Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Astronomi Hästhuvudnebulosan Neil Armstrong – rymdresenär.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Astronomi Hästhuvudnebulosan Neil Armstrong – rymdresenär."— Presentationens avskrift:

1 Astronomi Hästhuvudnebulosan Neil Armstrong – rymdresenär.
Illustration av vår galax Vintergatan. Av naturliga själ har vi aldrig sett vår galax ur detta perspektiv.

2 Vilka är vi jordbor egentligen?
Var i universum befinner vi oss? Hur stort är universum? Hur långt är det till vår stjärnas (solens) närmsta granne? Är vi ensamma i universum, eller finns det annat intelligent liv någonstans? Finns det någon mening med vår existens?

3 Hur stor är jorden? Besök gärna denna länk och se själv:

4 Vi börjar med vårt solsystem
Vår stjärna är en gul stjärna med stordelen av sitt ljusspektrum i det gul-gröna området. Den består till ¾ av väte och i övrigt nästan bara helium (de två lättaste grundämnena) Det som händer i solen är att väteatomer slås ihop till heliumatomer. Detta kallas fusion.

5 Planeterna Kring solen kretsar planeterna i denna ordning baserat på avståndet från solen: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus En minnesramsa för att minnas ordningen är: Mor vattnar jorden medan jag sätter ut nya plantor. (Eftersom Pluto inte räknas som en planet längre bör man egentligen skippa ordet plantor.)

6 Olika sorters planeter
Merkurius, Venus, Jorden och Mars är de inre planeterna och har en fast yta.

7 Asteroidbältet Utanför mars kretsar en massa asteroider kring solen.
De bildar tillsammans ett så kallat asteroidbälte. Asteroider – små himlakroppar Ungefär så här är de utspridda.

8 Gasjättarna De yttre planeterna, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus, kallas gasjättar. De är stora och har ingen fast yta. Man kan alltså inte landa på Jupiter. Däremot har de en fast kärna. Men fasövergången mellan kärnan och det yttersta lagret är inte så tydlig som mellan t ex jordens yta och atmosfär.

9 Satelliter Jorden har en måne (som också är en satellit eftersom den kretsar kring en planet), som heter Luna. Andra planeter har betydligt fler månar. Jupiter har 59 månar (bland andra Io). Saturnus har 49 månar (bland andra Titan som har en tät atmosfär precis som jorden). 1969 landade amerikanska astronauter (bland andra Neil Armstrong) på jordens måne. De åkte i farkosten Apollo 11.

10 Månens faser Månen kretsar ett varv runt jorden på ungefär en månad.
På den tiden hinner månen gå igenom faserna nymåne, halvmåne och fullmåne. Vilken fas den befinner sig i beror på månens, jordens och solens läge i förhållande till varandra.

11 Årstider Jorden har en omloppsbana kring solen och den tid det tar att hinna ett helt varv kallar vi för år. Under året upplever vi (speciellt här i Sverige) olika årstider. Det beror på att jordaxeln lutar. Det gör att vi har olika antal soltimmar på en dag under olika perioder av året.

12 Avstånd i rymden Jorden befinner sig i genomsnitt c:a 150 miljoner km från solen. Det har vi valt att kalla en Astronomisk Enhet (förkortas AU från engelskans astronomical unit). Ljuset tar sig från solen till jorden på 8 min. På ett år hinner ljuset väldigt långt, detta avstånd kallar vi ljusår. Vår närmsta stjärna (som är en trippelstjärna) heter Alpha Centauri och befinner sig fyra ljusår bort. Alpha Centauri systemets tre stjärnor.

13 Vintergatan Vintergatan är den galax som vårt solsystem tillhör och dess diameter är drygt ljusår. Vintergatans närmsta granne heter Andromeda och finns 2,2 miljoner ljusår bort från vår galax. Andromedagalaxen

14 Andra fenomen i universum
Svarta hål är en ofantlig mängd materia med extremt hög densitet. Detta göra att svarta hål har en enormt stor gravitationskraft – Inte ens ljuset kan övervinna dess gravitation!!! Eftersom inget ljus lämnar ett svart hål kan vi inte se dessa, men vi kan med hjälp av matematik se att de finns. Detta är en fejkad bild över hur ett svart hål skulle se ut på 600 km avstånd mitt i vår galax.

15 Nebulosor Förutom stjärnor består galaxerna mycket av interstellära moln. Dessa består i sin tur av gas och stoft och kallas nebulosor. Örnnebulosan är relativt känd.

16 Svara på dessa frågor: Vad består solen mestadels av?
Vad är en fusion? Räkna upp planeterna i ordning, börja med den närmast solen! Vad är en gasjätte? Vilka av våra planeter räknas dit? Nämn några naturliga satelliter i vårt planetsystem och vilka planeter de tillhör? Varför har månen olika faser? Varför har jorden olika årstider? Hur långt är en AU (räknat i km)? Vad är ett ljusår? Vad är ett svart hål? Vad är en nebulosa?

17 Ta reda på följande: Vad är parsec? Vad är en supernova?


Ladda ner ppt "Astronomi Hästhuvudnebulosan Neil Armstrong – rymdresenär."

Liknande presentationer


Google-annonser