Risker med förorenade områden i länet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
En tydligare lag om kommunernas bostadsförsörjningsansvar
Advertisements

Undersökningstillstånd (Minerallagen) •innebär ensamrätt på mineraltillgången •gäller 3 år •kan förlängas år.
Hälsoskydd Tillsyn för bättre hälsa
Allmänna hänsynsregler
Planera för ett förändrat klimat – ansvarsfrågor Plan-, bygg och bostadsdagar, Luleå 20 november 2013
Årsuppföljning LSO.
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Miljosamverkanvasterbotten.se Miljösamverkan Västerbotten och Egenkontroll med fokus på riskbedömning Umeå, 20 februari 2013 Lisa Redin Projektledare Miljösamverkan.
Sydlänsträff i Karlstad Björn Lindbom, SGU
”Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade.
DIVISION Service Innovationer och upphandling Ett helt nytt sätt att tänka efter före Theresa Hägglund Upphandlingsjurist Norrbottens läns landsting.
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Tillsynsansvar Ett första steg i det fortsatta arbete med förorenade områden eller Hur går vi vidare med alla riskklass 1:or och 2:or?
Kommuniceringsprojektet i Uppsala län Helena Andersson, Lst Uppsala.
Vad händer i Hagfors? Naturvårdsverket Efterbehandling av förorenade områden – Workshop om klorerade lösningsmedel Klas Arnerdal och Ulf Winnberg.
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
På säker grund för hållbar utveckling Vem gör vad, hur och varför? Informations- och diskussionsdag om förorenade områden.
Delfinansiering vid begränsat ansvar Staten kan gå in med finansiering när: Verksamhetsutövaren eller fastighetsägaren enligt skälighetsbedömning (10 kap)
Risker förknippade med föroreningar i jord, berg och grundvatten vid borrning i förorenade områden Klas Arnerdal, SGU, Enheten Förorenade områden.
En samlande kraft! Seminarium om nedlagda deponier Identifiering, inventering och riskklassning av nedlagda deponier 11 september 2013.
Nedlagda kommunala deponier
Efterbehandlingens ABC En översiktlig introduktion till efterbehandling av förorenade områden.
Miljömålen och förorenade områden
Kemtvättsprojektet. Ambitionsnivå & målsättningar Inventeringsprojekt MIFO fas 2 undersökningar Undersöka 50 nedlagda kemtvättar Budget på 1,5 miljoner.
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
Miljömålen – regional dialog Amanda Palmstierna miljömålsamordnare.
Vattenförsörjningsplaner
MIFO fas 1-inventering ”Företagets Namn” Bilden på fastigheten är hämtad från lantmäteriets 50-tals karta. Ev kan man här lägga in en bild kopplad till.
På säker grund för hållbar utveckling Ansvarsutrednings- workshop del III 12 januari 2011.
Miljökvalitetsmålet Giftfri miljö - målmanual för uppföljning
Program Arbetet med förorenade områden
På säker grund för hållbar utveckling SGIs forskningsuppdrag, fokus klorerade lösningsmedel Maria Carling.
MIFO fas 1 - utbildningsdag
En tydlig, rättssäker och effektiv tillsyn Skr 2009/10:79 22 dec 2009
Förslag till ”Flerårsplan för länsprojekt ” Arbetsgrupp Ulrika Wahlström, Helena Lindström, Malin Ahlm, Daniel Granström, Erica Tallberg och Charlotte.
Inventeringssamordning Nationell EBH-träff 6-7 september 2012 CJ Carlbom 6 september
Steg 4 - Mötet FÖLJA UPP OCH UTVÄRDERA VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
Miljömålen Linda Tollemark
Arbetet med Förorenade områden
Arboga och Kungsörs kommun
Ansvarskoll -Ett andra steg i det fortsatta arbetet med förorenade områden eller -Ett sätt att enkelt kolla upp ansvar.
Kvalitetssäkring av eventuellt förorenade områden i Blekinge län 2008 Christer Idström och Johanna Rosén Miljöenheten Länsstyrelsen i Blekinge län Stockholm.
Vad är ett förorenat område?. Vilka risker finns? Risk för hälsa och miljö Risk för spridning i mark och ytvatten Förorening av vattentäkter Begränsar.
Bättre koll på tillsynsansvar och 10 kap. ansvar - varför, hur och så gör vi - på 30 minuter… Upplägg och målsättning Varför? Bakgrund, problembild och.
Miljö- och räddningstjänstförvaltningen Hur ska man agera som inspektör? Ett exempel på när agerandet blir viktigare än bedömningen av föroreningen.
GISforMIFO Kristina Jansson.
Länsstyrelsensinformation vid Länsträffen i Skinnskatteberg Länsstyrelsens information vid Länsträffen i Skinnskatteberg  Personalförändringar på Miljöenheten.
Stadsjuristens arbete med att stödja kommunen i EBH-frågor Göteborg den
Fastighetsägarens ansvar för förorenade fastigheter
Upplägg Vad är ett förorenat område?
Länsstyrelsens uppdrag och ansvar Länsstyrelsen är regeringens regionala företrädare och svarar för den statliga förvaltningen i länet. Länsstyrelsen arbetar.
Mål i Södertälje Miljökontorets mål för människors hälsa.
Förorenade områden Miljöbalken, 10 kap. Evgenia Pavlovskaia Juridiska Fakulteten, Lunds Universitet
Avloppsinventeringen Inventering av enskilda avlopp Under åren har 3746 fastigheter inventerats Av dessa hade 2762 enskilda avlopp.
Energi och klimatarbete genom tillsyn Bernt Forsberg Miljökontoret - Uppsala kommun Miljösamverkan i Stockholms län – Seminarium om energifrågor i tillsynen,
Avloppshantering i Stockholms län – ett vägval i strategin för Ingen övergödning Vas-rådet den 13 februari 2014.
Åtgärder för giftfri miljö. Giftfri miljö ett av 6 prioriterade miljömål i länet Länsstyrelsens strategi för Giftfri miljö lyfter 8 åtgärdsområden Ökad.
Möte den 3 september 2015 Inventering EBH-stödet Länsstyrelsen Bidrag Tillsynsvägledning Projekt, kurser m.m. Naturvårdsverket Fortsatt arbete 2016 Rapporter,
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Bidrag för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder
Tillsyn av egenkontroll av energihushållning
Länsstyrelsens uppdrag och ansvar
Statusbedömning av byggnadsverk
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2017 Skypemöte 6 sept
Tillsyn av egenkontroll av energihushållning
Miljömålen består av tre slags mål
Miljömålen består av tre slags mål
Presentationens avskrift:

Risker med förorenade områden i länet Föroreningar i marken kan spridas vid markarbeten (grävning, borrning m m) nå grundvatten och vattendrag ackumuleras i fisk tränga in i byggnader tränga in i dricksvattennätet Lekande barn kan få i sig förorenad jord eller vatten Förorenade byggnader

Exempel: klorerade lösningsmedel (kemtvättmedel, avfettningsmedel i verkstadsindustrier)

Miljömål Regionala miljömålsprogrammet: Giftfri miljö – högsta prio! minska utsläpp av miljögifter minska antalet förorenade områden Förslaget till reg. Miljömålsprogr som det just nu ser ut efter synpunkter från bl a kommunerna. ”Kraftsamling mycket angelägen”. …utsläpp…i synnerhet till sjöar och vattendrag. …undersöknings- och åtgärdstakten behöver öka.

Inventera även verksamheter som är i drift! Många misstänkt förorenade områden kan länsstyrelsen inte arbeta med! Kommunerna behöver hjälpa till! Antal objekt? Hundratals! Men…alla är inte lika angelägna Ex på prioriterade branscher: Avfallsdeponier Verkstadsindustri med halogenerade lösningsmedel Skjutbanor med hagel Skrothantering och skrothandel Drivmedelshantering Kan vara gamla verksamheter som kan ha haft betydligt mer miljöstörande processer och rutiner tidigare under sin verksamhetstid, med farliga ämnen som nu är förbjudna, hällt och spillt saker i diken och golvbrunnar; tunnor och cisterner som har stått utomhus och läckt o s v. Visa listorna med kommunvisa förslag till inv.objekt. Deponier: krav på att de ska vara lokaliserade, bör MIFO-inventeras.

Varför inventera verksamheter i drift? Minska risker för människor och miljö Fördel för verksamhetsutövare och fastighetsägare att i god tid veta vad som finns i marken om de ska gräva för något eller bygga nytt, eller när fastigheten ska säljas Principen förorenaren betalar: inventera medan ansvar för eventuella föroreningar finns kvar Intresserade köpare ska våga köpa – underlätta för fastighetsmarknaden och för verksamheter att etablera sig! Det är inte helt ovanligt att intresserade köpare av fastigheter drar sig ur när de får veta att det finns misstankar om föroreningar på fastigheten och ingen inventering eller undersökning finns som kan ge någon fingervisning om i fall läget är allvarligt eller inte. De ringer till lst och frågar om de kan få ansvar för ev föroreningar. Med de regler som finns för ansvar vid fastighetsöverlåtelser kan lst inte svara nej, och då vågar de inte köpa!

Forts. Verksamhet i drift: resurser finns fortfarande för undersökningar och eventuella åtgärder, annars behöver kommunen söka statliga medel som är mycket begränsade Det blir fler privatfinansierade åtgärder Inventera medan uppgiftslämnare finns att fråga! Ofta enklare och mindre jobb med att inventera verksamheter i drift Kolla upp de historiska förhållandena i samband med den tillsyn som ändå görs på plats, särskilt vid verksamheter angelägna för inventering! Underlätta planering och byggande Om MIFO-inv visar på stor risk för föroreningar vid en pågående verksamhet som är i drift och ansvarig finns, finns också fortfarande resurser för undersökningar och eventuella åtgärder, i enlighet med principen att förorenaren ska betala. Om verksamheten däremot hinner lägga ned och ansvaret försvinner, tvingas kommunen att söka statliga pengar för arbetet om det ska bli gjort (om man inte vill stå för det själv!), och för det krävs att en ansvarsbedömning finns.

Hur kan inventeringsjobbet göras? MIFO-inventering i samband med tillsynsbesök extra tillsynsavgift kan tas ut för inventering som kan finansiera extra tjänster under viss tid! Föreläggande om MIFO-inventering till verksamhetsutövarna Kommunerna i många andra län har gjort jobbet på detta sätt! Länsstyrelsen bistår gärna med uppgifter och material om många objekt samt mycket annan hjälp!

Ansvarsbedömningar Bedömning av ansvaret för ev föroreningar som verksamheten kan ha orsakat för att kunna rikta krav på undersökningar och ev åtgärder mot den/de ansvariga för att kunna söka statliga bidrag om verksamheten är nedlagd Minskar dessutom väsentligt osäkerheten vid fastighetsöverlåtelser! Finns många kommunala tillsynsobjekt som redan är inventerade, många av dessa har hög riskklass I första hand kommunerna ska reda ut ansvaret för ev föroreningar inom dessa och kräva undersökningar! Lika viktigt med ansvarsbedömningar av kommunala tillsynsobjekt, som redan är inventerade och riskklassade – detta för att avgöra vem eller vilka som är ansvariga för eventuella föroreningar som verksamheten kan har orsakat.

forts Ansvarsbedömningar Även ansvarsbedömningar kan finansieras av tillsynsavgifter! Extern experthjälp med ansvarsbedömningar! Sofie Hermansson, SGI Henrik Svensson, Länsstyrelsen i Jönköpings län Länsstyrelsen hjälper gärna till med underlag till ansvarsbedömningar

Inventeringar och ansvarsbedömningar - hur gör vi? Olika arbetssätt: Krafttag under ett eller några få år? Inkludera inventering eller föreläggande om inventering i den kontinuerliga tillsynen och göra den under längre tid? Ytterligare alternativ? Vid alla alternativ bör man prioritera så att de mest angelägna objekten klaras av först Bjuda med utvalda verksamhetsutövare i ett projekt om deras generella skyldigheter, fördelarna med att ha verksamheten MIFO-inventerad och ansvarsfrågan bedömd?

Forts. Beakta möjligheten att avlöna personal med tillsynsmedel! Flera kommuner skulle kunna dela på en eller två inventerare? Inventering och ansvarbedömningar kan skrivas in i de kommunala miljömålsåtgärderna.