Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Narration och dramaturgi

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Narration och dramaturgi"— Presentationens avskrift:

1 Narration och dramaturgi
Hur man berättar en historia med bilder och ljud

2 Fiction och dokumentärt
Det som är fiktivt, alltså inte dokumentärt kallas fiction. I fiction finns alltid något berättande element, en narration. Den är utformad på olika sätt. Narrationer finns också i dokumentärer men är då alltid enklare utformade.

3 1/ Berättarröst En speaker läser upp ett manus som för berättelsen vidare. Det är ofta författaren. Detta används också i dokumentärer, nyheter och nyhetsprogram.

4 2/Skådespelaren som har huvudrollen kan själv vara berättaren

5 En subjektiv kamera är berättaren
Man upplever berättelsen genom kamerans lins som motsvarar ens ögon. I hela programmet eller bara i en del av den. Detta kan kompletteras av en berättarröst.

6 3/ Birollsinnehavaren Birollen förstärker huvudrollens känslolägen och fungerar som samtalspartner så att historien berättas.

7

8 5/ Musiken berättar om känslor

9 Dramaturgi – konsten att berätta en handling så att den fängslar publiken

10 Anslag Berättar från första början om vilken sorts historia som ska berättas drama, komedi eller deckare … gissa till vilken genre bilderna hör!

11

12

13

14

15

16

17

18 Presentation Fakta kring huvudkonflikten, sammanhangen kring huvudpersonerna. En plantering, alltså en detalj som ger en föraning om något som är viktigt för upplösningen förkommer i början.

19

20 Fördjupning Huvudpersoner och antagonister presenteras mer ingående och konflikters bakgrund utvecklas, sympati, avsky väcks. Efter den brukar man säga att man kommer till ”the point of no return”.

21

22

23

24 Oväntad händelse The twist. Plötsligt ställs allt på sin ända och en stillastående, tom punkt i historien skapas. Denna punkt brukar användas till ett snabbt återberättande av tidigare händelser. Då inträffar något oväntat eller en ljus går upp för deckaren när han inser att han utelämnat en viktig detalj. Denna hänger oftast ihop med planteringen.

25

26 Upptrappning Tempot ökar, konflikter trappas upp.

27

28

29 Klimax Konflikten/konflikterna avgörs, planteringens ledtråd infrias, presentationen och fördjupningen bekräftas, upptrappningen når sin kulmen. Om det är ett avsnitt till slutar detta avsnitt här med en ”cliffhanger”, dvs att hjälten är i fara.

30

31 Avrundning Lugnet efter stormen, publiken får ta del av huvudpersonernas känslor – sorg eller triumf, ev. sidokonflikter reds ut, personliga relationer reds ut eller bryts.

32

33

34 Dramaturgiska kurvan

35 Folksagans dramaturgikurva


Ladda ner ppt "Narration och dramaturgi"

Liknande presentationer


Google-annonser