Lyrik el dikt… http://www.youtube.com/watch?v=J7E-aoXLZGY.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Fem goda vänner på äventyr De fem goda vännerna träffades varje dag och hittade på nya bus. Den här dagen hade myggan en idé. ”Jag vet, vi flyger till.
Berättande texter Kännetecken för berättande texter –
Anne Frank Historia.
Tänk på vad du säger innan du uttalar orden!!!
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Språklig variation i sverige
Lucia -12 Vi ska göra världens bästa Luciakonsert
78 respondenter. 2 [1] Hur har det varit hemma sedan du var här sist?
C ognitive A ffective T raining Peter 12 år. En Sommarsöndag •Den här helgen är jag på Strandbo. I går berättade de vuxna att vi ska åka till stranden.
Att läsa och studera.
Musik & kommunikation 50p.
Blinka lilla stjärna Blinka lilla stjärna där,
Ett Brott Är Ett Brott... Av Lovisa Wirdemo.
Kända berättande verk samt ord och begrepp som används i analys.
Här kommer en gammal kinesisk visdom!
VÄLKOMMEN TILL SVERIGE
= att visa istället för att berätta
Det va en gång en katt och hund del 1
Bestämd och obestämd form i adjektiv och substantiv
ORDKUNSKAP Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
ersätter substantiv ex: personliga, possessiva, reflexiva, relativa
Samma fast olika eller olika fast samma?
En vacker tjej bjuder hem en ung man för lite “mys”
Romantiken 1760 – 1840.
Ett ödesdigert misstag…
Olika typer av sagor.
Samma fast olika eller olika fast samma?
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Ett arbetsområde om poesi
Marie Lindberg är debutant i stora mått både i Melodifestivalen och offentligheten som artist. Marie är lärare till yrket och undervisar förstaklassare.
Anne Frank Historia.
Musik: Nightengale Serenade
Av Murwet och Sandra. Det var en gång en planet som hette Mars. Han hittade flera planeter.
Skrivarskolan KÄLLHÄNVISNING.
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Music: Nightengale Serenade
Hur vill du att vi arbetar med dessa uppgifter?
ATT BLI EN EXPERTLÄSARE.
Små lätta moln ser jag på din himmel, din himmel som är blå.
Tänd ett ljus och låt det brinna låt aldrig hoppet försvinna
Norge.
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Litterära och retoriska begrepp
Ett arbete i ämnena bild, biologi och svenska. Åk 4
Färöiska Färöarna tillhör Danmark men har ett eget språk och styr lite själv Färöiskan fick ett eget skriftspråk under 1800 talet När dem hade fått egen.
NÄSTA UPPGIFT I JAG-TEMAT!! “ Din favoritmijö”. GESTALTA  Det luktar bensin. Solen skiner från en klarblå himmel och maskrosorna vid vägkanten är utslagna…
Hinduism Många gudar Astrologi Reinkarnation Karma Meningen med
Sång till Friheten Du är det finaste jag vet Du är det dyraste i världen Du är som stjärnorna Som vindarna Som vågorna Som fåglarna Som blommorna på marken.
Media och reklam.
DU GAMLA, DU FRIA Du gamla, du fria, du fjällhöga Nord, du tysta , du glädjerika sköna! Jag hälsar dig, vänaste land uppå jord, din sol, din himmel, dina.
Kristina Yondt
Energiteknik Teknik direkt s
Att skriva dikter.
Skrivregler & grammatik
Reportage En journalistisk text som på nära håll beskriver människor, platser, händelser och företeelser Journalisten måste ut i verkligheten för att.
Anna Larson REPSLAGARMUSEET. Man har hittat målningar av rep som är över år gamla. Man använde senor, hudar, rötter, bark, slanor, gräs m.m. Repen.
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Det va en gång en katt och hund del 1
Klimatsmart Argumentation.
Kristina Yondt
{ Rock Elvis Prestley.  Elvis Prestley Jailhouse Rock  Robert Johnson (1930-tal) och Elvis Prestley (1950-
{ The Beatles Pop.  U S A eller Amerika var hittills det land där det mesta hände inom bluesen och rocken.  På 50-talet började man tillverka väldigt.
Dikt och poesi.
Kommer från grekiska och betyder att sjunga till lyra
Filmtajm!.
Hej, jag heter Karam och jag ska berätta om en bok som jag har läst.
I en levande församling Apg 2:41-47
Spoken Word.
Lässtrategi Titta på rubrik och bilder.
Presentationens avskrift:

Lyrik el dikt… http://www.youtube.com/watch?v=J7E-aoXLZGY

Kort historik Musik – text – musik Ljud + Bild = figurdikt Från början var lyrik i första hand något man lyssnade till. Det de gamla grekerna kallade lyrik var litteratur som sjöngs. Ordet lyrik kommer från lyra som är ett instrument. Under tid frigjordes sedan dikten från musiken och lästes fristående för att sedan under 1900-talet igen sammanknippas mycket med musik i form av sångtexter. Lyriken som framfördes tillsammans med musik ansågs lägre stående än den utan. Den utan hade istället rytmer och ljud som rim som i sig utgjorde musik. Ordet lyrics säger väl allt också…. Efter boktryckarkonstens genombrott började dikter som krävde att man både såg och hörde för att förstå slå igenom. Bilddikter som bestod av ord formade till bilder.

Barock, Modernism, 1900-tal, Futurism Bilddikt kommer till…. Bilddikt blir poppis igen! Guillaume Apollinaire ”Ord i frihet” Ord blir till text som blir bild som blir musik – Scatsång är ett exempel 90-tal lyrik till musik Barock….Mellan 1500-1700- talet. B:s litteratur strävar efter ståtlighet, avancerad begreppsanalys och uppvärdering av språkets egenvärde. Man ville gärna överdriva. Mycket metaforer, ordlekar och ljudsymbolik. Uppgiften var att röra, både genom chock, genom att väcka häpnad vilket man försökte genom att ta till oväntade uttryck. Man började skriva bilddikter igen. A:s exempel är ganska tydligt att utan bilden får texten inte alls samma innebörd. ”Se här sarkofagen i vilken han vilar ruttnande och blek.” Under Futurismen blev det inte längre viktigt att det var grammatiskt korrekt utan bilden och att orden var fria var viktigare och dikten utvecklades ytterligare. Spotify!! Heebie Jeebies, Louis Armstrong

Slutsats: Lyrik kan handla om vad som helst och se ut hur som helst.

Figurdikt Bild och text ska ha samma budskap och stärka varandra!

Utställning för päron! Kriterier + utställning = redovisning

Begrepp Stavelse gammal = gamm/al/ Rad ”gammal man går” Strof Hon kom som en krusning från spegelblank sjö
 och satte sig bredvid på gräset.
 Den kyliga vinden tog hastigt adjö
 och blåste sig bort över näset,
 men solen blev kvar
 och stillheten var
 så levande, riktig och sann;
 Hon fyllde min hand
 med vishetens sand
 en höstkväll då himmelen brann. Handlar om hur många vokaler det finns i ordet. En rad i dikten som kanske innehåller ett visst antal stavelser. Strof är en grupp versrader som bundits ihop av ett versmått.

Fler begrepp… Rim gris, fis, flis, bris Synonym katt, kisse, misse http://www.youtube.com/watch?v=H5je_eK0V1w Synonym katt, kisse, misse Allitteration titt som tätt, hus och hems Liknelse ”Dina ögon är som stjärnor” Metafor ”Dina ögon är stjärnor” Rim – ord som avslutas på samma vis Synomnym – olika ord med samma betydelse Allitteration – Ord som börjar med samma ljud (bokstavsrim) som t.ex. punkt och pricka, styrde och ställde, tjo och tjim men inte sanning och skämt eftersom det inte är samma ljud. Både liknelse och metaforer är bildliga sätt att beskriva något. Men, i en metafor finns aldrig ordet ”som” med. Bara i liknelser. Liknelser vi använder oss av ofta: Arg som ett bi, rik som ett troll, hungrig som en varg. En metafor kan erstätta något annat genom en hel dikt. Man kanske inte vill skriva rakt ut vad det är man menar.

Analysera dikten… Krakel spektakel, kusin vitamin Hängde och slängde uti en gardin För hej och hå i gardinen den blå Krakel spektakel vad tänker du på?