Feminismen.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ideologier nu och då Liberalismen Konservatismen Socialismen
Advertisements

JGL – Jämställdhet Göra Lära
Utredningen om män och jämställdhet
Vänsterskolan Feminism 1.
Extrema fall eller normalförtryck? Om våld i nära relationer som utmaning för forskning och praktik Maria Eriksson 25 april 2013
SVERIGES SOCIALDEMOKRATISKA KVINNOFÖRBUND
Kulturell och ideologisk jämförelse
Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
Hot, våld och förtryck i heders namn
Politiska ideologier.
Mellanchefen en maktpotential
Ideologierna.
Hedern och skammen i en religiös kontext
Feminism Grundläggande antaganden:
Liberalism Individens frihet! Alla är olika. Marknadsekonomi.
Ledarskap och arbetsliv
Vad kan ett genusperspektiv tillföra forskning inom samhällsfarmaci?
Nationalitet, etnicitet, klass & kön
KVINNLIGT/MANLIGT LEDARSKAP
Bristande integration, ojämlikhet och utanförskap
Demokrati "Jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem.” Evelyn Beatrice Hall.
”Genus och miljö” Manligt och Kvinnligt Kultur och Natur
Rättigheter under 1800-talet
GENUS I ORGANISATIONER
16 februari Ekofeminism & GMO Ekofeminism och miljöetik Utgångspunkter Tre sambandsteser.
Ta ställning och handla!
U N G D O M S S T Y R E L S E N Demokrati och mänskliga rättigheter Svenska folkets kunskaper och värderingar.
Ideologier Att jämföra.
Moria: Tidig feminism.
Allt var bättre förr! Eller? NEJ. Vad det bättre förr? Bättre poliser och snällare tjuvar.
LEDARSKAP UR ETT GENUSPERSPEKTIV
De politiska ideologierna
SVERIGES SOCIALDEMOKRATISKA KVINNOFÖRBUND
MORIA: Feministisk historiekritik. Feministisk kritik Feministiska förhållningssätt till filosofin Kvinnor och filosofins historia.
Välfärd och Ideologier
PPP Den moderna vetenskapsteorins berättelse om sin förhistoria.
APARTHEID. Historik Apartheid lagfästes 1948, och segregeringen beskrevs in i minsta detalj. Bland annat: 1. Endast vita hade rösträtt 2. Bra arbeten.
Forum för genusvetenskap
Moria: Tidig feminism.
MORIA: Feministisk historiekritik. Feministisk kritik Feministiska förhållningssätt till filosofin Kvinnor och filosofins historia.
Institutioner och aktörer
Energi ur ett genusperspektiv Ulrika Lundberg. Det övergripande målet är att kvinnor och män skall ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.
Ideologier.
Genus och Kön.
Samhällets ojämlikhet
Begreppet Var i begreppets begynnelse ett nedsättande ord. Feminist var en person som inte anpassat sitt beteende och uppförande till de normer som ansågs.
Vad skiljer partierna åt?
1 Mångfald Hur leder man en arbetsgrupp som präglas av mångfald ?
Genus Manligt & kvinnligt.
Ideologin om Individens frihet
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Genus – det konstruerade könet
Jämställdhetsintegrering inom förskola och skola
 Prata om två former av demokrati.  Prata om vad ett parti har för uppgift och hur de jobbar.  Diskutera begreppet lycka och uttrycket ”största möjliga.
Ulla-Karin Schön 13:00- 14:00Vad är återhämtning? Finns det skillnader mellan kvinnor och män? 14:30-15:00Kaffe 15:00-17:00Så.
Genus. Kvinnor och män i media lkritikvemvadvarfor/kvinnorochmanimedier.425.h tml
Genus och religion.
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Internationella relationer
Och även kort om Islam och vetenskap
Politisk filosofi Politik är precis som etik och estetik en fråga om värderingar. Ofta bottnar en politisk uppfattning i en rad etiska ståndpunkter och.
Makt, genus & normer i kärnvapenpolitiken
Intersektionalitet, kategorier och maktanalyser
Politiskt deltagande Sammanfattning.
Vad är en jämställd och jämlik verksamhet?
Genus/sexualitet.
Etik & moral.
NÄR VÄLFÄRDEN GÅR FRÅN DELTID TILL HELTID
Etik & moral.
Ideologin om Individens frihet
Presentationens avskrift:

Feminismen

Socialt kontra biologiskt kön Biologiskt kön (man, kvinna): Könsskillnader i vardagslivet som naturliga konsekvenser av kroppsliga olikheter Socialt kön/genus (maskulint, feminint): Män och kvinnor möts av olika förväntningar på vad de skall göra och hur de skall bete sig. Könsskillnader vardagslivet som konsekvenser av successivt inlärda förväntningar - manligt och kvinnligt som kulturellt skapade i relation till varandra.

Feminismens ursprung Liberalismen Socialismen, klasskampen kommer ge jämställdhet Sufferageter 1912 Simone de Beauvoirs 1950 Kvinnorörelsen 1960 Grupp 8 1970

Centrala begrepp Patriarkatet samhällsordningen är sådan att män överordnas kvinnor Strukturellt och kulturellt förtryck Genus används inom feminismen som benämning på den del av det som människor uppfattar som manligt respektive kvinnligt som inte kan härleda till biologisk bakgrund Könsmaktordning Den ordning i samhället som bygger på icke jämställda maktförhållanden mellan könen

Kön som maktsystem i samhället Maktutredningen 1990: Genussystemet som ett av samhällets bärande maktsystem Genussystemet bygger på segregeringsprincipen och hierarkiseringsprincipen Segregeringsprincipen: Manligt och kvinnligt är olika företeelser som existerar åtskiljda från varandra Hierarkiseringsprincipen: Det som betraktas som manligt är överordnat det som betraktas som kvinnligt

Kvinnligt och manligt Dikotomi: Uppdelning i ett fenomen i två från varandra fullständigt åtskiljda underkategorier RATIONALITET - EMOTIONALITET OBJEKTIVITET - SUBJEKTIVITET KÄNSLA - FÖRNUFT REDUKTIONISTISK - HOLISTISK KONKURRENS – SAMARBETE MÄN - KVINNOR

Inriktningar Särartsfeminism Män och kvinnor är olika i många avseenden men det som kvinnor gör nedvärderas. Särartsfeminismen vill uppvärdera kvinnors ”sysslor” dag är särartsfeminismen marginaliserad bland sekulära feminister, men den är fortfarande den dominerande uppfattningen bland religiösa feminister som inte vill ta avstånd från religiöst definierade skillnader mellan män och kvinnor.

inriktningar Likhetsfeminism likhetsfeminism är den andra och nuförtiden dominerande huvudfåran inom feminismen. Likhetsfeministerna tror att miljön är den viktigaste faktorn i att skapa genus i motsats till särartsfeministerna som sätter biologiska eller naturbetingade skillnader i centrum. konstruktivistisk syn på könsroller och anser att de biologiska förklaringarna bara är ett försök att fortsätta förtrycka kvinnorna.

inriktningar Liberalfeminism Radikalfeminismen Liberalfeminism är en form av feminism som främst önskar att uppnå jämställdhet genom lagar och sociala reformer Liberalfeminismen tror på utbildning, uppfostran och ändrade attityder för att upphäva kvinnans underordning. Radikalfeminismen Radikalfeminismen anser att den patriarkala strukturen är så djupt rotad i samhället, att det inte endast räcker med politiska och sociala reformer Enligt radikalfeminism utnyttjar män kvinnor därför att de tillåts vinna på det Radikalfeminister anser att det enda sättet att bryta ned patriarkatet är att direkt attackera de symptom som finns på förtrycket av kvinnor. Kvinnan måste helt ta avstånd från varje beroendeställning som innebär att hon underordnas mannen

Finns könsmaktordningen? Toppchefer Mellanchefer Instegsjobb Högre utb Kvinnor Män

Tre chefer av fyra är en man Privat sektor, kvinnliga chefer Offentlig sektor, kvinnliga chefer Offentlig sektor, manliga chefer Privat sektor, manliga chefer (Statistics Sweden 2006

Män har högre inkomst än kvinnor

Genomsnittligt uttag av dagar i föräldraförsäkringen

Politiska partier Feministiskt initiativ utgår i sin politik från teorin om könsmaktsordningen och arbetar för att förändra denna. Lika lön för likvärdigt arbete, kommunalt ansvar för kvinnojoursverksamhet, heltid som norm, sextimmars arbetsdag, individualiserad föräldraförsäkring och en reformerad bostadspolitik

Frågor