorden bidrar med nitrat, fosfat samt kalium Som vi sett i filmer ”söker ”sig växter mot ljusenergi. De vrider sig, slingrar, klättrar osv.

Klyvöppningar På bladens undersida finns det öppningar som släpper ut syre och tar upp koldioxid. Växten släpper även ut en del vätska genom dessa På vinter är det torrare och vätskan tas tillbaka till stammen, detta gör att löven tappar sin gröna färg.

Rötter Dess uppgift är att suga upp vätska samt hålla fast växten. Detta rotsystem gör att jorden inte eroderar(blåser bort) så lätt.

Sporväxter