https://www. google. se/search

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Det första du bör göra är att rita horisonten
Advertisements

Språklig variation i sverige
~ Den första mobiltelefonen ~
Sverige.
Välkommen till Sverige!
Kan du omvandla 80 km/h till m/s?
Cuba.
När blir ett ord svenskt då?
Grattis alla samer på er nationaldag!
Den börjar i Oslo ! Vi åkte till Stavanger där hade vi jätte-kul. Vi badade i de is-kalla havet sen gick vi ut och åt god mat. Sen tog vi flyget till.
Minoritetsspråken i Sverige
Hinduism Heliga platser.
Nordiska språk.
En vetenskapsgren som behandlar språkets funktion i ett samhälle.
I Sverige talar vi svenska?
Norge.
Tredje världskriget Emma Augustin, Matilda Blohm, Oscar Pettersson, Adam Qvirist, Caroline Pettersson & Matilda Krantz.
Svenska minoritetsspråk
Sveriges ursprungsfolk
Färöiska Färöarna tillhör Danmark men har ett eget språk och styr lite själv Färöiskan fick ett eget skriftspråk under 1800 talet När dem hade fått egen.
Blomman som köps av många när vi går mot vår
Finska.
Metodistkyrkan.
Vad är språksociologi?. Vad är språksociologi?
Finnarnas förhistoria
Nordiska språk 1.
Nordiska språk.
Minoritetsspråk i Sverige
16/12-14
S V E R I G E.
skola. hamarkfilm. se/index
DANMARK.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Danmark Nordens minsta land.
Islam Del 1 Cecilia Larsson vt 2014.
Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav
Minoritetsspråken i Sverige
Norge.
 1 § Syftet med denna lag är att skydda människor mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter.
RYSSLAND Ryssland är en av de största länderna
Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14
Grej OF THE dAY Ett himla fenomen.
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Aborter i Norden 2013 Anna Heino Mika Gissler.
Varg Vedad Arifovic 2012.
hösten Text i slutet av september är det höstdagjämning.
Island laender-och-faeroearna-groenland-och-aaland/fakta-om-island
Norge Bild tagen från clipart.
Sverige Sverige är ett stort land jämfört med många andra länder i Europa. Det är det största landet i Norden. Sverige är ett avlångt land. Det är mer.
1800-talet.
Island.
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Judendomen k.
SAMER Samerna har funnits i Sverige i flera tusen år. Det finns ungefär samer men alla bor inte i Sverige.
DANMARK. LEGO ● UPFANNS AV EN SNICKARE I BYN BILLUND ● NU FINNS LEGOFABRIKER OVER HELA VÄRLDEN. ● OCH NÄSTAN VARJE ÅR KOMMER NÄSTAN EN MILJON TILL.
Samer. Samer kallas ursprungsbefolkningen i Sverige. De kom till de norra delarna av Skandinavien redan för ca för år sedan, när inlandsisen smälte.
Sveriges minoritetsgrupper. Minoritetsgrupp 2 Fyra kriterier avgjorde valet av de fem minoriteterna: Det ska vara en grupp med en uttalad samhörighet,
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk.
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Samernas liv och kultur
Finska som minoritetsspråk
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Arktis.
Veckans fördjupning handlar om en urpsrungsbefolkning
Japan.
Sveriges ursprungsbefolkning
Presentationens avskrift:

https://www. google. se/search https://www.google.se/search?as_st=y&tbm=isch&hl=sv&as_q=sapmi&as_epq=&as_oq=&as_eq=&cr=&as_sitesearch =&safe=images&tbs=sur:f#facrc=_&imgdii=_&imgrc=FIX9m- pTbF9uEM%253A%3BeoM6M9HKojoyQM%3Bhttp%253A%252F%252Fupload.wikimedia.org%252Fwikipedia%252F commons%252F1%252F1b%252FSami_flag.svg%3Bhttp%253A%252F%252Fen.wikipedia.org%252Fwiki%252FSa mi_people%3B2020%3B1500

SPRÅK Många tror att samiska är ett enda språk som alla samer talar. Men egentligen handlar det om flera samiska språk, långt ifrån alla samer talar samiska. Samiska tillhör finska den finno-ugriska språkfamiljen. Under hela 1900-talet har användningen av samiska minskat, men idag vill allt fler ta tillbaka sitt språk. Ett språk bär så mycket känslor och kultur och är viktigt för identiteten.

MAT Traditionell samisk mat kan kort fattas i två ord; kött och fisk. Kosten har kompletterats med örter och bär när man haft tillgång till de. Maträtterna varierar något över områdena och i olika familjer även om det finns många likheter. Om samerna hade varit vegetarianer för länge sen hade de inte överlevt.

Arbetssätt Hur samerna jobbar/jobbade.

Flaggan Samerna har en egen flagga. I Sverige bor det 20 000 samer, sammanlagt finns det ungefär 2 miljoner samer i de 4 länderna. Samerna bor i fyra olika länder. Det är Sverige, Norge, Finland och Kolahalvön i Ryssland. Flaggan har 4 färger. Sapmi är ca 388 350km2 stort.

Kläder Kolten är en viktig sammanhållande identitetssymbol och har en stor betydelse. Materialet fick man av renens skinn. De vanligaste färgerna är blå och svart. Till samedräkten tillhör en huvudbonad, de är olika beroende på om det är kvinnor, barn eller män. För män finns det 2 olika varianter `cuipi och de 4 vindarnas mössa sàvakà. Även kvinnornas mössa finns i flera varianter t.ex. som karesuando.

Jojk Kyrkan har förknippat jojk med den förkristna religionen. Jojkande är samernas sätt att sjunga på.

Boskap Så bor samerna. Inredning Byggt av

Lite om sapmi Solen går aldrig ner längst upp i norr på sommaren och den går aldrig upp på vintern. Ända sedan 1600-talet har det funnits speciella skolor för samerna Samernas högsta berg är som Sveriges Kebnekaise https://www.youtube.com/watch?v=EzPn8C5BT3o

Bilder tagna från: google och flickr Fakta tagen ifrån: samer Bilder tagna från: google och flickr Fakta tagen ifrån: samer.se Gjord av: Kasper, Johanna, Jacob, Oscar och Sandra.