Överenskommelsen inom integrationsområdet Uppsala 30 september 2014 Julio Fuentes Organisationsrepresentant Styrgruppen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
3 av 4 lever med psykisk ohälsa, antingen egen eller som närstående.
Advertisements

Mottagande i särskolan för elever med utländsk bakgrund
Folkhälsa och funktionshinderspolitiken - hälsa på lika villkor
Kultur för alla – gäller det mig
Socialdepartementet Strategi för funktionshinderpolitiken Nationell konferens 16 mars 2011 Ulrik Lindgren Politisk sakkunnig för Maria Larsson.
Konstruktivism Aktörers identiteter och intressen kan inte tas för givet. Kan vara olika vid olika tillfällen. Immateriella fenomen, te x identitet, språk,
Beskrivning av området samhällsskydd och beredskap
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Samordning – samverkan - samarbete Falkenberg 21 november 2011 Berth Danermark
RÄTTEN TILL BÄSTA MÖJLIGA FYSISKA OCH PSYKISKA HÄLSA
Näringsdepartementet Pilotlän för grön utveckling Regional workshop 28 maj 2013 Fredrik von Malmborg, Näringsdepartementet.
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH. SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Presentation Jämte, Estland, Västerbotten, Stockholm.
Samverkan mellan social ekonomi och Göteborgs stad
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Vad det handlar om Malmö stad satsar på att göra Malmö till en trygg och bra stad att leva, bo och arbeta i. Tillsammans med Malmöborna, företag, fastighetsägare,
Funktionshinder i tiden 1-2 april, Stockholm Samling för social hållbarhet – åtgärder för jämlik hälsa i Västra Götaland.
Mångfaldsinformation
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
SMAK-seminariet Berth Danermark
Vägar till en jämlik hälsa
Politiskt deltagande: demokrati och mänskliga rättigheter
Tobias Hedkvist Annika Stark Arbetsmarknadsförvaltningen
Idéburet Offentligt Partnerskap
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Folkhälsoarbete och arbete med social hållbarhet ur ett regionalt och kommunalt perspektiv Nora
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
Förbättra villkoren för det civila samhället – ideella föreningar, stiftelser, trossamfund, nätverk och andra aktörer – som en central del i demokratin.
Samverkan – hindrande och främjande förhållanden Örebro 27 januari 2012 Berth Danermark
”I en alltmer mångkulturell skola måste alla lärare ha kompetens att undervisa två- och flerspråkiga elever och veta vad det innebär att lära på ett andraspråk.”
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar
Sara Nyberg, ECE/Lärande Dan Borglund, ECE/Lärande
Mänskliga rättigheter – maktdimension
Sverige i Europa Europa i Världen Presentation av Europeiska socialfonden Uppsala 2 december 2008.
Långsiktighet samverkan dialog process relation insyn mångfald respekt medverkan utveckling ansvarsfördelning partnerskap tydlighet självständighet oberoende.
Europeiska Integrationsfonden för tredjelandsmedborgare.
Överenskommelsen inom integrationsområdet
Politisk Geografi.
Kunskap och värden – måste vi välja? Sven-Eric Liedman.
Utgångspunkter och förhållningssätt Djurönäset 15 april 2015
Överenskommelsen mellan regeringen, Sveriges Kommuner och Landsting samt idéburna organisationer inom integrationsområdet.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Finansiell samordning
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Jämställdhetsintegrering inom förskola och skola
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
––– Närmare koppling till sakfrågor Stockholm
Kommissionen för jämlik hälsa Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Magdalena Brasch.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Segregering - integrering. Etnocentrism – egna kulturen som måttstock Kategorisering – kategorisera människor, risk för vi/dem Etnicitet – social tillhörighet,
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
Möjlighet till Egen Kraft!
Något att tänka på när man söker pengar
För demokrati, tolerans och alla människors lika värde
Psykologi Introduktion.
BasKraft - ökar förmågan att skapa resultat tillsammans
Sociologi Introduktion.
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Fokus Yrkesutbildning VO
Varför en satsning på psykisk hälsa?
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Socialpedagogiska programmet, 180 hp
Elevhälsa Vilka behov ser vi? Hur kan vi förebygga? Marie Aspfors
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Överenskommelsen inom integrationsområdet Uppsala 30 september 2014 Julio Fuentes Organisationsrepresentant Styrgruppen

Kännetecken Den initierades av regeringen Ideella och idéburna organisationer som deltar i överenskommelsen är verksamma inom olika samhälls- och politikområden och har därför olika utgångspunkter Integration omfattar (nästan) alla samhälls- och politikområden.

Organisationernas syfte Att bidra med kompetens och erfarenhet till en mer effektiv etablering och integration. Att definiera villkor för relationen mellan de idéburna organisationer som arbetar med integration och nyanländas etablering och den offentliga sektorn. Att i dialog i samverkan med regeringen och SKL identifiera och undanröja hinder, föreslå och genomföra åtgärder –som underlättar individers etablering och –som förbättrar samhällets förmåga att anpassa rådande strukturella och institutionella förhållanden när det gäller integration.

Organisationernas utgångspunkt Organisationerna definierar att nyanlända är människor som fysiskt precis kommit till Sverige menar att integrationspolitiken omfattar alla från nyanlända till människor som bott i Sverige många år menar att integration är en ömsesidig process hos den enskilde och samhället

Organisationernas utgångspunkt Organisationerna menar att alla människors lika värde och de mänskliga rättigheterna är grunden för ett mångkulturellt samhälle menar att ett effektivt integrationsarbete handlar om att motverka att grupper och individer marginaliseras och diskrimineras

Organisationernas utgångspunkt Organisationerna menar att det finns brister och behov som inte tillgodoses –Svenska språket är en av nycklarna till samhället, men utbildning i svenska som andraspråk är bristfällig –modersmål har låg status trots att det är en förutsättning för en god andraspråksinlärning –arbetslivet tar inte till vara människornas resurser

Organisationernas utgångspunkt Organisationerna menar att Ett förhållningssätt för att förstå andras villkor och bakgrunder behöver utvecklas Kultur är inte statisk Människan är både kulturbärande och kulturskapande i en komplex verklighet som påverkas av ekonomiska, sociala, historiska och politiska omständigheter

Organisationernas utgångspunkt Organisationerna menar att Nya samverkansformer behöver utvecklas Tillgängliga resurser ska i högre grad komma de idéburna organisationerna till del