NOVELL Typiska kännetecken.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Advertisements

Bonnierförlagen och den digitala bokmarknaden. Bonniers syn på den digitala boken - Ytterligare två format där vi kan förmedla våra berättelser - En chans.
”Jag är vinden som blåser”
En kortfattad historia
NOVELL.
Vad man kan få ut av statistik över alumnerna - några exempel
Begrepp och terminologi
Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem Om du vill att dina barn ska bli kloka, läs sagor för dem. Om du vill att de ska bli.
Vägen till en bra novell
Insändare Struktur och respons.
Vad kännetecknar en novell?
Vad är du för typ av person?
Introduktion till Sagornas Värld. V38-41
Sökstrategier. Skaffa dig en överblick över din upptäckare/upptäckt (Lektion 2)
DECKARE.
Fantastisk litteratur: skräck och den gotiska berättelsen
LITTERATURORIENTERING GREKISKA TEATERN
Litteraturhistoria ca 700 f. Kr. – 300 f. Kr.
PRESENTATIONER: SVENSKA FÖRFATTARE Info om arbetet & redovisningen + lista på författare.
Berätta spännande.
Muntlig presentation.
Uppgift 1 Ett brev från Hedman: Läs Hedmans biografi och försök leva in dig i Hedmans situation Skriv ett påhittat brev till t.ex.
DRAMATURGI OCH PROBLEMLÖSNING
KEPS att lära sig ur flera perspektiv
Berättelser – det stora nordiska kriget Fånge. Hela dagen hade vi stridit vid Poltava. Ryssarna gjorde anfall på anfall mot våra ställningar. Krutröken.
Ur Fem gånger mer kärlek av Martin Forster
- att läsa & skriva noveller
Mattias Johansson, Tullbroskolan, Falkenberg –
Skriva noveller.
Vad måste jag kunna? SFI kurs C.
Innehåll Form (Svenska Impulser från s 198)
Sagoanalys 1. Läs din saga.
Va?! Ska vi skriva vår egen novell?
Ledarmöte Innehållsförteckning 1.Övergripande – Vår policy i stort 2.Att vara ledare inom SGoIF 3.Barnfotboll, upp till 12 år 4.Ungdomsfotboll,
SKRIVA NOVELL Genre: Berättande text – den kan vara påhittad eller sann Syfte: Underhålla eller roa läsaren/lyssnaren.
Statare, arbetarlitteratur & Moa Martinson
Novell- typiska drag Kort berättelse Få karaktärer Läsaren kastas in i storyn direkt Person- och miljöbeskrivningar - Öppet slut och ofta en poäng.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Bokreligionernas skrifter:
Genom undervisningen i svenska ska eleverna utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, anpassa språket efter olika syften,
Lyrik.
Att återge och sammanfatta vad någon sagt eller skrivit
Olika texter du behöver känna till
SUA – Skriva.
Ola Henricsson Muntligt berättande i undervisningen.
Vad kännetecknar en novell?
Skrivardagar januari Artikel - Reportage - Nyhet - Notis - Inledare/ledare - Krönika - Insändare - Debattartikel - Pressmeddelande.
Hinduism.
Mini och den magiska stenen Sid. JT 6-9 För att kunna läsa måste man inte bara kunna ljuda ihop bokstäverna, man måste även förstå det man läser.
- Innehåll - Form - (Svenska Impulser från s 198) Analys av roman.
När jag var liten fanns det BÖCKER hemma hos oss Mamma LÄSTE HÖGT och jag LÄSTE SJÄLV Vi PRATADE om böckerna vi båda hade läst.
ATT SKRIVA Några tips och råd. Beskriv  Miljön En berättelse utspelar sig alltid någonstans. T ex en skog, ett kafé, en lektionssal, en bil. Hur ser.
ISLAM källakälla. Namn: Flag av Alash Av: Kira. Islam i Samhället Islam är den andra största religionen i världen efter Kristendomen med 1.7 billioner.
Skriven utifrån en enda händelse Få personer Utspelar sig under kort tid Beskriver en förändring mellan början och slut Ofta slut med överraskningar,
När jag var liten fanns det BÖCKER hemma hos oss Mamma LÄSTE HÖGT och jag LÄSTE SJÄLV Vi PRATADE om böckerna vi båda hade läst.
Vad är en novell? Noveller är skönlitterära korta texter som går fort att läsa. Ofta läser man noveller i tidningar och i tidskrifter, men det finns också.
4 processer att behärska:
Läsa för livet Inger Händestam och Maija Löfgren
Att skriva en nyhetsartikel
JOHARI FÖNSTER SJÄLVSKATTNING
Narration och dramaturgi
Svåra moraliska diskussionsfrågor
Novellanalys.
Deckare.
Buddhismen.
I sagans värld.
Jämställdhet.
Sekretess i nya Regionens Hus
Katalogpost från Ferdosi som är leverantör
RESONEMANGSUPPGIFTER MED * KAPITEL 6
Presentationens avskrift:

NOVELL Typiska kännetecken

ÖVERRASKANDE Novellen bör verka överraskande som en nyhet. Den ska överrumpla läsaren med ett problem och söka lösa det i handling. Ivar Lo-Johansson

OVÄNTAT SLUT En novell ska vara som en såpbubbla som plötsligt spricker i ansiktet på en. Ulla Trenter

KONCENTRERAT SPRÅK I en novell är det bättre att inte säga tillräckligt än att säga för mycket. Anton Tjechov Det är svårare att dölja bristande talang eller fusk i en novell än i en uttänjd roman. Ivar Lo-Johansson

BEGRÄNSAD TID Noveller ska vara som kjolen på en kvinna: så lång att den täcker det väsentligaste och så kort att den uppehåller intresset. Okänd

EN HÄNDELSE FÅ PERSONER RAKT IN I HANDLINGEN En novell är en sammanhållen koncentrerad berättelse, kortare än romanen. Ett avsnitt ur livet eller ett påhitt om tänkbart eller otänkbart liv. Siv Widerberg

”DE TRE ENHETERNA” Novellerna har stor likhet med den grekiska teaterns tre enheter: Tiden (max ett dygn) Rummet (en plats) Handlingen (en handling)