RYMDEN Historiskt.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Atomer, molekyler och kemiska reaktioner
Advertisements

Solen Solen är en stjärna..
Kraft och tryck Kapitel 6.
Ett nytt sätt att se världen på – 1800.
ASTRONOMI.
Universums uppkomst.
Astronomi och Atomer
Solsystemet Sid
En annan stor förändring… i människors liv som inte hände för sååå länge sen var när vi förstod att jorden snurrar runt solen. För ca 500 år sedan trodde.
Solen är vår närmaste stjärna.
Fritt fall Sid
Jordens och universums uppkomst
Universum uppkomst.
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
David Christensson Rymden.
RYMDEN Klara Björklund.
Rymden Kajsa.
Rymden Bilder: Clipart
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
En Resa i Universum.
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
De fyra elementen.
Astronomi Hästhuvudnebulosan Neil Armstrong – rymdresenär.
Jakob Arnesson Madenskolan 2014
Hållbar utveckling Vårt hem jorden Vårt hem jorden.
Universum Högstadiet Mellanstadiet
En rymdresa med Galaxen 2
Universum Vad är det?.
Tema Rymden EvaBritt Hammarlund, Vikbolandsskolan, Vikbolandet –
Rymden, Solen och Norrsken
Introduktion till Kosmologi
Solsystemet.
En världsbild som har förändrats flera gånger
Universums födelse och undergång
Universum Föreläsning 2A.
Matematiker Fysiker Astronom
Rymden.
AV: Izabelle Molin Madenskolan 2014
Rymden av Noah Rasmussen 4c.
Big Bang - Evolution.
Universum Vad finns kvar att upptäcka?. När vi ser långt bort ser vi också långt tillbaka i tiden!
Stjärnor Stjärnor uppträder ofta i grupper
Kosmologi 3 Universums framtid.
RYMDEN Elin Wester.
Solen I vårt solsystem finns solen i centrum, en stor och varm stjärna som alla planeter kretsar kring, eftersom solen har så stark dragningskraft. Solen.
Gravitationen = Gravitationskraften = Tyngdkraften
Först fanns all materia som bygger upp universum samlat i en liten punkt. Mindre än en knappnålsspets. Plötsligt expanderade den utåt till en enormt mycket.
ASTRONOMI.
I rymden kan ingen höra dig gråta
Rymden Av Nicolina 4B.
Rymden Av Nicolina 4B.
Personer som utvecklat vår syn på universum
Asarna = världsträdet, Yggdrasil. Världen skapades av kött och blod.
Gravitation Nastasha Fre, ISGR/International section, Göteborg –
Big bang ca 13,7 miljarder år sedan
Vår syn på Universum Universum kan inte vara oändligt stort & oändligt gammalt! - Då skulle det inte vara mörkt på natten….
Hur ser universum ut? När vi tittar upp på himlen en natt så kan vi med blotta ögat se ett antal små prickar & ofta en större prick, månen. Den del av.
Bilder astronomibegrepp
Vårt solsystem årstider, dag och natt.
Klassens gemensamma power point. Olika världsbilder: ”geocentrisk världsbild” och ”heliocentrisk världsbild ” Geocentrisk världsbild är när jorden är.
Astronomi Vetenskapen om himlakropparna och universum.
Sedan 1857 har fysiker använt en metod kallad spektralanalys för att bestämma sammansättningen av stjärnans yttre lager. Metoden bygger på det faktum att.
KRAFTER KRAFT MOTKRAFT MASSA TYNGD. Krafter påverkar materia  Prova att lyfta din penna  Jämför detta med att lyfta något tyngre, tex din fysikbok.
Astronomi.
Först fanns all materia som bygger upp universum samlat i en liten punkt. Mindre än en knappnålsspets. Plötsligt expanderade den utåt till en enormt mycket.
Asarna = världsträdet, Yggdrasil. Världen skapades av kött och blod.
Världsbilden förändras
Olika världsbilder: ”geocentrisk världsbild” och ”heliocentrisk världsbild” Geocentrisk världsbild är när jorden är i mitten och allt snurrar runt den.
Mörk materia Galaxers rörelse kräver mer massa än den vi ser
Asarna = världsträdet, Yggdrasil. Världen skapades av kött och blod.
Presentationens avskrift:

RYMDEN Historiskt

Världsbildens framväxt Thales, grekisk filosof 600 f.kr Jorden är en platt skiva och solen, månen och planeterna kretsar runt genom att sitta fast i olika sfärer

Ptolemaios - 150 år e.kr Grekisk matematiker och astronom Jorden var i universums centrum och allt kretsade kring den = Geocentrisk världsbild Detta var en bild som kyrkan gillade vilket gjorde att synen skulle bestå ända till 1500-talet!

Att fundera på Varför stördes kyrkan av en heliocentrisk världsbild? Man kände sig hotad. Om man kan slå hål på en sak som står i Bibeln så kanske allt faller samman Man ville ha bättre bevis än de hypoteser som visades Man hade privilegiet att ha sanningen, vilket man inte gärna släppte Man är försiktig med alla nya teorier och påfund, så även denna gång

Nicholaus Kopernikus – 15oo-talet Polsk munk. Publicerar en heliocentrisk världsbild dvs. att solen ligger i centrum och planeterna kretsar runt den

Kepler – 1600-talet Tysk astronom Formulerade tre lagar kring hur planeterna rör sig runt solen

Galilei – 1600-talet Pisa i Florens Uppfann kikaren vilket gjorde att man kunde utforska rymden på ett bättre sätt

Isaac Newton (1642-1727) England. Upptäckte gravitationen och formulerade sina rörelselagar

Albert Einstein Tyskland, Schweiz och USA. Einstein presenterade en statisk modell av universum 1917. Han var övertygad om att universum var statiskt och oföränderligt (att universums storlek inte förändrades) vilket även var den allmänna uppfatt-ningen bland den tidens vetenskapsmän, hade han svårt att acceptera detta resultat.

Edwin Hubble USA Edwin Hubbles studie (1920-talet) av galaxer visade att de rör sig från varandra. Han övertygade även Einstein. Denna expansion är ett resultat av de enorma krafterna efter big bang.

Edwin Hubble (1889- 1953) USA Edwin Hubbles studie (1920-talet) av galaxer visade att de rör sig från varandra. Han övertygade även Einstein. Denna expansion är ett resultat av de enorma krafterna efter big bang.

Sputnik 2 med Lajka – 1957, första levande varelsen i rymden

Vostok 1 med Jurij Alexejevitj Gagarin – 1961, första människan i rymden

Apollo 11- första bemannade månfärden som landade på månen Besättning: Armstrong, Collins och Aldrin

20 juli 1969

12 personer på månen David R. Scott John W. Young Apollo 11 1969 Neil Armstrong Buzz Aldrin Apollo 12 1969 Charles P. Conrad Alan L. Bean Apollo 14 1971 Alan Shepard Edgar D. Mitchell Apollo 15 1971 David R. Scott James B. Irwin Apollo 16 1972 John W. Young Charles M. Duke Apollo 17 1972 Eugene A. Cernan Harrison H. Schmitt

Accelererande universum Saul Perlmutter, Brian P. Schmidt och Adam G. Riess 1998 att universum expanderar snabbare och snabbare, det s.k. accelererande universum. År 2011 fick forskarna nobelpriset för sin upptäckt

Hubbleteleskopet 1990 uppkallat efter Edwin Hubble rymdteleskop som kretsar i den satellitbana kring jorden avsedd för astronomiska observationer. stor betydelse för rymdforskningen. 600km höjd över jorden, utan för jordens atmosfär vilket gör att det kan ta skarpare bilder än man kan göra med teleskop som befinner sig på jorden. http://www.youtube.com/watch?v=9bdMlUOLfL4

Första svensken i rymden- 2006

Christer Fuglesang- ISS

Idag Forskar man om mörk materia Man tror att den mörka materien kommer att förklaras av en partikel som vi ännu inte känner till och som är svår att upptäcka. Mycket forskning pågår för att hitta denna partikel.

Mörka energier För att den accelererande expansionen av universum skulle kunna ske krävdes stora mängder ”gravitationsbortstötande”, energi som man inte hade någon förklaring till. Eftersom man inte kunde förklara vad detta beror på så kallas denna energi för mörk energi. Man vet fortfarande inte vad denna energi är, men man vet hur mycket av denna energi som finns för att accelerationen ska kunna förklaras.

Universums byggstenar, källa NASA. Universums innehåll 72% Mörka energier 23% mörk materia 4,6% atomer 4% gas 0,5% stjärnor 0,05% planeter 0,05% övrigt Universums byggstenar, källa NASA.

Att fundera på Vad kommer att hända med universum? Den mörka energin blir starkare och starkare och hela universum kommer att expandera allt snabbare och till sist kommer krafterna som håller samman atomerna att övervinnas och allt slits sönder Den mörka energin gör att universum expanderar snabbare och snabbare. Till slut kommer vi inte att kunna se andra galaxer Gravitationen tar över och universum kollapsar till en liten punkt varefter en ny big bang sker Den mörka energin tilltog i kraft för 5 miljarder år sedan, så den kanske kommer att förlora sin kraft och accelerationen avtar

Att fundera på Finns utomjordiskt liv? Nej, om det fanns så skulle vi redan ha upptäckt det genom att andra högre stående civilisationer skulle sänt meddelanden Ja, vi ska inte tro att vi är så himla speciella. Självklart finns andra det livsformer som är mer intelligenta än vi Nej, det krävs så oerhört speciella omständigheter och sannolikheten är så liten Ja, det finns så många planeter och sannolikheten för liv är så stor

Läxa Uppgift 1 Gör en sammanställning över hur människans syn om vårt solsystem och universum har förändrats genom tiderna. Uppgift 2 Tycker du att man ska lägga ner tusentals miljarder på forskning om universum. Motivera ditt svar. Ta upp både fördelar och nackdelar med detta.