Musslan … för dig som har en närstående som dricker för mycket alkohol, tar droger eller mår psykiskt dåligt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
AKTIESPARARNA ÖSTERSUND Presentation
Advertisements


Vad kan jag göra som förälder - om alkohol, unga och föräldraskap Ett föräldrastödsprogram utvecklat av Örebro Universitet Copyright © Nikolaus Koutakis.
RINKEBYSKOLAN
Leva – inte bara överleva, Vuxna glömda barn
Inom Al-Anon är vi alla lekmän...
Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
• Frågeledaren är den som vet svaren. De finns under en länk på sidan i kalendern. • Ni behöver antingen en 12-tärning eller två vanliga tärningar. • Slå.
Välkommen till bön för Sverige Nationaldagen 6 juni.
Familjehem och föräldraskap
EN RESA GENOM UTANFÖRSKAP, BEKRÄFTELSEJAKT OCH MISSBRUK
Romersk skulptur Exempel Förutsättningar Kännetecken
Swedish mekteb Skärholmen.
En utbildningssatsning i samproduktion mellan
Barn till missbrukare Högstadiet i Petalax
Mål och betygskriterier
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
- Hur vet vi om vi har lyckats?
Vilka är vi? Utväg barn/ungdom
Välkommen till BÖN FÖR SVERIGE 6 juni
Be f ö r Politiker ”Först och främst uppmanar jag till bön och åkallan, till förbön och tacksägelse för alla människor, för kungar och alla som har makt”
Webbkollen hemma Följ upp förbättringsåtgärder för att säkra en trygg utskrivning Intervjustödet Webbkollen hemma kan användas vid uppföljning av åtgärder.
Eddie Arnold - Make The World Go Away Images colorées de par le monde Déroulement automatique ou manuel à votre choix 1 för dig.
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
Mental träning Mål & Motivation
Novus Allmänheten om psykisk hälsa September
Katrin Bartfai Jansson och Johanna Joneklav
Stora additionstabellen
VIVA – sett föräldrar bråka eller själv blivit slagen GRINDEN – mamma eller pappa med psykisk ohälsa BIG – mamma eller pappa med missbruksproblem BARNBYRÅN.
Barn och Utbildning Föräldraenkät 2011 Totalt resultat förskola Svarsfrekvens hela enkäten (förskola och skola) 39 %
Droger och spel 2006Gymn åk2 1 Elever som röker (dagligen eller ibland)
Droger och spel Elever som röker (dagligen eller ibland)
Barnens egna ord om sin psykiska ohälsa
Vad är du för typ av person?
Ta ställning och handla!
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
1 Vänsterskolan Debattartiklar. 2 Aktuell krok 3 Aktuella krokar 1. Direkt krok.
11 Kvaliteten i ditt vård- och omsorgsboende Stadsledningskontorets brukarundersökning Bromma.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Bild 1 Hur använder vi KursInfo idag? Högskolan i Skövde.
RIALTO Jenny Alvolin Barn- och ungdomsombud Broschyren: Kartläggning av barnets förmågor och behov. Underlätta för barnets vistelse i fsk/skola.
TÄNK PÅ ETT HELTAL MELLAN 1-50
Nordstjernen Film og TV De tysta barnens röst Dialog- och informationsfilmer om och med barn till föräldrar med en psykisk sjukdom.
Grundskolan år 9 Droger och spel 2008 BILD 1 Elever som röker (dagligen eller ibland)
1 Elevenkäten Elevenkäten Föräldraträff 2010 Järna 30/
Kouzlo starých časů… Letadla Pár foteček pro vzpomínku na dávné doby, tak hezké snění… M.K. 1 I Norrköping får man inte.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Barnperspektivet inom vuxenpsykiatrin i Göteborg
Resultatenheten för socialt arbete
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Studieteknik och inlärning
TietoEnator © 2007presentationPage 1 Mina meddelanden Procapita +
FOXPOPULI Introduktion av deltagare – ice breaking och lära känna varandra “ Social entrepreneurship for social change”, Nordplus adult Project ID AD-2012_1a
Självbild, självkänsla & Självförtroende
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
78 svar 73 st för barn boende i Hudiksvalls kommun 5 för barn boende i Nordanstigs kommun Datum för mötet okt nov jan (2) 28.
A. BOIJ AB Idé- och produktutveckling © 2009 Anita Boij Bild 1 av 41 F A L K Ö P I N G Ungdomars hälsa och drogvanor 2008 Undersökning bland niondeklassare.
Gymnasieskolan år 2 Droger och spel 2008 BILD 1 Elever som röker (dagligen eller ibland)
Välkommen till BÖN FÖR SVERIGE 6 juni Krön. 7:14.
Kaktusen är taggig, har en mjuk insida, och är en riktig överlevare. Alla kaktusar kan blomma om förutsättningarna är de rätta!
Sjuka barn – vad behöver barn och föräldrar?
Räkna till en miljard 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13,14,15,16,17,18,19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, En miljard är ett.
När infaller Julafton och hur ofta?
Barn och stress.
Feedback Detta kommer du att utöva i olika former i framtida utbildning och yrkesliv.
Förvaltning/avdelning/enhet Socialförvaltningen/ Barn och familjeverksamheten.
Alexandra Andersson Falkenbergs kommun Maria Bäcklund Varbergs Kommun.
Barn som närstående.
Presentationens avskrift:

Musslan … för dig som har en närstående som dricker för mycket alkohol, tar droger eller mår psykiskt dåligt

Målgrupp Barn och ungdomar 7-19 år som har en närstående med psykiska problem och/eller missbruksproblem

Flodhästen i vardagsrummet Ett missbruk eller en psykisk sjukdom kan liknas vid en stor flodhäst som tar plats i familjens vardagsrum. Alla påverkas av den, men ingen pratar om den. Vi tänker oss att den är uppblåsbar och ju mindre man pratar om den, desto mer blåses den upp av tankar och fantasier. Begreppet är hämtat från Tommy Hellstens bok ”Flodhästen i vardagsrummet”.

Mål för Musslan Visa barnen att de inte är ensamma Avlasta barnens känslor av skuld Avlasta barnens känslor av skam Avlasta barnens ansvarstagande Hjälpa barnen att förstå sina egna behov Sticka hål på bubblan genom att sätta ord på företeelser Synliggöra barnen i samhället

Försvar kan vara Att spela pajas Att vara tyst och inbunden Att vara upptagen Att prata hela tiden Att dagdrömma Att skylla på andra Att vara inställsam Att använda alkohol eller andra droger Att gissa sig till vad som är normalt beteende Att ha svårt för att koncentrera sig och genomföra uppgifter Att ljuga Att döma sig själv 13. Att inte tillåta sig att ha roligt 14. Att uppfatta sig själv mycket allvarligt 15. Att ha svårt med nära relationer 16. Att överreagera för förändringar man inte har kontroll över 17. Att söka bekräftelse och beröm 18. Att tycka att man är annorlunda än andra 19. Att vara hyperansvarig eller helt oansvarig 20. Att vara extremt lojal, även när det är oförtjänt 21. Att vara impulsiv –kan leda till att man förlorar kontrollen 22. Att låsa sig i handlingsmönster utan att ta hänsyn till konsekvenserna

Viktig information till barn i en dysfunktionell familj Det är aldrig barnens fel Barn måste få veta sanningen: att de har en förälder som lider av drogberoende eller psykisk sjukdom Alla familjer har problem – det finns ingen perfekt familj Man måste prata om problemen – inte undvika dem Det är OK och viktigt att ta hand om sig själv Det är inte möjligt för dig att ta hand om din förälder

Viktig information till barn i en dysfunktionell familj Det är viktigt för dig att tala med andra människor om dina känslor - hitta någon du kan tala med Det finns många barn som lever i familjer där någon är drogberoende eller psykiskt sjuk Du är inte dålig eller konstig för att din förälder är drogberoende eller psykiskt sjuk Din förälder är inte dålig för att han/hon är drogberoende eller psykiskt sjuk

Skyddsmekanismer Kunskap Trygga vuxna Nätverket i övrigt, att finnas i andra sammanhang Intressen Egen kraft

Skolbesök År 1-3: kort information 15 min År 4-5: film ”Markus pappa dricker” och samtal 40 min År 6-9: film ”Isblomma” och samtal 45-60 min Personal: studiebesök eller besök på arbetsplatsen

Musslan drivs i samarbete! Här når du Musslan Junogatan 2, vån 4 0522-69 67 73 www.uddevalla.se/musslan musslan@uddevalla.se Musslan drivs i samarbete! Uddevalla kommun Socialtjänsten