Informationssöknings- processen En lärande process med lärare och bibliotekarie i samverkan med elevens informationskompetens i centrum Carol Kuhlthau.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Advertisements

Material för projektarbetet
Det är viktigt att se till elevens hela skoldag, att lärmiljön är utformad så att de som behöver, kan använda alternativa verktyg i det vardagliga arbetet.
Examensmål SA SA Kreativ? Aktiv? Nyfiken?.
Informationssökning Tehres Lindskog Thorildsplans gymnasium
Gymnasiearbetet p..
Nyströmska skolan Söderköping
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Gymnasiearbetet Tekniker och resurser för informationssökning
Problemsnack eller bygga lösningar.
En utbildningssatsning i samproduktion mellan
Fördjupning i historia
Informationssökning & Källkritik
InfoComp Ett samverkansprojekt mellan skola och bibliotek om informationskompetens och lärande.
Högskoleförberedelse
Acando föreläsning Uppsala caseakademi
Hela världen talar… Global Issues in Context är en lektion i att lyssna! Hulebäcksgymnasiet, Härryda. Västerhöjdsgymnasiet, Skövde.
ATT PRODUCERA EN UNDERSÖKNING
Centrala innehåll och kunskapskrav
S OCIALA INVESTERINGAR Några frågor. Ä R DET NÅGON SKILLNAD MELLAN SOCIALA INVESTERINGAR OCH VANLIGA UTVECKLINGS - PROJEKT ? Sociala investeringar innebär.
Logga in i Fronter och klicka på:  Rum  Alla rum  Biblioteket  Projektarbetet En plats att börja på Här hittar du massor av råd och tips – följ länkarna!
Möjligheter till arbete med hjälp av kognitivt stöd ?
Nya utvecklingssamtal
Problembaserat inlärande eller Problembaserat lärande
Ta ställning och handla!
1. Uppgiften presenteras
? Gymnasiearbetet Hur kan biblioteket hjälpa dig
Forsknings- och utvärderingsmetoder, 15 hp
Informationskompetens. Eleven ska kunna… orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Deras förmåga att.
Ekvationer Det är inte så svårt?.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Att tillsammans påverka!
Läroplansträff Välkomna!.
PROJEKTARBETE 2010 – 2011.
Entreprenörskap Initiativ Problemlösning Samarbetsförmåga Handling
©Else-Britt Hellström
Reseproduktion och försäljning
INFORMATIONSKOMPETENS 1
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
TANKE – KÄNSLA - HANDLING 1.Tänka igenom olika ämnen. Tveksamhet. Osäkerhet 2.Ämnesval. ”Väga ämnet”. Optimism 3.Utforska ämnet. Orientering. Förvirring.
W EBQUEST Vad är det?. W EBQUEST : HISTORIA OCH DEFINITION Konceptet Webquest utvecklades 1995 av Bernie Dodge i samarbete med Tom March vid San Diego.
Att lära sig att analysera
En grupp universitetslärares syn på studenters informationskompetens vid Linköpings universitet Ann-Katrin Perselli Kajsa Gustafsson Åman Linköpings Universitetsbibliotek.
En guide för arbeten i SO
Lektion 1 Vt-15 Vad vi gör idag?
KÄLLKRITIK & INFORMATIONSSÖKNING
SCHOOL OF HUMAN SCIENCES Värdepedagogiskt forskningsfält på HiK Utgår från den del av den pedagogiska praktiken som leder till att barn och unga utvecklar.
Varför inte bara Google?
pedagogisk dokumentation
Personligt brev.
Analysförmåga Jämföra: Likheter och skillnader, för- och nackdelar
Temaområde 1 Ledarskap i skolan – att leda lärande.
Utvärdera – hur gör man praktiskt? Metoder och verktyg Presentation för Göta Styrgrupp,
Ger Webbquest ett bättre samarbete bibliotek-lärare? Saga Pohjola-Ahlin Odontologisk biblioteksträff 2004, Malmö.
Utvärdering av utökat barnhälsovårdsprogram i Rinkeby
Gymnasiearbete för högskoleförberedande examen
LÄGET I PROJEKTET Anja Kivimäki. Mål Snabbare insatser till elever som behöver stöd Stöd genom samverkan Dokumenterade samverkansprocesser.
Skollagen (2010:800) I 2 kap. 36 § skollagen, som började tillämpas 1 juli 2011, står det att eleverna i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan, sameskolan,
Svante Häggström 2005 Utökad VFU Att använda IKT för kontakter mellan lärarstuderande och elever i skolan.
Delprov 3 Delmoment a Av: Rebecca Hansén VT15. Innehåll  Utmaning 1 – Prototyper i designprocessen - Prototyper i designprocessen - Prototyper i designdialog.
Ska Sverige ha dödsstraff eller inte?
Källkritik Plagiat Informationssökning Lästeknik Mindset.
Lära för livet!.
Ny termin – nya möjligheter. Sista rycket i grundskolan.
TFYY51 Informationssökning
Metodstöd Att arbeta med MUSK-resultatet
ATT GÖRA FILM PÅ SÄTRASKOLAN
MIK-projekt Grundlärarutbildningen
Den här presentationen innehåller:
Styrning och ledning matematik
Presentationens avskrift:

Informationssöknings- processen En lärande process med lärare och bibliotekarie i samverkan med elevens informationskompetens i centrum Carol Kuhlthau

Utgår från empiriska studier på amerikanska high-schoolelever. Började på 1990-talet och har gjort fem studier sedan dess för att uppdatera och förbättra modellen. En uppföljning av de försökspersoner som ingått i den första studien visade att de hade en tydligare medvetenhet om ”forskningsprocessen”. De visade större tålamod och arbetade mer metodiskt.

Grundar sig på en konstruktivistisk syn på lärande (John Dewey, Jerome Bruner, George Kelly). Lärandet som en individuell process där man söker mening ur ny information utifrån vad man vet och förstår sedan tidigare. Inkluderar känslor, tankar och handlingar.

MÅL: Informationskompetenta elever! Identifiera ett kunskapsbehov Hitta information och värdera den Använda sig av informationen (för att lära sig något, fatta beslut, lösa problem)

När kan man använda processen? Uppgiften kräver information som man inte hittar i läroboken Det är nödvändigt att söka information i tryckta och/eller elektroniska källor Resultatet av informationssökningen presenteras (t.ex. en rapport eller uppsats) Alla situationer där man behöver information för att lösa ett problem

Lika stort fokus på processen som på det färdiga resultatet!

Tratten! 1.Uppgiften presenteras 2.Välja ämne 3.Läsa på 4.Hitta en frågeställning 5.Samla information 6.Förbereda redovisningen (t.ex. skriva) 7.Utvärdering