Islam.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Islam.
Advertisements

ISLAMS HÖGTIDER! Aashura Arba`in Eid Al-Adha Eid Al-Fitr
Islams fem grundpelare samt plikter i en muslims liv
Islam.
Islam – den yngsta monoteistiska världsreligionen
Islam.
Levnadsregler Levnadsregler är regler inom olika religoner som säger vad du får äta,dricka,döda, hur du ska leva som en god troende osv…
Judendomen.
Berättelser om Profeterna.
Innehåll Islams 5 grundpelare Vad är Islam? Vem var Muhammad?
Åsa Lillerskog, Eriksdalskolan, Skövde –
Islam.
ISLAM.
Judendom, kristendom & islam
Koranen ISLAM.
Muslimska symboler Fatimas hand Radband Halvmånen
Innehåll Islams 5 grundpelare Vad är Islam? Vem var Muhammad?
De Abrahamitiska religionerna
Världsreligionerna Åk 8 V
Islam Del 2 Cecilia Larsson vt 2014.
Muhammed Profeten Muhammed föddes omkring år 570. Man tror att han dog omkring år 632 i Medina nuvarande Saudiarabien. Han är grundaren av Islams historia.
Islam.
De abrahamitiska religionerna: Islam
ISLAM ”islam” Sunna ”muslim” världens näst största religion
Islam.
Islam.
ISLAM Vem är muslim?.
Islam.
Islam.
Islam.
Gud På dessa fem pelare vilar ett liv i islam = ett liv enligt guds vilja, som leder till gemenskap med gud i detta livet och nästa. Bönen: fem gånger.
Abrahamitisk religion
Världens snabbast växande religion
Del 1 – mellanösterns bokreligioner
Den naturliga religionen
Islam -en världsreligion.
ISLAM.
Gud förmedlar sitt budskap till Muhammed via ängeln Gabriel
Islam.
Islam.
ISLam.
Islam. Islam Allah – det finns bara en gud! = monoteism.
Högtider Islam firar sina högtider 11 dagar innan jul. Under högtiderna så äter man mycket god mat. Det mesta man äter är sötsaker och torkad frukt.
Islam En powerpoint om världens näst största religion.
Av Jesper, Fabian och Simon
AV: Nell, Hugo och Rebecka
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
ISLAM Ursprung och grundtankar
Abrahamitiska religioner
Av: Erik, Ellen och Julia B
Islam.
Sammanställning av världsreligionerna Och underlag för jämförelser.
Judendom Kristendom Islam
 Kristendom, Islam, Hinduism, Buddism, Judendom.
Islam. Islam är den religionen som är en utav de största religionerna i världen Muslimer 1 miljard troende.
ISLAM källakälla. Namn: Flag av Alash Av: Kira. Islam i Samhället Islam är den andra största religionen i världen efter Kristendomen med 1.7 billioner.
ISLAM. GUD  Allah är det arabiska ordet för Gud.  Allah är den ende guden (monoteism)  Alla beskrivs i Koranen som till exempel den barmhärtige förbarmaren,
Islam En powerpoint om världens näst största religion.
Fatimas hand Allah symbol
Världsbild, Gudssyn och liv
Underkastelse, godvilligt underkasta sig Guds vilja
Islam – Vad tänker du på?.
Islam.
Abrahams barn – bokreligionerna
Islam.
ISLAM Grundtankar, kännetecken,
ISLAM Gud och Människa.
Muslimska symboler Fatimas hand Radband Halvmånen
Islam.
Muhammed och Koranen.
Presentationens avskrift:

Islam

Vad är kärnan inom islam?

Islam Betyder= hängivenhet, underkastelse av Guds vilja. Människan är Guds ställföreträdare på jorden, (människan finns på jorden istället för Gud)

Islam Ursprung Utvecklades på 600-talet genom profeten Muhammed som uppenbarade Guds slutgiltiga vilja. Uppenbarelsen finns i Koranen. Vem är muslim? Den som tror och lever efter budskapet i trosbekännelsen. Även om man följer muslimska seder och firar muslimska högtider. Det finns idag ca 300 000 i Sverige, 15 miljoner i Europa, 1,4 miljarder i hela världen

Muhammed Föddes omkring år 570 e Kr. Gifte sig med den rika änkan Khadija i 25års åldern. Som 30åring var han respekterad köpman i Mecka. I 40års åldern fick han sina första uppenbarelser, Gud hade utsett honom till sin profet. Han predikningar väckte anstöt och han tvingades fly till Medina år 622, (här grundades den första muslimska församlingen). Han ingick förbund m flera arabiska stammar. År 632 hade han enat hela den arabiska halvön under islam. Muhammed betraktas som den mest fullkomliga människa som levt och därför är han en viktig förebild.

Gudsbild Monoteistisk – tron på en Gud Gud är allsmäktig skapare Gud är rättvis, barmhärtig, och sträng. Men också kärleksfull och förstående. Vittna: att ingen Gud finns utom Allah, och att Muhammad (saw) är Hans sändebud. (Koranen 5:5)

Människosyn Alla människor har samma värde. Människan ska förvalta och skapa goda levnadsvillkor för varandra. (människan är i centrum i skapelsen) Paradis väntar de rättrogna, det enda som skiljer människorna åt i Guds ögon är graden av tro. Alla har ett förnuft, en fri vilja och ett individuellt ansvar för sina handlingar. Människan behöver vägledning för att syndafallet har skadat förmågan att vara helt förnuftig.

Koranen Helig skrift som innehåller Guds plan med skapelsen och anses vara en kopia av den Himmelska koranen som finns hos Gud. Uppenbarades på arabiska, därför är arabiskan det språket som bäst kan ge uttryck för Guds vilja. Översatt till många språk Är indelad i 114 suror, kapitel. Alla suror är olika långa och de är indelade i längdordning. Är en uppmaning och vägledning till gott liv.

Sunna – kompletterar koranen En muntlig regelsamling som kallas sunna. Sunna bygger på haditer, berättelser om Muhammeds liv. Haditerna fördes vidare muntligt innan de samlades och skrevs ner. Finns 6 st samlingar. Utifrån profetens handlande i berättelsen tolkar man vad som är rätt handlande i liknande situationer idag.

Inriktningar Uppstod i maktkampen kring vem som skulle efterträda Muhammed. Sunni – 85-90% av världen muslimer Shia – 10-15% Största skillnaden gäller synen på religiöst ledarskap.

Tron styr vardagslivet Islams Innehåll sammanfattas i 5 pelare 6 st trosartiklar

Trosbekännelsen Shahada Saudiarabisk flagga Trosbekännelsen Shahada Vittna att ingen Gud finns utom Allah, och att Muhammad (saw) är Hans sändebud. (Koranen 5:5) Görs vid högtider och i bön samt när man blir muslim. ”det finns ingen gud utom Allah och Muhammed är hans profet” Laa ilaaha illal-lah Muhammadun Rasoolullaah

Bönen Salat Utförs alltid i riktning mot Mecka Fem bönetider; i gryning, när solen står som högst, på eftermiddagen, på kvällen, efter skymningen när mörkret fallit. Betyder mycket för den muslimska gemenskapen Kontinuerlig kontakt med Gud Påminna sig själv

Allmosan Zakat Dela med sig till de fattiga Socialt där man värnar de svaga Medmänsklighet & kärlek ”Skatt”

Fastan Sawn Månaden Ramadan är fastemånad. Endast vuxna som är friska. Fastar under den tid som solen är uppe och kvällsmåltiderna är extra festliga. Sätt att dyrka/visa respekt, komma närmre Gud. Kontrollera sitt materiella begär. Tänka på dem som har det svårt.

Vallfärden/Haddj Vallfärd till den heliga staden Mecka. Görs under den andra veckan i det muslimska årets sista månad. En plikt för varje muslim som har god hälsa, minst en gång i livet. Alla lika inför Gud – kläderna (alla har vita dräkter som symboliserar renhet och pånyttfödelse) Ritualerna gör i bestämd ordning, påminns om Adam, Abraham och Muhammed.

Högtider Eid al-fitr Eid al-idha Ramadan (fastan) avslutas med denna högtid. Varar 3-4 dagar Tacksamhet mot Gud Ge gåvor till välgörenhet Eid al-idha Offerfesten Isak som ska offras av Abraham, men efter prövning uppmanas att slakta ett djur. Traditionellt slaktar man och ger av köttet till fattiga.

Tolkning Traditionalister - Emot förändring av Islamska livsmönster. Saudiarabien Fundamentalister - Kräver samhällsförändringar mot ett mer muslimskt präglat samhälle (Hamas) Modernister - Nytolkning av Islam Inspireras av sharia men friare tolkning, demokrati. Egypten och Indonesien framgångsrika. Sekularister – Demokrati, religionsfrihet, religion privatsak . Turkiet.