Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Anne Frank Historia.
Advertisements

Elsa Beskow.
Brukarnas perspektiv: KUNSKAP/INFORMATION
Sagan om Piffy.
HALLAND Hallands landskaps vapen ska föreställa ett silverlejon.
Människorna i världen Var bor det flest människor?
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
Jättepandan.
Bosnien - Hercegovina Hampus Holmgren Christina Svensson 5B.
Sverige.
Välkommen till Ungdomssamling!
Japan.
Vad vet du om världen? Källa ”Blir världen bättre?”, Staffan Landin.
Vad är skillnaden på klimat och väder?
Inledning Vi har valt mikrovågsugnen som tekniskpryl.
Cuba.
$ Pengar Det Monetära Systemet Kosotie Österling
Trollet Handlar om ett troll.. Det var en julafton som Maja fick ett litet låtsas troll, den blev hon glad för. Trollet som hon fick såg ut så här: Mörkt.
Unga i Piteå granskar måltider
Dom, de eller dem? Förklaring.
NORSKA.
Ditt namn Din lärare Din årskurs
Grattis alla samer på er nationaldag!
Vinter Av: Johanna 18/11-14.
Ditt namn: Tess Fridberg Din lärare : Kicki Din årskurs: 5B
Mobilens utveckling Det började med att den italienska uppfinnaren Guglielmo Marconi lyckades föra över röster via radio. Efter det tog det inte länge.
Norge.
Måndagen den 17 november 2014 Av Tilda Eriksson
Grej Of The Day de nordiska språken.
AMSTERDAM.
Fakta om Sverige Sveriges största landskap är Lappland. Det minsta landskapet är Öland. Det landskapet som har mest befolkning är Uppland och det landskapet.
Människan och naturens samverkan med varandra.
Finska.
DU GAMLA, DU FRIA Du gamla, du fria, du fjällhöga Nord, du tysta , du glädjerika sköna! Jag hälsar dig, vänaste land uppå jord, din sol, din himmel, dina.
Linné delade in djuren och växterna
Det finns ett spel som heter bonka bäver.
Nu lär vi oss lite om likheter och skillnader mellan språken!
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
16/12-14
S V E R I G E.
skola. hamarkfilm. se/index
Utrotningshotade djur
Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”
Norge.
Egypten.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14
Av: Elina Räv.
Älg Isak Magnusson 2012.
Planet fakta.
Norge Bild tagen från clipart.
Island.
NORSKA.
Norge.
ISLAND!.
Av Wilma. Renen kan bli upp till 2 m och 10 cm. Svansen kan bli upp till 20cm. När renen är vuxen är mankhöjden ungefär 1m och 40 cm. Hanen kan väga upp.
Norra Europa.
Naturlandskap blir kulturlandskap
Västra Europa.
Veckans fördjupning handlar om att vi börjar få mindre av något. Tack vare modern teknik behöver vi det inte lika mycket längre. Vet du vad det är som.
Viktiga ord och begrepp
DANMARK. LEGO ● UPFANNS AV EN SNICKARE I BYN BILLUND ● NU FINNS LEGOFABRIKER OVER HELA VÄRLDEN. ● OCH NÄSTAN VARJE ÅR KOMMER NÄSTAN EN MILJON TILL.
Sida 1 Så planerar nordborna sin semester 2006 Synovate och Toy för Nordea JÄMFÖRELSER MELLAN DE NORDISKA LÄNDERNA Ingela Gabrielsson
FRÅGESPORT KRING SVERIGE Begrepp och förklaringar.
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Sveriges natur Geografi åk 4.
Ditt land Ett land i Europa.
Naturlandskap blir kulturlandskap


Presentationens avskrift:

Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav Norge Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav

Naturlandskap I Norge är det mesta delarna täckta av: Bergskedjor, skog och fjordar. Norge är även väldigt kända för oljan som ligger vid kusterna och längre ut i vattnet. Dom tjänar enorma summor med pengar på just oljan. Norge är också väldigt känt för fiske. Det finns väldigt mycket fisk i Norge t.ex. torsk, gädda och lax.

. Befolkning . Norges huvudstad heter Oslo och det är där dom flest bor i hela Norge. Norge ett av dom mest av glesbefolkade länderna. Största delen av Norge befolkning är Polacker, Pakistanier, Somalier och Irakier. I Norge bor det ca 5 156 451 människor. I Norge är medellivslängden ca 77-80 år. Den vanligaste åldern i Norge är ca: Män = 38 år Kvinnor = 40 år Totalt på alla Norrmän är 39 år.

Sport: Vinter sporter: Här är några sporter som Norrmännen är väldigt duktiga på: Skidor Skridskor Backhoppning I Norge har dom slagit många rekord i just dom sporterna. Utanpå tunnelbanevagnarna finns till och med krokar där man kan hänga sina skridskor.

Klimat Vinter: Sommar: Norge är extremt snösäkert och har mängder med bra skidorter. Andra vintertips är att gå på norrskensjakt eller att prova hundspann och snöskoter. Sommar: Det är varmast från slutet av juni till början av augusti och under juli och augusti kan temperaturen gå upp mot 25˚C. Temperaturen i haven kan nå 18˚C och högre. Sommarvädret kan dock vara blött och ostadigt, särskilt runt Fjord Norge, TrØndelag och Nord – Norge.

Mat Det vanligaste att äta i Norge är fisk och pizza. Man äter mycket fisk i Norge på grund av att det finns mycket fisk i haven runt Norge. Vi vet faktiskt inte varför man äter så mycket pizza i Norge. En delikatess i Norge är torsktunga är också en delikatess i Sverige

Skolan: Den Norska skolan är ganska lik den svenska skolan, alla barn måste gå i skolan. Men det finns några skillnader: I skolan i Norge får barnen ingen skollunch, utan måste ta med sig egen mat, det vanligaste barnen brukar ta med sig är macka. Det ända skolan bjuder på är mjölk. I Norge äter de maten i klassrummet. Barnen måste lära sig två språk, bokmål och nynorsk. Skolböckerna är tryckta i både bokmål och nynorsk. Varför har det blivit två slags norska?

Lite Historia om Norge: Norges nationaldag är 17 maj. teaterscen heter Christiana Public Theatern. Han som gjorde den hette Johan.P strömberg. Troll som finnas i sagor har ett viktigt inslag i Norges historia.

Språk: 95% av Norges befolkning har Norska som modersmål. Det finns två slags norska Nynorska Gammalnorska Men samiska finns i Norge för det bor ca 50-65 tusen samer i Norge. Det är för att det finns så många betesmarker.

Källor Vi har använt oss utav: Wikipedia VisitNorway Läropappret Clippart Google

Kartor Topografiskkarta: Norge:

Slut!!!! Hoppas ni lärde er något om Norge.