Klonerna anfaller! Spännande ny episod av vår populäraste actionserie! Anfallet på Skogstyrelsen äger rum 02-05-23.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
easyresearch. se/s. asp Varför?
Advertisements

Varför förlorade jag mitt favoritjobb?
Råd till barn och föräldrar
Berättelsen om Booli Agenda Så... vad handlar det om? Peo Nilsson Så började det. Möt Booli. Varför så ensamt? Arga brev......och förvånade konsumenter.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Generisk förskrivning - utmaningar och möjligheter
En vinnande strategi för sparande Günther Mårder, vd Aktiespararna Kongresshelgen 2012, Uppsala
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT RAPPORT TILL ALCOHOL UPDATE 2009 SVENSKARNAS ATTITYDER TILL GRÄNSHANDEL MED ALKOHOL.
PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.
Hej hypotestest!. Bakgrund  Signifikansanalys  Signifikansprövning  Signifikanstest  Hypotesprövning  Hypotestest Kärt barn har många namn Inblandade:
Demokrati och diktatur
Frederic Bill Entreprenörskapsprofilen, Växjö Universitet
Rådgivningen, kunden och lagen Möte med branschen fredag den 4 maj 2007 Helena Pettersson Ann-Christine Ihrfelt
Miljarder möjligheter på en plats!
Publicera användbar information Erik Geijer tydligare.se Internetdagarna
Hur fattas utrikespolitiska beslut?
Block 4: Att driva företag
Ålder Namn Datum SSQ12 SSQ12 Instruktioner Jag använder en hörapparat (vänster öra) Jag använder en hörapparat (höger öra) Jag använder två hörapparater.
70 % av alla förändringsprojekt fallerar…
Planering.
Syftet med en personlig handlingsplan
Sydlänsträff i Karlstad Björn Lindbom, SGU
SOCIALA PROBLEM Tryck på pil-tangenten höger så startar bildspelet automatiskt.
Sammanställning från Idrottsenkäten 2009 Totalt 344 svarande.
Epikuréerna, hedonism och döden
Boverkets roll - marknadskontroll - kontaktpunkt - utveckling av CPR Sida 1.
Gemensam utrikes och säkerhetspolitik eu
Uppsatsämnen Rolf Rundfelt.
Stoicism: En filosofi för svåra tider
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Hur organiseras en diktatur
Läroplansträff Välkomna.
Ett Riktigt Julkort.
Vad är du för typ av person?
Brister i vården, fokus de äldre Efter 35 år i sjukvården, 17 på sjukhus och med ansvar för äldre förvånas jag av att: 1. Inget gjorts för att korrigera.
Södra vegetativ förökning
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
Att navigera efter stjärnhimlen… En chefs betraktelser över vägen från patient till effektiv styrning Anna Pohjanen Länschef Kvinnosjukvården.
Nya medier + nät = Cyberspace. Cyberspace en vision om ett universum av information och kultur, en gemensam, global, datorgenererad virtuell värld, med.
Tillvägagångssätt 1-sidig enkät
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Möten med akademins värld Staffan Andersson Uppsala universitet.
MORIA: Frihet och utlitarism. Bentham, Mill och Sidgwick Yttrrande och livsstilsfrihet The harm principle Aktutilitarism (och tumregler)
Nationella säkerhetsbestämmelser Minskat utrymme för nationell reglering?
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Självbild, självkänsla & Självförtroende
Skriva noveller.
Så tycker småföretagarna om Kassaregisterlagen …eller historien om riktigt kassa register Undersökning FöretagarFörbundets webbpanel oktober 2009.
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
MDI och användbarhet Måndagen den 27/3 Design och utvärdering, 5 poäng.
Deliveries by train All photos: Jonas Jernberg. In our ambition to find the best solutions for the enviroment We are certified by ISO and FSC. We.
Forskning-Kunskap-Innovation – (hur) hänger det ihop?
Stoicism: En filosofi för svåra tider
Framtidsyrken. om-du-vill-ha-en-ljus-framtid-pa-arbetsmarknaden.html.
1800-talet.
Procedurellt potpurri Dagens samtalsämnen –Klipp (Cut) –If-then-else –fail/0 –repeat/0 Att läsa –The Art of Prolog, kapitel 11 –Relevant avsnitt i Learn.
 Who frågar efter en persons (eller personers) identitet (vem dem är).  Who is he?  Who are they?  Who is coming?
“Be” (vara) i presens 1. I 2. You 3. He, she, it 1. We 2. You 3. They.
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Varför beter sig ekonomin som en berg- och dalbana?
Copyswede./. Sony Mobile IMK seminarium Kompensation för privatkopiering – nu och framtiden Stockholm 28 Augusti 2015 Azra Osmancevic.
Elev loggbok.
BIOSFÄRUTMANINGEN 2016 Skapa en lek för alla. VI BOR I ETT BIOSFÄROMRÅDE! Vem utser ett biosfärområde? Ett biosfärområde utses till biosfärområde av Unesco,
Crispr på mänskliga embryon – hopp eller hot STELLAN WELIN 4 NOVEMBER 2015.
Databaser, avancerade frågor
Föräldraskapet Vad är viktigast? HUR GÖR VI? Vikten av att ha tydliga mål Uppmuntra de starka sidorna Vilka behov finns Skapa struktur.
Träff 11 Välkomna!.
Att skriva uppsats Metodfrågor.
Presentationens avskrift:

Klonerna anfaller! Spännande ny episod av vår populäraste actionserie! Anfallet på Skogstyrelsen äger rum

Svårt med gen-VDN! Säkerhet ligger inte i på förhand specificerade mixar! Det är krångligt att göra dem (styr starkt mot monokloner, som är enklast) Anmälan i efterhand borde räcka! Försök inte förutse och motverka diffusa och små problem! De adminstrativa problemen blir lätt större än de faror de skall motverka! Satsa hellre på dokumentation och statistik för att belysa och dokumentera användning för analys av möjliga problems omfattning och karaktär. Vi är relativt dåliga i Sverige. Uppsats med statistik om proportioner av kloner i 22 tallplantager från Sverige men 176 från Finland. Svensk dokumentation inte var tillgänglig.

Ändring av SKSFS 1994:1 Ändrades dessförinnan Ändras ofta. Självändamål, eftersom infitisimal aktivitet. Om man helt skippar tillämpningsföreskrifter? (utöver vad EU tvingar till). Återinför dem när och om det blir mer än 5 miljoner sticklingar per år. Det går uppenbarligen att göra nya föreskrifter med rimligt kort varsel. Utredning 2001: “We judge that current legislation is sufficient to safeguard…”. Dåligt läge att skärpa nu! I en perfekt värld borde det inte vara så att EU tvingar oss att införa ytterligare förbud som vi inte själva tror på.

Dagens kloner förbjudna? “Clones shall be identifiable by distinctive characters, which have been approved and registered with the official body” Om vi verkligen vill leva upp till identifierbara kloner är det enklaste sättet DNA-analys. Detta medför extra och onödigt trassel, men är fullt möjligt. Eller vi kan välja att inte tolka bestämmelsen bokstavligt.

EU är ofta frågan om semantik EU vill ej tillåta handel med otestade kloner. Otestade kloner kan nog accepteras som “parents of family”. Svårigheten är kravet på att proportionen av familjer i blandningen skall vara på förhand godkänd. Praktiskt knepigt. Kanske det skulle gå att ändra dagens 200 per frö till 50000, och därigenom i praktiken behålla dagens “otestade” kloner.

Bra med utrymme för “otestade” kloner Utrymme för andra tester än de föreskrivna Visst sådant utrymme finns men kan nog också leda till trassel. Förökning av avkomma till bra föräldrar är nog den viktigast applikationen av klonskogsbruk, går teoretiskt men blir trassel.

Klonblandningar, inkl proportioner, måste godkännas Eliminerar den flexibilitet, som är en stor fördel med klonskogsbruket Praktiskt omöjliga reproducera Oftast produktionstekniskt, biologiskt och räknetekniskt önskvärt att särhålla kloner vid leverens/försäljning. Blandningen görs av slutanvändaren i skogen, säljaren överlåter bara kloner! Nu blir detta legalt favoriserat också

Enkelt förfarande för godkännande av blandning önskvärt Då kan man anpassa godkännandet (stambrevet) till de proportioner som framställts innevarande år. “Går på en vecka och är billigt” Betraktas och behandlas som en ren formalitet Varför bry sig om proportioner i klonblandningar när man inte gör det i fröplantager, som är praktiskt mycket viktigare?

Blanda inte in GMO Oändligt långt i framtiden och ännu oförutsägbart. Jag har nyligen kritiserat skogsstyrelsen för att vara för GMO fixerat (eftersom den enda genetik som behandlas av SUS 2001 är GMO). Jag upprepar nu kritiken med högre tonläge.