KEMINS BETYDELSE FÖR TEKNOLOGISKA LANDVINNINGAR Kemister och kemiingenjörer har bidragit med mycket inom jordbruk och livsmedel som gjort att majoriteten.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Den industriella revolutionen
Advertisements

Mat från mark och vatten
Hållbar utveckling är kanske mänsklighetens största utmaning.
Geografi Henrik Carlsson.
IV. TEKNOLOGISKA MILSTOLPAR INOM JORDBRUK OCH LIVSMEDEL
MELLANKRIGSTIDEN.
Foto; Kjell-Åke Fredriksson, Naturskyddsföreningen Hornuggla
Industri och demokrati i sverige
Traktorer då och nu.
”Hållbar utveckling” - en rättvis framtid utan sopor?
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Bt-majs Inte om majs, men Glöm inte denna länk på webben:
Levnadsvillkor och resursfördelning
KEMINS BETYDELSE FÖR TEKNOLOGISKA LANDVINNINGAR Kemister har bidragit med många uppfinningar inom energi och transportsektorn som gett oss möjlighet att.
Produkter, hälsa och miljö
Industriella revolutionen
DEL 1: DE FÖRSTA HÖGKULTURERNA
Orsaker Effektiviseringen av jordbruket.
Ett tema om befolkningen i världen
VÄLKOMMEN!!!.
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
Integrerat växtskydd modul 13 I Alvesta 18 mars 2014.
TEKNOLOGISKA FRAMSTEG SETT UR KEMISTENS SYNVINKEL III. Hälsa och medicin Genom kemisternas arbete har många av de medicinska genombrotten varit möjliga.
Mat och klimat.
Fotosyntesen.
Kemins grunder 1 Kemi förr och nu.
Det här är också teknik Leksaker, musikinstrument, teknik inom jordbruket och hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning.
Hållbar utveckling Vårt hem jorden Vårt hem jorden.
Är Greppa Näringens frågor viktiga för konsumenten? Greppa Näringens halvtidskonferens 1-2 september 2004 Sören Persson Sigill Kvalitetssystem AB
Jordbruk i Sverige och Australien
Den industriella revolutionen
1. Förändringar inom jordbruket
Industriella revolutionen
MAT OCH JORDBRUK För att alla människor ska få mat år 2020 så behövs det att livsmedelsproduktionen fördubblas.
Ekonomiska system Viktiga begrepp
TEKNOLOGISKA FRAMSTEG SETT UR KEMISTENS SYNVINKEL Innovationer i kemi, maskinteknik och elektronik från slutet av 1800-talet fram till nu har t.ex. gjort.
Film.
Industriella revolutionen
Biologi Livets former.
Biologi Livets former.
– levnadsmiljöer försvinner
Historisk tidslinje 5000 f. Kr. – 2001 e. Kr..
Mineraler Gödning Kvävets kretslopp.
Demografi - Befolkningsutveckling
Industriella Revolutionen i Sverige
Den industriella revolutionen
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Utkik Historia: s , Frihetstiden
Industriella Revolutionen
Geografi Kan jorden föda oss?. Kamp om hunger Jordbruket Fiske Vattenbrist – vattensnåla metoder 70% - av sötvattnet förbrukas inom jordbruken 3 ton vatten.
Industriella Revolutionen
Kända uppfinnare och deras uppfinningar Åsa, Nusnäs skola, Nusnäs –
 a) Elevsvar 1 (E)  ”Vi blev mer bofasta eftersom vi skulle skörda maten som vi sått var vi tvungna att stanna kvar där eller komma tillbaks.”  Kommentar:
Frågor och svar till Livsloppet Vilka är grundorsakerna till hunger? 1. Dåliga skördar X. Fattigdom och brist på demokrati och rättvisa 2. Brist.
Revolution betyder att förändra något ifrån grunden.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
Industriella revolutionen
Ett tema om befolkningen i världen
Det här är också teknik Leksaker, musikinstrument, teknik inom jordbruket och hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning.
Syns inte men finns ändå
Naturlandskap blir kulturlandskap
Internationell ekonomi (5 sp)
DEN INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN
Med betoning på Kina, Upplysningstiden och Franska revolutionen.
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Geografi Henrik Carlsson.
Industriella revolutionen
Industriella revolutionen
Presentationens avskrift:

KEMINS BETYDELSE FÖR TEKNOLOGISKA LANDVINNINGAR Kemister och kemiingenjörer har bidragit med mycket inom jordbruk och livsmedel som gjort att majoriteten av jordens befolkning kan odla, skörda och konsumera rikligt med god och näringsriktig mat. För hundra år sedan kom maten på ett ordinärt middagsbord från den egna gården eller från dess närhet. Detta kan synas idylliskt och ekologiskt riktigt men krävde också att större delen av befolkningen ägnade sig åt att producera eller tillreda födan. Sällan tänker vi på den mängd arbete som faktiskt lades ner på att ta fram maten. Sällan tänker vi heller på de problem man hade för att förvara maten. De senaste hundra åren har medfört stora förändringar på vårt matbord. Produktionen i jordbruket har ökat enormt och mat och vatten är alltid lätt tillgängliga. Moderna jordbruk utnyttjar kemiska framsteg för att höja produktionen bland annat genom att använda gödningsmedel och pesticider. Konsumenterna drar också nytta av kemiska uppfinningar som ökar matens näringsinnehåll, smak, tillgänglighet och stabilitet. Kemiska framsteg bidrar till att föda en snabbt växande världspopulation. IV.1. Gödningsmedel och näringsämnen Kvävefixering Haber-Bosch processen Kemiska gödningsmedel Gröna revolutionen och hybridplantor IV.3. Förädling, hantering och säkerhet Sakarin och sötningsmedel Vitaminer Hållbarhet och hantering Säkerhet och kontroll av mat IV.2. Växtskydd Bordeaux metoden och fungicider DDT och pesticider Veterinärmedicin Mekanisering IV.4. Förvaring av mat Matförpackningar Kylmedel Mikrovågsugnar Rent vatten IV. JORDBRUK OCH LIVSMEDEL

Kronologi 1881 Den franska vetenskapsmannen Louis Pasteur vaccinerar boskap mot mjältbrand orsakat av bakterien Bacillus anthracis Kemisten Johan Gustav Kjeldahl på Carlsberg Laboratoriet i Köpenhamn utvecklar en metod för att bestämma kväveinnehållet i organiskt material Den franska botanisten Pierre M. A. Millardet uppfinner Bordeaux-blandningen för att bekämpa mjöldagg i vinodlingarna John F. Quenny, grundaren av företaget Monsanto, lanserar det artificiella sötningsmedlet sakarin Två tyska kemister, Fritz Haber and Carl Bosch utvecklar processen att producera ammoniak i industriell skala Elmer V. McCollum och Marguerite David upptäcker vitamin A i smör och äggula Firman Kelvinator släpper det första hemma-kylskåpet på marknaden. Det kyls med en kompressor Mjölk med tillsats av vitamin D säljs kommersiellt Schweizaren Paul Mueller finner att DTT är en potent insekticid Amerikanska kemister utvecklar spray- metoder för att sprida bekämpningsmedel på fälten Hushållsfolien introduceras ”Den gröna revolutionen”: Hybridplantor och gödningsmedel undanröjer svältproblem i större delen av världen DDT förbjuds i USA. (Som första land i världen förbjuds det i Ungern 1968.) 1974 Monsanto introducerar Roundup “Functional food” och näringstillsatser blir mer och mer populärt. Louis Pasteur vaccinerar djur Utrustning för att bestämma kväveinnehållet i organiskt material enligt Kjeldahls metod Pierre M. A. Millardet Tidiga förpackningar med sakarin Äggula innehåller vitamin A Kylskåp för hemmet från Kelvinator DDT Mjölk med tillsats av vitamin D Reklam från Monsanto